Dinsdag 20/04/2021

Tussen kunst en kitsch

undefined

@9* DM bolleke tsskop= @9* eind blokje=

Cult- of icoonwijnen waren lang een schijnbaar privilege voor Frankrijk, Italië en Californië, maar tegenwoordig vinden we ze overal. Ook in Zuid-Afrika. Wij schoven mee aan bij de unieke degustatie van veertien Kaapse cultwijnen, een primeur in Europa.

door Frank Van der Auwera

Even wat achtergrondinformatie over de degustatie. De vorige exportmanager van het bekende Boekenhoutskloof was Jenny Ratcliffe, dochter van Stan en Norma Ratcliffe van het al even gewaardeerde Warwick Estate. Een tijdje terug behaalde ze haar diploma als 'Cape Wine Master'. Speciaal voor ons - en op vraag van wijnfanaat -en handelaar Steven Kempenaers - stelde deze experte een selectie samen van de meest trendy icoonwijnen uit Zuid-Afrika, allemaal op basis van (of gedomineerd door) syrah/shiraz. De flessen beantwoorden op papier alvast aan de robotfoto van een cultwijn: beperkte oplage, strenge fruitselectie, minutieuze vinificatie, vrij lange eiklagering, hoge prijs - alhoewel stukken lager dan Californische evenknieën of Franse garagewijnen - en vooral ook steeds meer omringd door marketing en hype. Meestal zijn ze het 'speeltje' van gevestigde namen uit de Kaapse wijnindustrie.

Het proefritueel zelf dan. De wijnen werden ruim een uur vooraf - op advies van Ratcliffe - gedecanteerd in Spiegelau-karaffen en geserveerd in al even ruimzittende Spiegelau-glazen, om een maximaal zuurstofeffect te krijgen. De meeste flessen bleken immers piepjong en konden deze versnelde oxidatie absoluut gebruiken. Bij restaurant Bizzie Lizzie (Antwerpen) schoven een vijftiental proevers aan tafel, onder wie de helft vrouwen die op mijn Al Dente-oproep hadden gereageerd. Tussen haakjes: analyse van de proefscores leert dat er die avond géén wezenlijk verschil in appreciatie was tussen mannen en vrouwen.

Mijn persoonlijke commentaren presenteer ik in drie hoofdgroepen. Persoonlijk, want alhoewel de totale groep het vrij roerend eens was over de 'toppers', was er meer discussie over de echt slechte wijnen. Tussen haakjes zetten we naast de appellatie - indien bekend - ook het aantal geproduceerde flessen, de maanden eiklagering, de richtprijs en een * als de wijn in België wordt ingevoerd.

l Meteen een kist reserveren

We beginnen met de vijf absolute killers, met vrij unanieme scores boven 15/20. De Boekenhoutskloof 2002 (Franschhoek, 27 maanden barrique, 3.600 fl., 29,95 euro*), The Foundry 2002 (Stellenbosch; 16 m.; 3.000 fl; 35 euro*) en Saxenburg Estate 'The Private Collection Shiraz' 2001 (Stellenbosch; 12 m.; 15 euro!) dreven vrij unaniem boven, met scores die soms opliepen tot 19/20. Dit zijn de toppers volgens het boekje: de Boekenhoutskloof draagt een fijne, rijpe en specerijrijke geur, en een eerder Europees karakter. Goede zuren, lekker vlezig en fruitvet, met een soepele, rijpe textuur en al mooi versmolten tannine. De Foundry charmeert door zijn fumé eiktoets, zijn rijpe rodebessenstructuur en een klassieke, mooi door eik ondersteunde smaak van rood fruit, met noterige tannine in de finale. De Saxenburg is, alleen al door zijn prijs, een wauw-wijn: donkerrood, jeugdig, met een intens parfum van gekonfijte kersen en cassis, pure chocolade en een aardse toets. Enorm veel body en fruitpower, met nog evidente eik, peperige alcohol en ferme tannines. Een wijn met enorm veel potentieel.

Ook de Scali 2002 (Paarl, 24 m., 6.000 fl.) kon velen bekoren: paarsblauw, vet tranend, met impressies van rijpe bessen en chocolade. Krachtig, lichtjes fumé, met opnieuw rijpe cassis in het hart. Een duidelijke oaky nieuwewereldwijn, met de vanille en ceder nog in de hoofdrol. Op de wip met de volgende categorie zat de Luddite 2002 (Walker Bay, 12 m.): intens robijnrood en tranend, Turks fruit en cacao aan de neus en nog geprononceerde Amerikaanse eik en peperig fruit in de smaak.

l Leuk, maar cult?

Een volgende vloot wijnen scoorde 11 tot 14 punten. De Beaumont Estate Shiraz 2002 (Walker Bay; 12 m.; 15 euro*) flirt met de vorige groep. Geurt en smaakt naar gekonfijte kersen en marsepein, is rond en vol fraîcheur, met braambessen en goed versmolten tannine. The Sadie Family 'Columella' 2002 (24 m.; 7.000 flessen, 55 euro*) is te duur voor zijn kwaliteit: al geëvolueerd qua kleur en 'oudrijp' qua boeket, met impressies van saffraan, kersen en krieken op grootmoeders wijze. Te rond en supersoepel.

Dan biedt de Homtini 2002 (Paarl; 11 m.; 2.100 fl., 20 euro) een betere prijs-kwaliteitverhouding: lichtjes medicinaal en geurend naar melkchocolade, met rijpe cassis en specerijen, vlezig en jammy, met veel blauwe bessen en peperigheid. Charmant. De Waterford Estate 'Kevin Arnold Shiraz' 2002 (Stellenbosch; 14 m.; 20 euro*) is gewoon degelijk: diepdonker, zelfs lila randje. Noterig en chocolaté, met impressies van rood fruit en leder, maar ook nogal opdringerige tannines die het fruit wegdrukken. Evolueert dit wel goed?

De Katbakkies Syrah 2002 (Stellenbosch, 11 m., 1.770 fl.) smaakt een beetje zoals zijn naam suggereert: niet écht overtuigend. Medicinaal, bijzonder rijp reeds, wel rond en aangenaam, lichtjes rokerig, maar eigenlijk al verdacht rijp voor dit kwaliteitsniveau.

l Bweik

Bij deze groep doken mijn persoonlijke scores soms onder 10/20. De Topaz Siraz 2003 (Coastal Region; 14 m.; 3.000 fl.) en The Observatory Syrah 2003 (Swartland; 14 m.; 1.200 fl., 35 euro) vissen beide niet naar de titel 'cultwijn' maat 'kutwijn van de degustatie'. De Spice Route Syrah 2000 (Swartland, 16 m.; 30.000 fl, 25 euro*) is iets beter, maar mist toch fruitenergie. Reeds verbruind, zeer rijpe toets en beefy (soepvleesgeur), maar vooral een stoffige ondertoon en een gekookte fruittoets. Te rijp, finesseloos.

Blijft nog het debat rond de Gilga Estate 'G Syrah' 2002 (Stellenbosch; 18 m.; 4.200 fl. ). Volgens de helft van de proevers een mooi getypeerde, klassieke, Europese syrah met veel terroir, volgens de andere helft (en mezelf) een te medicinale, naar Zweedse kruiden geurende en smakende wijn, die te veel alcohol draagt en droge tannines, met het fruit helemaal in de contramine. Een geforceerde apothekerswijn.

n

Cult in België

l Boekenhoutskloof: De Kok (Lier),

03/481.85.95.

l Columella: De Wijnmakelaarsunie

(Diepenbeek), 011/23.06.10.

l Spice Route: Peter De Leeuw

(Anderlecht), 02/520.13.43.

l The Foundry: Great Grapes Wine

(Brussegem), 02/454.85.30.

l Waterford Estate: Korova Kaapse

wijnen (Roeselare), 051/25.45.55.

l Beamont Estate: Intervinos

(Brugge), 050/31.14.60.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234