Woensdag 01/02/2023

GetuigenisVakantieliefdes

‘Tussen ons zou het nooit iets kunnen worden, en precies dat maakte alles zo ontspannen’

‘Hoop jij ook stiekem dat die neushoorn niet komt?’, zei Christiaan. ‘Zo’n beest is levensgevaarlijk.’ Beeld Sasa Ostoja
‘Hoop jij ook stiekem dat die neushoorn niet komt?’, zei Christiaan. ‘Zo’n beest is levensgevaarlijk.’Beeld Sasa Ostoja

Corine Koole sprak met twee mensen die in een zomer smoorverliefd op elkaar werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Deze week: Wilma (57) en Christiaan (59)* en hun zomer van 1993.

Corine Koole

Wilma

“Ik zag hem op Schiphol al staan, tussen de anderen van de groepsreis naar Nepal. Zijn armen met tatoe­ages en gemillimeterd haar. Zelf was ik in 1993 wat aan de linkse kant, ik werkte in de softe sector, dus mijn belangstelling voor Christiaan was nihil. Maar ja, op zo’n groepsreis kan je niet om elkaar heen, en hij en de ruige vriend met wie hij reisde maakten best leuke grappen.

“Op een avond zaten we aan de rand van de bush in een Nepalees gehucht toen er ineens twee dorpelingen binnen kwamen rennen. Ze waren bijna tegen een neushoorn aangelopen. Hadden we soms zin om mee te gaan? Want als het dier zich nog op de velden ophield, moest het verjaagd worden, anders at de neushoorn de gewassen op. Christiaan en ik gingen mee en zagen hoe het dier met felle lampen verdreven werd.

“Willen jullie meer zien, vroegen ze en ze namen ons mee naar een plek waar de neushoorns vaak de rivier overstaken. Daar wachtten we in het metershoge gras, tot Christiaan zei: ‘Hoop jij ook stiekem dat hij niet komt? Zo’n beest is levensgevaarlijk.’ Ik lachte en samen liepen we weer naar het wrakke hotel, dat meer op een barak leek dan op een slaapgelegenheid.

“Vreemd hoe zo’n enkele opmerking ervoor zorgde dat ik die voetbalhooligan ineens met andere ogen ging bekijken, hij was toch niet alleen maar stoer. En toen ik later tijdens een trekking door de bergen achter hem liep, viel me voor het eerst die week op dat hij slank, stevig en mooi breed was.

“Niet dat ik ineens stapelverliefd was, helemaal niet. Hij kwam zo overduidelijk uit een totaal ander milieu, tussen ons zou het nooit iets kunnen worden, en precies dat maakte alles zo ontspannen.

“Ik had een ingewikkelde geschiedenis achter de rug wat betreft mannen. Als ik al viel op ongebonden, aardige kerels, dan zette ik ze meestal aan de kant zodra ze iets voor me begonnen te voelen en het serieus werd; doodsbang om verantwoordelijk te zijn voor het geluk van een ander. Christiaan was geen partij, dus vormde hij ook geen gevaar. Met hem kon ik gezellig kletsen zonder me zorgen te maken over eventuele consequenties.

“En toen een mannelijke reisgenoot zich aan me opdrong en een kamer met me wilde delen omdat er geen privékamers waren, zei Christiaan: kom maar bij mij, ik beloof je, er gebeurt niks. Dat is galant, vond ik. Die nacht sliepen we aan de voet van het Annapurna-massief op vieze bedjes. Als je naar de wc wilde, moest je in het donker een gat in de grond zoeken. Chris liep wel even met me mee. Hing onze eerste kus toen al in de lucht, of werd ik er even later door verrast? Ik herinner me vooral dat die zoen welkom was, dat het fijn was om in de kamer, waar nog een ander stel sliep, tegen hem aan te liggen. Kom maar, dacht ik, vakantieliefde, stapel je maar bovenop alle andere kortstondige affaires; kortstondig is mijn handelsmerk en hoeft niet altijd negatief te zijn.

“Daarbij: hij maakte me nieuwsgierig. Christiaan, de jongen die al jong was gaan werken, die iedere zondag naar het stadion ging en bier dronk met zijn soms ronduit vrouwonvriendelijke maten, was ook donateur van Greenpeace én degene die een jaar eerder nog gehandicapte kinderen begeleidde op hun vakantie. Hij was anders dan ik, liet zich niet leiden door eenkennigheid, iedere beweging in zijn non-conformistische leven was authentiek en door hem zelf gekozen.

“Onderweg in het vliegtuig terug naar huis – onze vakantie duurde maar kort, en het was pas in de laatste dagen dat we elkaar goed hadden leren kennen – zat ik naast hem. We luisterden naar Dolly Partons ‘I Will Always Love You’, waarbij twee geliefden worden verscheurd door hun onverenigbare milieus, en ik zei iets als, tussen ons kan het vast ook niks worden. Hij keek me aan en zei: ‘Nee? Wat jammer. Ik ken je helemaal niet goed genoeg om dat nu al te kunnen te zeggen. Ik zou je graag nog eens zien.’

“Na thuiskomst vertelde ik het hele verhaal aan mijn zus: ‘Zie jij mij met een voetbalsupporter met tatoeages en een crew cut?’ En zij zei kalm: ‘Zo te horen is hij zo slecht nog niet.’

“En ze kreeg gelijk: drie maanden later waren we verloofd en inmiddels zijn we 25 jaar getrouwd. Deze man past perfect bij me. In al die jaren heeft hij zich geen seconde uit zijn evenwicht laten brengen. Dat vind ik het mooiste, die onafhankelijkheid. Hij gaat niet om mij te pleasen mee naar verjaardagen, bijvoorbeeld. En andersom, als ik me even terugtrek, moppert hij nooit: ‘Wat ongezellig.’ Dan haalt hij zijn schouders op en zegt: ‘Je zal het wel nodig hebben.’”

Christiaan

“Brandhout. Dat was in 1993 het teleurgestelde oordeel van mijn vriend en mij op de luchthaven over de vrouwen die meegingen op de groepsreis naar Nepal. En Wilma was geen uitzondering, ook al lachte ze wel om onze grappen.

“Op een avond zaten we op de rand van een groot nationaal park in Nepal, in een door God verlaten dorp op een stoeltje voor de lodge waar we logeerden. Iedereen was al naar bed en ik zei tegen Wilma, zullen we kijken of we een neushoorn kunnen vinden? Het was aardedonker, maar samen hebben we toch nog zo’n tien minuten in het hoge gras op wacht gelegen. Doodeng, en ik was dolblij toen we lachend terugrenden naar de plek die de naam hotel niet verdiende.

“Ik was Wilma’s type niet, ze zat in haar eigen bubbel met allemaal hetzelfde soort vrienden, heel andere mensen dan mijn botte, seksistische maten, en ik weet zeker: zonder die vakantie waren we elkaar vast voorbijgelopen.

“Met een klein groepje begonnen we de volgende dag met een trekking naar de Annapurna. We hadden een illegale gids gefikst en sliepen in een gebouw van een boer die wat wilde bijverdienen en waar we de kamers moesten delen. Eén man gaf te kennen wel bij Wilma in de kamer te willen. Ze griezelde. ‘Mag ik bij jou slapen?’ vroeg ze aan mij. En ik dacht verheugd: aha, bij haar gaat er kennelijk ook iets branden. En die nacht lagen we gezellig tegen elkaar op een smalle matras, we zoenden, al denk ik dat mijn handen toen ook al ergens heen gingen.

“Hoe zal ik het noemen? Een beginnende verliefdheid was het zeker, maar verder dan de vakantie die al spoedig afgelopen zou zijn, ging mijn fantasie niet. Daarbij: verliefd voel je je al snel als je iemand leuk vindt. Thuis had ik verschillende langdurige relaties gehad, en op dat moment was ik vrijgezel. Ik zag wel een vrouw met wie ik met wederzijds goedkeuren seks had, maar mijn ­eigenlijke leven draaide om mijn voetbalploeg. Van maandag tot donderdag werkte ik, dan begon het weekend in de kroeg en zondag was voor mijn club. Ik ging ook naar alle uitwedstrijden, met mijn vrienden reden we er in twee auto’s naartoe, en na afloop aten we Chinees en dronken we biertjes.

“Tijdens de wandeltocht door Nepal, na die nacht op dat mottige matrasje, dwong ik me Wilma’s tempo aan te houden. Mijn interesse was gewekt, ineens bleek dat ik met haar over van alles kon praten en de grote tatoeages op mijn bovenarm waren natuurlijk, zoals vaker, een dankbare aanleiding voor gesprekken over het leven.

“Toen we vlak voor de terugreis nog een laatste dag in Kathmandu waren, wilde mijn vriend de stad zien. ‘Prima, dan vraag ik of Wilma een middag naar mijn hotelkamer komt.’ Daar hadden we voor het eerst seks, nog steeds zonder er een grote betekenis aan te geven, ook al begon ik haar steeds leuker te vinden. Het beviel me dat ze zo slim was, ik had vaker hoogopgeleide vrouwen gehad, maar deze stak erbovenuit.

“Na thuiskomst belde ze al na twee dagen. Ze was me voor. Ze kwam bij me langs en schrok van mijn vochtige, vooroorlogse woning en mijn drie katten, van de supporters met wie ik bevriend was. Toch bleven we elkaar opzoeken en ik denk dat die openheid, het niet alleen accepteren dat we anders zijn maar daar zelfs de grote voordelen van inzien, de reden is dat we het al meer dan 25 jaar zo ontzettend goed met elkaar kunnen vinden.

“Wij grijpen onze verschillen aan om een eigen leven te hebben naast een gedeeld leven. In het begin bleef ik gewoon naar alle wedstrijden gaan, dat vond ze prima. Nog steeds hoeven we niet overal per se samen naartoe. Ze gunt me mijn tijd met mijn muziek, lekker speuren op ­Spotify, uren op zoek naar nieuwe nummers, van knetterende rock tot klassiek.

“Bij elkaar loslaten hoort automatisch elkaar aanvullen. Toen mijn vader overleed, was zij het die een speech had voorbereid. Mijn familieleden en ik zijn niet van die praters, maar Wilma sprak de liefste woorden die ik ooit over mijn vader heb gehoord.

“Ik vind haar nog steeds een schoonheid, kijk graag naar haar als ze werkt in de tuin. En het lijkt wel of in het afgelopen coronajaar alles nog intenser is geworden. Mijn tatoeage van mijn club was na dertig jaar zo verkleurd dat ik er laatst een nieuwe op heb laten zetten: Wilma als amazone met pijl en boog en op de achtergrond de Himalaya. Haar pijl wijst naar mijn hart. De enige kleuren zijn het goud van haar trouwring en het groen van haar ogen.”

* Wilma en Christiaan zijn pseudoniemen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234