Dinsdag 27/10/2020

Tussen droom en daad

Uitpuilende boekenkasten per kleur sorteren. Tijdig arriveren bij voorstellingen waarvoor je kaartjes hebt gekocht. Baas zijn over je eigen agenda. Het zijn maar enkele van de voornemens van de Vlaamse culturele kleppers die 'De Morgen' ondervroeg. 2013 heeft dan ook bijzonder veel te bieden, van opera tot zombietelevisie. Charlotte Van Hacht

JOKE SCHAUVLIEGE, VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR

'Eigen agenda bepalen'

"Mijn grote wens is: spontaan een beetje meer baas kunnen zijn over mijn eigen cultuuragenda. Bij de traditionele opening van het cultuurseizoen krijgen bezoekers van onder meer cultuurmarkten een overzicht van nieuwe boeiende programmaties, exposities... Allemaal 'coming soon', allemaal 'must see'. In die waterval van informatie een selectie maken, is op zich natuurlijk al een werk van afscheid nemen. Als minister van Cultuur geniet ik echter het bijzonder aangename voorrecht om in de loop van het cultureel jaar een reeks evenementen, hoogtepunten en premières van op de eerste rang te mogen beleven. Dit privilege brengt me ook geregeld in contact met de makers en de scheppers van die culturele blikvangers. Gelukkig maken de media voor hun publiek tussentijdse overzichten met tips om naar uit te kijken. En al heeft het soms iets dwingends, het is op zich al prettig om het vocabularium te lezen dat tentoonstelling x als 'heel belangrijk', concert y als 'zeer intrigerend' of film z 'met hoge verwachtingen' aanbeveelt.

"Maar telkens slaat de wanhoop mij een beetje om het hart, want er gebeurt in Vlaanderen ontzettend veel, zonder te kijken wat Vlaamse artiesten en gezelschappen ook op buitenlandse podia presteren. Mijn eigen wenslijst maken is een werk van aanduiden, schrappen en aanvullen. Mijn man en kinderen komen dan meestal ook vanachter mijn schouder meekijken en eisen terecht een stem in de selectie. Elk jaar, en ik beloof dat plechtig nu opnieuw te doen, neem ik mij voor om naast die officiële en mediatieke agenda meer mijn eigen culturele agenda te bepalen. Wishful thinking allicht, wetende dat de politieke agenda altijd onverwacht roet in het eten kan gooien. Al leg ik mij daar nooit bij neer. Maar niemand kan mij de bladzijden afnemen van de boeken waarmee ik 's avonds in bed elke keer de dag afsluit. Een 'must read' waarmee ik mezelf verwen."

BERT GABRIËLS, ACTEUR EN STAND-UPCOMEDIAN

'Meer naar theater'

"Elk jaar ga ik minstens naar één operavoorstelling kijken. Jammer genoeg zijn topshows vaak onmiddellijk uitverkocht en weet ik dikwijls te laat dat er een goede voorstelling zit aan te komen. Het is voor mij onmogelijk om drie maanden op voorhand iets te plannen. Maar elk jaar eentje, daar hou ik me aan. Ik vind het steeds erg mooi en aangrijpend.

"Boeken lezen staat zeker op mijn lijstje met voornemens. Ik heb hier een stapel van een tiental boeken liggen waarin ik allemaal ben begonnen. Ik ben het soort lezer dat steeds nieuwe boeken in huis haalt voor de andere uit zijn. Tijdens de kerstdagen heb ik een inhaalbeweging gemaakt, maar er is toch nog een hoop leesvoer over. Binnenkort presenteer ik de Cutting Edge-award (cultuursite voor en door jongeren, CVH) en ik had me voorgenomen om alle deelnemende boeken te lezen. Het zal nipt worden om die belofte na te komen. Ik kan niet meer naar theatervoorstellingen gaan omdat ik haast elke avond zelf op het podium sta. In december ging ik naar Apocalypso van Abattoir Fermé kijken en ik dacht bij mijzelf dat het toch jammer was dat ik zo weinig stukken zie. Ik heb mijzelf beloofd om meer zondagmiddagvoorstellingen mee te pikken.

"Op gebied van cinema lukt het me doorgaans nog om bij te blijven. Ik heb elke Vlaamse film van het jaar gezien."

FRIEDL' LESAGE, RADIOPRESENTATRICE

'Opera graag!'

"Mijn goed voornemen voor 2013 bestaat erin verder te doen zoals ik bezig was. Voor mijn vak probeer ik zoveel mogelijk te volgen wat er op cultureel gebied beweegt, en dat in zoveel mogelijk sectoren. Het dichtst sta ik bij het theater, door mijn broer Gunther die acteur is, maar ook door verschillende vrienden die zowel voor als achter de theaterschermen werken. Op muzikaal vlak word ik goed geinformeerd via mijn jongste broer Peter, die muzikant is. Wat literatuur betreft wordt het moeilijk om nog meer te lezen dan ik nu al doe. Als juryvoorzitter van de Gouden Boekenuil worstel ik me nu door de stapel Nederlandstalige boeken van 2012. In ieder geval heb ik in het nieuwe jaar wel wat internationale kleppers in te halen.

"Opera staat nu wel wat prominenter op mijn verlanglijstje. Vorig jaar mocht ik zowel Aviel Cahn, intendant van de Vlaamse Opera, als Peter De Caluwe van De Munt interviewen. Die gesprekken gaven aan hoeveel rijkdom er schuilt in opera. De Munt is trouwens zowat het mooiste gebouw van Brussel. Daar zullen ze me wat vaker zien in 2013. Ik wil ook proberen meer tijd vrij te maken voor cultuur voorbij onze grenzen. Ik was blij verrast door Lens, het bijhuis van het Louvre. Zowel qua architectuur als qua tentoonstellingsopbouw kunnen we daar nog wat van leren."

KIM DUCHATEAU, STRIPTEKENAAR

'Meer, meer, meer'

"Eerlijk gezegd ben ik nogal een cultuurvreter. Elk jaar gebeuren er zoveel interessante dingen en ik pik overal wat mee. Mijn grootste goede voornemen is minder boeken kopen en meer lezen wat ik al heb. Mijn vriendin klaagt soms dat we straks een hangar moeten huren om al mijn aankopen in te stockeren. Mocht er ooit een bom vallen, ik had genoeg om mij een jaar lang te amuseren in mijn schuilkelder. Platen kan ik ook nooit genoeg hebben. Ik heb een muur propvol elpees, maar ik heb met mijzelf afgesproken dat ik elke vinyl minstens zeven keer beluister voor ik hem opberg. Zo ken ik mijn aankoop ook echt.

"In 2012 heb ik tot mijn spijt een paar concerten gemist die ik erg graag wou zien. Volcano The Bear en The Ex, een punkband, traden op in Les Ateliers Claus in Brussel, maar ik kon er niet zijn. Ik heb het nogal begrepen op obscure, vreemde muziek. Grote stadions met optredens van U2 of Coldplay zijn niet aan mij besteed, hoe kleiner en obscuurder, hoe liever.

"Zoals zoveel mensen kom ik tijd tekort om te lezen. Ik heb een nachtkast die uitpuilt van de boeken. Ik heb me al voorgenomen dat ik zou stoppen met boeken kopen als mijn kast vol zit. Er liggen strips en boeken op de kast gestapeld, dus ik vrees dat het moment is aangebroken. Ik ben op dit moment de laatste John Irving, In een mens, aan het lezen, een boek over Captain Beefheart en ook een biografie over Serge Gainsbourg. Op gebied van theater heb ik een vriendin die mij naar verschillende stukken meetroont. Dat vind ik erg leuk en gemakkelijk, want we hebben dezelfde smaak.

"Voorts kijk ik ook uit naar banalere dingen, zoals het nieuwe seizoen van Dexter of The Walking Deaddat op dvd verschijnt. "

Dimitri Leue, acteur, schrijver en theatermaker

'Op tijd komen'

"Ik heb mijn boekenkast net geordend en honderdvijftig boeken doe ik onverbiddelijk weg. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam ik tot de conclusie dat ik minstens vijftig boeken bezit die ik nog moet lezen, van Bonita Avenue tot Schuld en boete. Als ik er dit jaar in slaag twintig van die vijftig werken te lezen, ben ik een gelukkig mens. Mijn vrouw heeft beslist onze boekenkast per kleur te sorteren, dus ik zal beginnen met de zwarte boeken. Een ander voornemen, waar ik me zeker niet aan zal houden is overdag schrijven in plaats van 's nachts. Wanneer ik wakker lig, ga ik aan het schrijven. 's Nachts valt niemand je lastig en is het rustig in huis.

"Ik probeer ook van alle mensen die mij dierbaar zijn en theater maken minstens één werk te zien. Daarmee kom ik al gauw aan twee tot drie stukken per maand en meer is echt onmogelijk. We proberen ook een tentoonstelling per maand te halen. Toch mis ik er af en toe een mooie. Zo had ik vorig jaar heel graag Stanley van Peter De Graef gezien, maar het is er niet van gekomen. Gelukkige houden mijn kinderen ook erg van musea en zo halen we in de zomervakantie onze quota op door wet meer exposities te bekijken.

"Ten slotte moet ik er werk van maken om beter op tijd te komen bij voorstellingen. Helemaal naar Brugge rijden om dan tien minuten te laat te komen en voor een gesloten deur te staan, het is een tristesse die me al meermaals is overkomen."

Ruth Becquart, theater- en filmactrice

'Boeken ook echt uitlezen'

"Mijn voornemen is nog meer goede boeken lezen. Het probleem is dat ik nooit iets fatsoenlijk afwerk. Dan begin ik een boek te lezen, maar wil ik tegelijk schrijven en denk ik aan een andere roman waarin ik begin te bladeren. Al lees ik erg veel, toch koop ik er steeds meer dan ik aankan. Op mijn nachtkastje ligt Wat is de wat van Dave Eggers. Voorts moet ik ook nog in een boek van Philippe Claudel beginnen. Ik zou ook graag nóg meer goede theatervoorstellingen kijken dan vorig jaar. Veel vrienden en collega's maken stukken en die probeer ik allemaal te zien. Zelf wil ik uiteraard zoveel mogelijk boeiende projecten maken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234