Donderdag 21/11/2019

TV 1 kiest voor ander soort comedy

Na talloze vergeefse pogingen om een succesvolle sitcom te maken, gooit TV 1 het nu over een heel andere boeg. In Molenstede, op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg, zijn vorige week op het domein van de plaatselijke barones de opnamen begonnen van De Boerenkrijg. In plaats van het naaiatelier, het hotel of de lingeriewinkel kiest de publieke omroep deze keer voor een herberg ten tijde van een bloederig stukje Vlaamse geschiedenis om de lachers op zijn hand te krijgen. In het najaar breng TV 1 ons terug naar het jaar 1798. Afspraak in de Afspanning Polleke Post.

Aan het einde van de 18de eeuw kwamen de Vlaamse en vooral Brabantse boeren in opstand tegen de Franse bezetter. Dat de jonge Vlaamse mannen werden opgeroepen om te dienen in het Franse leger, was de druppel die de emmer deed overlopen. "Sy hebben genomen ons geld en goed, nu derven sy vragen ons arme bloed", zo werd het destijds bezongen in een Kempens volkslied. Ook de aanvallen op de katholieke Kerk waren de diepgelovige Vlamingen een doorn in het oog: "Veel liever sterven wy den dood, als op te staen tegen het Roomsch geloof."

Na amper 55 dagen werd het verzet in veel bloed gesmoord. De tol die de zogenaamde Brigands moesten betalen, was bijzonder zwaar. In die korte tijd vielen zomaar eventjes 15.000 doden. Uitgerekend deze bloederige historie levert nu, 201 jaar na datum, inspiratie voor een gloednieuwe TV 1-comedy. Al wordt er meteen aan toegevoegd dat de Boerenkrijg op zich niet het onderwerp is van deze serie. Hij is veeleer een dankbaar referentiekader om humoristische commentaar te leveren op ons reilen en zeilen anno 1999.

Met De Boerenkrijg kiest TV 1 resoluut voor een nieuw soort Vlaamse comedy. En dat gebeurt niet zomaar. Wat de publieke omroep het laatste decennium in dat genre ook probeerde, telkens weer werd de vergelijking gemaakt met de succesreeks FC De Kampioenen, met alle gevolgen van dien. Door het compleet andere kader waarin De Boerenkrijg zich afspeelt, gaat die vergelijking helemaal niet meer op. Mensen vergelijken echter graag, dus wordt er nu al gesproken over de Vlaamse Allo Allo, ook al is De Boerenkrijg nog maar pas in productie gegaan,

"De parameters zijn nochtans totaal verschillend, zowel in schriftuur als concept", zegt script editor Ed Vanderweyden. "Als men over drie jaar zou zeggen: 'Dit is de Vlaamse Allo Allo', dan zal ik daar echter zeker niet moeilijk over doen. Ik zou het zelfs als een kwaliteitslabel beschouwen." Dat die vergelijking gemaakt wordt, heeft veel te maken met het feit dat alles zich afspeelt in en rond de Afspanning Polleke Post. Deze herberg is net zoals die in Allo Allo de pleisterplaats van zowel het verzet als de bezetter. De afspanning wordt uitgebaat door Bertha (Griet Debacker) en haar man Gust (Kurt Defrancq), die ook barbier, postman, tandarts en... uitvinder is. Zelfs het schrijven van liefdesbrieven wordt aan hem toevertrouwd.

Het idee van De Boerenkrijg komt van scenarist Frans Ceusters, die trouwens ook tien van de dertien afleveringen heeft geschreven. Er is veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van het concept en de scenario's. "Het voordeel van die lange voorbereiding is dat we al een jaar geleden de schrijvers aan het werk konden zetten, zonder dat die onder die enorme tijdsdruk stonden", stelt Vanderweyden. "Dat jaar is ook nodig geweest om de juiste kadans te vinden. Met De Boerenkrijg betreden we toch een stukje onbetreden grond. Ik wil niet beweren niet dat we grenzen verleggen, maar deze reeks heeft toch iets meer. En dat is voor de medewerkers enorm motiverend."

De serie situeert zich aan de vooravond van de Boerenkrijg, op het moment dat de boeren zich beginnen te organiseren. Al is het zeker niet de bedoeling om een historische reeks te maken, toch wordt er nauwlettend op toegekeken dat het historisch kader juist is. "We laten de personages niet zomaar rondlopen met historische instrumenten omdat die grappig overkomen. Ze moeten passen in het kader. We proberen in De Boerenkrijg een meerwaarde te leggen, zonder evenwel de intellectuele of cynische toer op te gaan. In een publieksvriendelijke comedy probeer je in de eerste plaats een verhaal te vertellen en de personages een weg te laten afleggen."

Dat de VRT heel diep in de geldbeugel heeft getast om deze nieuwe sitcom te realiseren, dit zelfs ten koste van andere projecten, wordt door productiemanager Liljan Delbaere tegengesproken. Fictie is sowieso duur en een historische comedy kost uiteraard meer dan een reeks als Alle Maten, maar alles blijft volgens Liljan Delbaere binnen de perken. Ook De Boerenkrijg wordt immers grotendeels in de studio opgenomen. Per aflevering is er (net als bij FC De Kampioenen) één draaidag op locatie. Er is wel veel geïnvesteerd in de voorbereiding van de serie. TV 1 is dan ook duidelijk niet van plan om er na één seizoen mee te stoppen. (LB)

'De Boerenkrijg' moet Vlaamse 'Allo Allo' worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234