Donderdag 18/08/2022

NieuwsCoronavirus

Tussen maart en juni krijgt u uitnodiging voor vaccinatie: zo kunt u zich registreren

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ergens tussen maart en juni krijgt elke Belg die nog niet gevaccineerd is, een oproepingsbrief van drie pagina’s om zich te laten vaccineren. Die bevat een unieke code van 33 cijfers en letters.

Redactie en Belga

Vanaf volgende week zijn de 94 vaccinatiecentra in ons land operationeel. In eerste instantie wordt gefocust op eerstelijnszorgverleners, maar vanaf maart is de brede bevolking normaal aan de beurt, te beginnen met 65-plussers en risicopatiënten. Normaal gezien worden mensen twee weken voor hun vaccinatie op drie manieren uitgenodigd voor de vaccinatie: via brief, mail en sms. De mailadressen en gsm-nummers krijgt de overheid van de ziekenfondsen.

De brief is in totaal drie pagina’s lang. De eerste pagina is een e-ticket met daarop een streepjes- en QR-code en een link naar de website waar je je kan laten registeren. Die pagina moet je ook meenemen naar het vaccinatiecentrum. Op de tweede pagina staat het precieze tijdstip waarop mensen in het vaccinatiecentrum verwacht worden. Het gaat om twee data: voor de eerste en tweede prik. Op de laatste pagina staat praktische informatie over de vaccinatie zelf.

Iedereen die een brief ontvangt, wordt gevraagd om zich te registreren en de afspraak voor de vaccinatie dus te bevestigen. Dat is belangrijk voor het vaccinatiecentrum, zodat zij weten hoeveel mensen zij mogen verwachten en ze zich dus kunnen voorbereiden.

Hoe registreren?

Registreren kan online via de website www.laatjevaccineren.be, waar mensen hun persoonlijke code kunnen invullen. Om te vermijden dat mensen de code van 33 cijfers en letters moeten overtypen, kunnen mensen ook een QR-code scannen, waarmee ze automatisch worden doorgestuurd naar de website.

Wie een e-mail of sms krijgt zal ook een link krijgen, waar de gegevens automatisch zijn ingevuld. Wie geen computerheld is, kan ook bellen naar een callcenter om zich te laten registeren, ook dat nummer staat vermeld in de brief.

Mensen die niet op de afspraak kunnen zijn, wordt gevraagd een andere afspraak te maken. Ook dat wordt uitgelegd in de uitnodiging. Wie zich niet wil laten vaccineren, moet dat liefst ook laten weten. Op die manier kan het vaccin aan iemand anders gegeven worden.

“Het is een systeem dat vrij gelijkaardig is aan de oproep om een COVID-test te laten afnemen”, aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. “Het is een zeer duidelijke en begrijpbare brief, die bij verschillende mensen is afgetoetst. Het lijkt me niet evident om dit nog eenvoudiger te maken, want er is heel wat werk aan vooraf gegaan.”

Een voorbeeld van de uitnodiging die u per post zal ontvangen. Beeld Agentschap Zorg en Gezondheid
Een voorbeeld van de uitnodiging die u per post zal ontvangen.Beeld Agentschap Zorg en Gezondheid

Persoonlijke gegevens

Om de uitnodigingen voor een vaccinatie te kunnen versturen en de vaccinatiecampagne te kunnen organiseren, moeten de overheden een beroep doen op persoonlijke gegevens. Ook is er bijvoorbeeld nood aan een databank met de gegevens van mensen met onderliggende aandoeningen, zodat zij prioritair kunnen uitgenodigd worden voor hun vaccin. Dat betekent dat er heel gevoelige informatie wordt gedeeld met de mutualiteiten en de artsen, die instaan voor de identificatie van de patiënten.

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) laat zich in een advies erg kritisch uit over die verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne, schrijft Le Soir zaterdag. Zo uit de privacycommissie kritiek op de definitie van de doeleinden die worden beoogd met de verzameling en verwerking van gegevens. Die moeten heel duidelijk worden geformuleerd om te verzekeren dat de data later niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

“Ik wil dat advies in detail bekijken”, aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. “Maar ik kan nu al zeggen dat er in de mogelijke databank geen reden voor de uitnodiging wordt opgeslagen, bijvoorbeeld een aandoening. Als iemand een uitnodiging krijgt voor de vaccinatie, zal die dan ook niet vermelden waarom iemand uitgenodigd is.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234