Zaterdag 31/07/2021

Tussen het vrouwelijk schoon en de moto's door klinkt in 'Menzo' de stem van het VB

Vier jaar geleden was er eventjes het 'nieuw rechts weekblad Punt'. Punt verdween toen de geldbuidel van financier Meta Media minder dik bleek dan voorzien en gedelegeerd bestuurder Dirk Melkebeek zijn redactie in populistisch VB-vaarwater wou duwen. Vandaag gooit Melkebeek het over een andere boeg. Een bestaand blad van binnenuit omvormen en vooral zelf de pen hanteren.

Door Tom Cochez

Als Playboy alleen maar voor de interviews gekocht wordt, dan zal dat ook wel het geval zijn voor Menzo. Die bedenking moet Dirk Melkebeek zich gemaakt hebben toen hij enkele jaren geleden met Meta Media het roer over nam bij het mannenblad. Sinds de uitgever uit Schellebelle de inhoudelijke koers van Menzo bepaalt, wordt het vrouwelijk schoon immers steeds vaker afgewisseld met interviews. Interviews die nagenoeg uitsluitend door Dirk Melkebeek zelf worden afgenomen.

Het takenpakket dat Melkebeek zichzelf bij Menzo heeft toebedeeld, is trouwens opvallend ruim. Behalve gedelegeerd bestuurder van financier Meta Media is hij ook algemeen hoofdredacteur. De interviews en de editorialen zijn van zijn hand.

Naast Melkebeek staat vooral freelancer Michaël Vandamme in voor het coveren van politiek-maatschappelijke items. Beide journalisten hebben extreem rechtse sympathieën en werden grondig geschoold binnen sterk met het Vlaams Belang gelieerde organisaties zoals het TaalaktieKomitee (TAK) en de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV). Vandamme was halverwege de jaren negentig ook twee jaar preses van de Brusselse afdeling van het NSV.

Tussen de auto's, de halfblote dames en de interviews door schoppen conservatief publicist Derk Jan Eppink en Johan Sanctorum geregeld naar de multiculturele samenleving en de Belgische constructie.

Wie Menzo af en toe open slaat, kan er moeilijk naast kijken. Het Vlaams Belang krijgt een wel bijzonder prominente plaats in het blad. In de Menzo van de maand mei krijgt VB-verruimster Marie-Rose Morel een uitgebreid forum om haar politieke ambities te etaleren. Gerolf Annemans, Philip Dewinter en Frank Vanhecke mochten haar de maanden voordien al paginabreed voorgaan en het groot gelijk van het VB in Menzo vertellen. Tussendoor dook ook verruimer Jurgen Verstrepen in de kolommen op en mocht Mathias Storme paginalang de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme veroordelen. Met andere woorden: iedereen in en om de partij die het woord kan en mag voeren, is al uitgebreid aan bod geweest, sinds Meta Media het roer in handen heeft genomen.

Die gang van zaken kan op goedkeurend gebrom rekenen van het Vlaams Belang. Op de eigen website spaart de partij doorgaans kosten noch moeite om de 'regimepers' door het slijk te halen, maar voor Menzo maken de VB-columnisten graag een uitzondering. "Steeds kleiner wordt het gild van de onafhankelijke journalisten en hoofdredacteurs die erin slagen hun tijdschriften, dag-, week- en maandbladen op een onafhankelijke koers te houden. Hun vrije en ongezouten mening is de gist van elke moderne democratie. Menzo is zo'n maandblad, en is zo kritisch dat het zelfs het cordon sanitaire aan de journalistenlaarzen lapt. Dit fraai uitgegeven tijdschrift laat dus ook politici van het Vlaams Belang aan het woord..."

Gerolf Annemans bijvoorbeeld, die eind vorig jaar uitgebreid voorzetjes van de interviewer mocht binnen koppen. Het Vlaams Belang las en zag dat het goed was. "Geen bloot- of halfblootfoto's van Gerolf Annemans in het mannenblad Menzo, maar een uitvoerig interview waarin de politiek-correcte taboes niet uit de weg worden gegaan. Zo kennen we Gerolf én ook Menzo."

"Na zijn negatieve ervaring met Punt heeft Dirk Melkebeek het geweer drastisch van schouder veranderd", zegt iemand uit de entourage rond het ter ziele gegane Punt. "Omdat het opstarten van een blad, ook en vooral organisatorisch te hoog gegrepen was en omdat hij er niet in slaagde zijn redactie op de VB-lijn te krijgen, werd Punt vroegtijdig opgedoekt. Melkebeek had ook vrij snel ruzie met zijn hoofdredacteur (Peter De Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging ToC). Die wilde niet mee in de strategie om de boodschappen van het VB via Punt kritiekloos door te toeteren.

Nu kiest Melkebeek voor een andere aanpak: een bestaand blad overnemen en van binnenuit aanpassen. De strategie is evident. Menzo moet zich verder ontwikkelen tot een populistisch blad met halfnaakte modellen en artikelen over auto's en moto's, met daar tussendoor zoveel mogelijk extreem rechts geïnspireerde verhalen en interviews. Tussen al die zoete koek passeert de extreem rechtse boodschap vlotjes mee. Intussen werd ook het oude ledenbestand van Punt attent gemaakt op de evolutie bij Menzo en warm gemaakt om de stap te zetten."

"Belangrijk is dat Melkebeek deze keer de pen zelf hanteert", zegt een andere insider. "Hij schrijft alle editorialen en hij doet zelf de interviews. In de Punt-periode circuleerde ooit het wilde plan om hoofdredacteur Peter De Roover voor de vorm hoofdredacteur te houden maar Melkebeek de facto hoofdredacteur achter de schermen te maken en de redactie naar het hoofdkwartier van Meta Media in Schellebelle te verhuizen. Dat stuitte vanzelfsprekend op het njet van de redactie. De fout om de inhoudelijke koers uit te besteden aan iemand anders maakt hij deze keer duidelijk niet meer. Al blijft het toch een ongezien fenomeen: een uitgever die gelijk ook hoofdredacteur is, de politieke lijn uitzet, de politieke interviews doet en de editorialen schrijft."

Toch waakt Dirk Melkebeek erover dat de directe lijn met het VB onzichtbaar blijft. "Formeel heb ik Melkebeek nooit kunnen betrappen op een directe lijn met het Vlaams Belang. Maar laten we zeggen dat er in de Punt-periode veel ogenblikken waren waarbij Melkebeek de indruk niet tegensprak dat die banden wel degelijk bestaan. Mijn intuïtie zegt me dat die banden bestaan, maar als u de 'missing link' zoekt, dan moet ik eerlijk toegeven: ik heb hem nooit gevonden of gezien. Al lijkt het me al even onterecht om daaruit te besluiten dat die link niet bestaat."

Waar de missing link wel duidelijk aanwezig is, is bij freelancer Michaël Vandamme. Vandamme werkt intussen een goed jaar voor Menzo en zijn bijdrage bestaat vooral uit 'maatschappelijk relevante' stukken die doorgaans baden in een het-loopt-verkeerd-af-met-België-en-dat-is-allemaal-de-schuld-van-de-PS-sfeer. Uitzonderlijk neemt Vandamme ook een interview af, zoals eerder dit jaar, toen Menzo Joost Ballegeer interviewde. Ballegeer schreef met De Vlamingen: een volk zonder bovenlaag een in Vlaams-nationalistische kringen uitgebreid bejubeld boek over hoe en waarom de Belgische elite Vlaanderen sinds jaar en dag onder de knoet houdt. Andere artikelen handelden over de problemen bij Defensie en de rol van PS-minister Flahaut daarin, het falende gevangeniswezen en de rol van PS-minister Onkelinx daarin en het probleem van de geluidsoverlast rond de luchthaven in Zaventem.

Michaël Vandamme is getrouwd met Karlijne Van Bree. Ze is verantwoordelijk voor de ledenadministratie bij het Vlaams Belang in Grimbergen. Karlijne van Bree is de dochter van de Limburgs ex-VU-senator en intussen VB'er Jef Van Bree. Michaël Van Damme zelf was NSV-preses in Brussel tussen 1994 en '96 en is goed bevriend met Bart Laeremans.

Tot op vandaag is Vandamme ook de boezemvriend van Brussels VB-parlementslid Frédéric Erens. Erens wordt met recht en reden tot de meest extreme fractie binnen het VB gerekend. De Brusselse VB'er, die overigens getuige was op de trouw van Michaël Van Damme, flirtte lange tijd met het toen nog openlijk fascistische Front National. Uiteindelijk liet hij het FN voor wat het was en stapte hij over naar het VB. Toen mensen uit de entourage van Erens betrapt werden op het urineren op een monument ter nagedachtenis van de Holocaustslachtoffers en het tegelijk brengen van de Hitlergroet, besliste het VB om zijn nieuwe 'Brusselse belofte' even 'in de koelkast' te stoppen. Intussen is Frédéric Erens terug uit de koelkast. Hij werd voorzitter van de VB Jongeren en electoraal wordt van hem veel verwacht in de hoofdstad. Niet het minst het onderhouden van de banden met het Belgicistische Front National waarvoor hij lange tijd militeerde.

Samen met Dirk Melkebeek ondertekende Michaël Vandamme recent nog de petitie van Christelijk Vlaanderen tegen kerkasiel. Christelijk Vlaanderen is een mantelorganisatie van het Vlaams Belang, voorgezeten door woordvoerder van Philip Dewinter en Antwerps provincieraadslid Philippe Van der Sande. Hij startte zijn Beweging voor Christelijke Solidariteit samen met enkele andere VB'ers uit de oerconservatieve poot van de partij zoals Tanguy Veys en Agnes Bruyninckx. Of die zo opgezet zijn met de babes in Menzo, valt te betwijfelen, maar onder VB'ers is het nu eenmaal een traditie om, desnoods met de billen dichtgeknepen, massaal elkanders petities te ondertekenen.

Dirk Melkebeek zelf ontkent ten stelligste dat hij met Menzo een populistische variant van Punt wil maken en de kar van het VB trekt. "Punt en Menzo zijn twee totaal andere verhalen. Wat wel klopt, is dat we met Menzo sinds enige tijd een andere koers varen en meer aandacht voor cultureel en maatschappelijk relevante thema's hebben."

Dat op korte tijd alle VB-toppers opdraafden vindt Melkebeek niet abnormaal. "We interviewen gewoon mensen die door de actualiteit belangrijk zijn. Deze maand (mei, ToC) was dat Marie-Rose Morel, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Er schuilt absoluut geen strategie achter om het VB groot te maken."

Melkebeek heeft naar eigen zeggen ook geen Vlaams-nationalistische sympathieën, hoewel hij zijn lidmaatschap van het TaalAktieKomitee niet tegenspreekt. Hij maakt ook deel uit van het Vlaams nationalistisch netwerk Pro Flandria. Van de binding die Michaël Vandamme heeft met het VB weet Dirk Melkebeek niets. "Vertoeft Michaël Vandamme in kringen rond het Vlaams Belang? Dat is het eerste wat ik daarover hoor. Hij heeft gewoon bij mij gesolliciteerd als onderzoeksjournalist en in zijn stukken bespeur ik zeker geen sympathie voor het VB."

Ook Michaël Vandamme ontkent elke band met het VB. "Ik werk nu een goed jaar voor Menzo. Mijn stukken komen tot stand na overleg met Dirk Melkebeek. Hij is het die uiteindelijk de knopen doorhakt. Dat mijn vrouw actief is binnen het VB betekent niet dat ik beïnvloed wordt door die partij. Ik heb geen lidkaart en ik ben volledig onafhankelijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234