FotomagazineJanuari
Tussen hoop en vrees, dit was januari 2021
De redactie van De Morgen selecteerde de meest beklijvende beelden van het bijna afgelopen jaar. Dit was januari.
De bestorming van Capitol Hill
Maarten Rabaey, journalist: Op 6 januari bestormen duizenden aanhangers van Republikein Donald Trump het Congresgebouw op Capitol Hill, waar op dat moment de verkiezingsoverwinning van Democraat Joe Biden als nieuwe president wordt bekrachtigd. Net voordien waren ze in een toespraak opgejut door de ontslagnemende president die zijn nederlaag betwistte. Bij de raid vallen vijf doden. Vele betogers worden later veroordeeld. ‘Bizonman’ Jacob Chansley krijgt 41 maanden cel. Gekleed als sjamaan leidde de 34-jarige Trump-aanhanger de menigte tot in de Senaat. Het Huis onderzoekt nu de rol van Trump en zijn medewerkers voor en tijdens de aanval op het hart van de parlementaire democratie.
Gedicht voor de eeuwigheid
Dirk Leyman, journalist: Gekatapulteerd tot wereldfaam met één bevlogen gedicht, met passie en power gebracht op de inauguratie van president Joe Biden. Gehuld in een vlammend gele Prada-mantel werd de toen 22-jarige Amanda Gorman na The Hill We Climb meteen ook een mode-icoon. En bovenal een boegbeeld van een geëmancipeerd, hoopvol zwart Amerika. Als eerste zwarte dichteres op een Vogue-cover maakte ze het spoken-wordgenre definitief salonfähig. De Nederlandse vertaling – Marieke Lucas Rijneveld gaf de opdracht terug – leidde dan weer tot heftige robbertjes over literaire vrijheid én identiteitsdenken. Maar Gormans poëzie? Die bleef overeind.
Grumpy chic
Marjolijn Vanslembrouck, chef DM Magazine: Het kon toch niet waar zijn. Was Bernie Sanders echt zo’n slechte verliezer dat hij bij de inauguratie van president Joe Biden zijn teleurstelling niet iets beter kon verbergen? Helemaal niet, zo reageerde hij achteraf op zijn weinig plechtige outfit, hij wilde het gewoon niet koud hebben. Het leverde de breister van zijn wanten, Jen Ellis uit Sanders’ hometown Vermont, maar liefst 12.000 nieuwe bestellingen op. En wij hadden een jaar lang plezier met de meme van grumpy ol’ Bernie, op de metro, op de set van Game of Thrones, front row naast Anna Wintour... Op die manier werkte hij zich misschien zelfs meer in de schijnwerpers dan Biden zelf.
Poetins plaaggeest
Bart Nuël, eindredacteur: Onvervaard. Aleksej Navalny stapt op 17 januari in Berlijn het vliegtuig op, terug naar Moskou. De Russische oppositieleider is in een Duitse kliniek op het nippertje hersteld van een moordpoging met het zenuwgif novitsjok. Zijn strijdvaardigheid blijkt alvast onaangetast. Bij aankomst in Rusland wacht hem een kille ontvangst door de veiligheidsdiensten en een reeks processen. “Ik ben hierheen gekomen en ik ben niet bang”, verklaart Navalny bij zijn arrestatie. Een dag later is hij al tot dertig dagen cel veroordeeld, een voorproefje. Poetin heeft zijn grootste opposant alsnog waar hij hem graag hebben wil: uit de weg.
Gezicht te koop
Stijn De Wandeleer, journalist: Toen het mondmasker vorig jaar zijn intrede maakte, volgde niet veel later het besef dat die maskers ook prima dienst konden doen als verlengstuk van je identiteit. Of: van andermans identiteit, zo bedacht de Japanse retailer Kamenya Omote. Hij betaalde échte mensen om hun gelaat te mogen modelleren tot hyperrealistische gezichtsmaskers, die nu te koop zijn voor bedragen tot 98.000 yen – zo’n 750 euro. De ultieme pokerface, zo u wil, al ziet Omote zijn maskers vooral als kunstobject. Dat is misschien ook de énige functie voor de spectaculaire maskers, want beschermen tegen het coronavirus doen ze vooralsnog niet.
Lake Plastic
Ward Daenen, chef opinie: Wat moet ik met deze contemporaine postkaart van een Servisch stuwmeer, waar begin dit jaar noodweer en achteloos afvalbeheer een wanstaltig tapijt van plasticafval weefden? Wegkijken naar de vlekjes roze, rood en oranje in het beeld? De schouders ophalen – Priboj ligt een kleine tweeduizend kilometer ver-van-mijn-bed? Wel beter weten en denken aan de microplasticdeeltjes die onzichtbaar blijven op natuurplaatjes, maar zowat iedereen overal dicht op de huid zitten? En dat de Balkan de jongste tijd weer grotere kopzorgen heeft? Zoveel vragen dobberen voor mijn ogen.