Dinsdag 24/11/2020

Update

Tussen 55.000 en 70.000 betogers aanwezig in Brussel: "Actie nu al geslaagd"

Deelnemers aan de pensioenbetoging in Brussel.Beeld BELGA

Vandaag trekken de drie grote vakbonden naar het centrum van Brussel om er te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. Er zijn tussen de 55.000 (volgens de politie) en 70.000 (volgens de vakbonden) manifestanten aanwezig. Er is hinder bij het openbaar vervoer. Ook scholen blijven dicht, en in crèches, zieken- en bejaardentehuizen zal de betoging zich eveneens laten voelen, net als aan de overheidsloketten. Een overzicht.

De bonden bliezen om 10 uur verzamelen aan de Albert II-laan aan het Noordstation. De manifestatie vertrok om 11 uur. Vandaar gaan de betogers naar het Zuidstation. Mogelijk zullen belangrijke verkeersassen al voor het vertrek van de betoging afgesloten worden, waarschuwde de Brusselse politie. Wie echt in Brussel moet zijn, kiest beter voor het openbaar vervoer, al is de dienstverlening van De Lijn verstoord over het hele net. De ochtendspits op de weg bleek uiteindelijk wel mee te vallen.

De politie liet verder weten dat alle geparkeerde voertuigen op de gehele middenberm van de Zuidlaan en Poincarélaan nabij het zuidstation getakeld zullen worden. Ook op het parcours geldt een parkeerverbod. De optocht gaat van het Noordstation over de Kruidtuinlaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroerslaan, Lemonnierlaan en de Zuidlaan naar het Zuidstation. Het einde is voorzien rond 14.00 uur.

Openbaar vervoer

Hoewel de staking bij de NMBS tot nu toe vlot verloopt, heeft de Brusselse MIVB het minder gemakkelijk. De lijnen van het openbaar vervoer in de hoofdstad hadden vanochtend al last van hinder door de aangekondigde persioenbetoging. Omstreeks 6 uur werden slechts twee metrolijnen bediend, zeven tramlijnen en zeven buslijnen. Dat meldt de MIVB via Twitter.

Bij de NMBS weinig problemen als gevolg van de geplande betoging: er waren zelfs extra treinen ingelegd om betogers naar Brussel te brengen. Het treinverkeer verloopt woensdagochtend verder normaal, en ondervindt geen hinder. Dat bevestigt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Los van de staking was het woensdagmorgen even niet mogelijk om treintickets via de NMBS-website te kopen. Dat was een gevolg van technische problemen, die rond 8 uur verholpen waren.

Bij De Lijn wordt de betoging gevolgd door een stakingsactie van donderdag tot zondag. Maar ook vandaag kan er al hinder zijn. Voor het eerst wordt er wel gewerkt met het systeem van 'prioritaire assen': wie wil werken, wordt ingezet op de belangrijkste lijnen en wordt niet langer verspreid over het hele net. Dat moet op de drukste lijnen alvast een normale dienstverlening garanderen.

Beeld BELGA

Scholen

Er worden woensdag duizenden leerkrachten verwacht op de betoging in Brussel. Dat heeft als gevolg dat er in sommige scholen hinder is. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als GO!, het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, zegt dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen scholen volledig dicht blijven.

De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders.

"Op basis van voorlopige informatie lijkt het erop dat de meeste scholen open zijn", zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Dat betekent dat de lessen gewoon plaatsvinden of dat er voorzien is in opvang. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen is de school dicht."

Bij het gemeenschapsonderwijs klinkt dezelfde boodschap. "We hebben indicaties dat de hinder beperkt blijft", zegt woordvoerster Nathalie Jennes. "Ik heb maar weet van één school die dicht is: basisschool De Regent in Gingelom." 

Beeld BELGA

Verdere storingen

Bpost

Bij bpost zal er vermoedelijk lokaal een verstoorde bedeling zijn van de brieven en pakjes. Maar hoe groot de hinder zal zijn, is nog koffiedik kijken. "Dat is afhankelijk van de participatiegraad onder de postbodes", zegt een woordvoerster. Bij de krantenbedeling wordt normaliter geen of weinig hinder verwacht.

Gemeenteloket

Her en der zullen zeker ook gemeentelijke ambtenaren mee betogen. Lokale besturen verwachten echter niet dat daardoor loketten gesloten zullen moeten worden.

Privé

De bonden hebben een interprofessionele stakingsaanzegging ingediend. Niet om te gaan staken, maar wel zodat wie naar de betoging gaat en niet gaat werken, toch gedekt is. Het blijft afwachten of er hinder zal zijn bij grote bedrijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234