AchtergrondCoronacrisis
Tussen versoepelingen en nieuwe pieken: zo doen andere Europese landen het
De besmettingscijfers in België blijven dalen, en dat stemt zelfs de virologen hoopvol. Tijd om de blik te verruimen: hoe gaat het er ondertussen aan toe in andere Europese landen?
Nederland vreest de Britse variant
De voorbije week nam de ziekenhuisbezetting in Nederland met 5,5 procent af, en het aantal positieve tests daalde met 8 procent ten opzichte van de week daarvoor. De besmettingen lopen al terug sinds Kerstmis.
Binnen de veiligheidsregio’s zijn wel belangrijke verschillen te zien. In 7 van de 25 regio’s zijn deze week meer inwoners positief getest dan de week daarvoor. In Groningen liep het aantal besmettingen het sterkst op, met 21 procent op weekbasis. De meest recente cijfers vallen wel met een korrel zout te nemen: vanwege de weersomstandigheden en de gladheid bleven heel wat teststraten de voorbije week dicht.
Leden van het Outbreak Management Team zoals Marion Koopmans vrezen dat de cijfers eind deze maand weer gaan oplopen, als gevolg van het oprukken van de meer besmettelijke Britse variant van het virus. Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht meer hospitalisaties vanaf volgende week. Tijdens het voorbije carnavalsweekend in Nederland moest de politie alvast vaak tussenkomen.
Verenigd Koninkrijk broedt op exitplan
Over het Kanaal woedt het gekende debat volop: versoepelen of niet. Hoewel de cijfers al een tijd de goede kant uitgaan, oordeelt de regering dat ze nog steeds te hoog zijn: met een daggemiddelde van bijna 200 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners benadert het land de Belgische cijfers.
Nadat enkele Tory-kopstukken een ‘free life’-oproep deden, beloofde premier Boris Johnson wel om komende maandag met een concreet exitplan naar buiten te komen. Al hield hij wel een slag om de arm: “De data die we zullen uitzetten, zullen de data zijn waarop we ten vroegste iets hopen te realiseren.” Labour pleit dan weer voor meer ondersteunende maatregelen om de ‘winsten van de vaccins’ te behouden.
Johnson sprak afgelopen weekend van 15 miljoen inentingen die sneller dan verwacht zijn toegediend. De Britse gezondheidsminister Matt Hancock gaat zich nu op 32 miljoen vaccinaties in tien weken tijd richten. Ook gingen op maandag de eerste quarantainehotels open, voor reizigers die vanuit risicogebieden naar het Verenigd Koninkrijk reizen.
Tsjechië ziet het (alweer) de slechte kant opgaan
Tijdens de tweede golf streed Tsjechië een tijd lang met België om de titel van ‘slechtste leerling van de Europese klas’. Intussen heeft het Centraal-Europese land er ook al een derde piek opzitten (begin januari) en zitten de cijfers opnieuw in stijgende lijn. De voorbije zeven dagen kwamen in het land telkens gemiddeld ruim 700 besmettingen per miljoen inwoners bij, een torenhoog cijfer in vergelijking met andere Europese landen.
Op zondag, toen strenge grenscontroles werden ingevoerd langs de Duitse kant van de grens, heeft Tsjechië de noodtoestand alsnog kunnen verlengen. Het Lagerhuis verzette zich de voorbije dagen nochtans hevig daartegen. De regering verloor donderdag nog een parlementaire stemming, wat de sluitingen van winkels en de avondklok in het gedrang bracht. Daar is op het nippertje een mouw aan gepast.
Het land bevindt zich al sinds oktober continu in verschillende niveaus van lockdown, maar over de grens is er veel kritiek. Minister-president Markus Söder van de Duitse deelstaat Beieren stelt dat Tsjechië te weinig doet om het virus in te dammen.
Duitsland heeft drempels binnen handbereik
De plannen om de lockdown vanaf deze week op te heffen, gingen enkele dagen geleden de prullenmand in. Toch lijken versoepelingen in Duitsland niet meer veraf dankzij de gunstige cijfers. Duitsland stuurt in eerste instantie aan op de drempel van gemiddeld 50 besmettingen per 100.000 inwoners over zeven dagen, en zit nu aan 57. Vanaf die eerste drempel zouden lokale regio’s de infectieketens weer in kaart kunnen brengen. Wanneer de 35 wordt bereikt, kunnen onder meer winkels weer openen. Dat zou volgens prognoses begin maart kunnen.
Duitsland heeft dit weekend de grenscontroles met Oostenrijk en Tsjechië aangescherpt, omdat de cijfers daar de verkeerde kant opgaan. Wie het land binnen wil, heeft een negatieve test nodig. Dat zorgt wel voor alarmsignalen binnen de auto-industrie, die vreest dat er een tekort aan onderdelen zal ontstaan. De woordvoerder van bondskanselier Merkel suste maandag dat de regel slechts tijdelijk is: “Een terugkeer naar het normaal is in het belang van alle betrokkenen.”
Italië houdt de skipistes dicht
De regering in Rome maakte zondagavond op het laatste moment een ommezwaai en hield de heropening van de skigebieden tegen. De zogenaamde ‘gele’ regio’s hadden eerder nog toestemming gekregen om vanaf maandag de skiliften weer te openen omdat het aantal coronabesmettingen er voldoende is gedaald. Een aantal skistations ging ondanks het verbod toch gewoon open, uit protest, zoals Piana di Vigezzo in Craveggia, Piemonte.
Minister Speranza van Volksgezondheid wees in zijn communicatie naar het verhoogde risico van nieuwe, meer besmettelijke varianten van het coronavirus. In Italië schommelt het daggemiddelde nu al enkele weken rond de 200 besmettingen per miljoen inwoners.
In vier regio’s in Italië geldt sinds zondag een strengere lockdown vanwege de snel oplopende coronabesmettingscijfers. Het gaat om de regio’s Toscane, Ligurië, Abruzzen en Trentino-Zuid-Tirol. Verscherpte maatregelen, zoals een verbod op niet-essentiële verplaatsingen, gelden er in elk geval voor de komende 15 dagen.