Zondag 29/03/2020

Brexit

Tusk over brexit-plannen: "Treurig proces, surrealistische tijden"

Europees president Donald Tusk. Beeld AFP

Europees president Donald Tusk laat zich in mineur uit over de brexit-plannen, maar waardeert wel dat May in haar toespraak "een meer realistisch beeld van de brexit" geschetst heeft. Ook Premier Charles Michel is tevreden dat de Britse premier Theresa May meer uitleg heeft verstrekt over de relatie die Groot-Brittannië met de Europese Unie wil na de brexit. "Duidelijkheid is in het belang van zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk", zo zei hij.

"Treurig proces, surrealistische tijden maar ten minste een meer realistische aankondiging over brexit", zo deelde Tusk op sociale media mee. Tusk beklemtoonde voorts in zijn boodschap dat de 27 andere lidstaten "verenigd" zijn en "klaar" om de onderhandelingen aan te vatten eenmaal Londen artikel 50 van het Europese verdrag activeert. Een woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dan weer dat Juncker "met interesse" een briefing over de toespraak van May aanhoorde. Juncker leidde de wekelijkse vergadering van eurocommissarissen op het moment van de speech. Op standpunten en specifieke verzoeken van de Britten reageert de Commissie pas wanneer artikel 50 ingeroepen wordt.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, stelde dan weer in een korte reactie op sociale media dat "een akkoord over een geordend vertrek een noodzakelijke voorwaarde is voor een toekomstig partnerschap".

Michel: "Loyale en intelligente brexit"

Premier Michel toont zich tevreden over het feit dat May meer duidelijkheid heeft geschept over de relatie die ze voor haar land wil ten opzichte van de Europese Unie. "Ik pleit voor een loyale en intelligente brexit die de focus legt op de verwachtingen van onze burgers. We hebben duidelijke en realistische doelstellingen nodig. We zullen met een faire en constructieve benadering onderhandelen over de nieuwe relatie", zo verklaarde Michel.

Charles Michel bij een bezoek aan Downing Street 10 in november 2016.Beeld BELGA

De Belgische premier dringt aan op spoedige onderhandelingen. "Nu we weten wat de intenties zijn, mag het proces niet vertraagd worden. De vertrekprocedure moet snel en coherent zijn", aldus Michel. "Groot-Brittannië is de vierde grootste klant van België en zijn zesde grootste toeleverancier, we moeten onzekerheid dus te allen prijze vermijden", aldus de regeringsleider.

May bevestigde dat Groot-Brittannië niet enkel uit de Europese Unie, maar ook uit de Europese eenheidsmarkt stapt. Eerder kondigde de Britse premier al aan dat ze de onderhandelingen over het Britse vertrek tegen eind maart wil opstarten. Het Europese verdrag voorziet een periode van twee jaar om de onderhandelingen af te ronden.

Schotland wil eigen koers varen

De Schotse premier Nicola Sturgeon vreest dat het Britse vertrek uit de Europese eenheidsmarkt "economisch catastrofaal" wordt. Dat zei Sturgeon in een reactie op de brexit-toespraak van de Britse premier Theresa May. Volgens haar moet Schotland "een andere toekomst" kunnen kiezen.

De Schotse regering heeft de voorbije maanden herhaaldelijk geopperd dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum kan organiseren indien Schotland uit de Europese eenheidsmarkt zou gemanoeuvreerd worden. Het woord referendum gebruikte Sturgeon niet, maar ze beklemtoonde wel dat Schotland "een andere toekomst" kan kiezen. "Met haar verklaringen vandaag heeft de premier die keuze enkel maar meer waarschijnlijk gemaakt", stelde Sturgeon in een mededeling.

In juni vorig jaar koos een meerderheid van de kiezers in het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie, maar in Schotland koos een ruimere meerderheid van 62 tegen 38 procent voor het behoud van het lidmaatschap. Volgens Sturgeon wijst niets erop dat Londen intussen de Schotse belangen en verzuchtingen in rekening brengt.

Duitsland: "Eindelijk een beetje duidelijkheid"

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is tevreden dat de Britse regering "eindelijk een beetje duidelijkheid" heeft gebracht over haar brexit-plannen. "We begroeten het feit dat de Britse premier vandaag haar visie op het vertrek van haar regering heeft geschetst en eindelijk een beetje duidelijkheid heeft gebracht over de Britse plannen", zo stelde Frank-Walter Steinmeier. Hij hoopt op "zo goed en nauw mogelijke relaties" na de brexit.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.Beeld EPA

Steinmeier wees er wel op dat de onderhandelingen met de Britten pas van start kunnen gaan wanneer May artikel 50 van het Europese verdrag activeert en formeel de echtscheidingsaanvraag indient. Dat beloofde ze tegen eind maart te doen. Steinmeier wees er nogmaals op dat de missie van de 27 andere lidstaten erin bestaat "de cohesie van de Europese Unie te versterken en de integriteit van de Europese eenheidsmarkt te vrijwaren".

UKIP begroet "echte vooruitgang" 

UKIP-boegbeeld Nigel Farage heeft de toespraak van de Britse premier Theresa May over de Brexit met tevredenheid aangehoord. "Ik kan nauwelijks geloven dat de premier nu woorden en zinnen gebruikt waarmee ik jaren bespot ben geweest", zo reageerde hij op sociale media. De linkse oppositie in Londen vreest dan weer dat de marsrichting van de regering van Groot-Brittannië een soort belastingparadijs kan maken. 

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn vindt dat May meer duidelijkheid had moeten verschaffen over de doelstellingen op lange termijn. May erkende dat haar land uit de Europese eenheidsmarkt moet stappen, maar hoopt tegelijkertijd een zo groot mogelijke toegang tot die markt te behouden. Corbyn betwijfelt echter of de Europeanen er zomaar mee instemmen dat de Britten van twee walletjes eten. 

Nigel Farage. Beeld REUTERS

Bijna de helft van de Britse export gaat naar de Europese Unie. "We moeten een akkoord bereiken dat de toegang tot de markt verzekert. Britse jobs zijn afhankelijk van die markt", onderstreepte Corbyn op de website van de Britse openbare omroep BBC. Hij maakt zich ook zorgen over "het impliciete dreigement" van May dat de regering van het land een soort belastingparadijs met bodemtarieven voor bedrijven kan maken indien de onderhandelingen met de Europese Unie niet het gewenste resultaat opleveren. 

Leider Tim Farrow van de pro-Europese Libdems voelt zich bekocht door de speech van May. Volgens hem ging het referendum over het vertrek uit de Europese Unie niet over de eenheidsmarkt. "Een harde Brexit stond niet op het stemformulier", foeterde de liberaal, die het heeft over "een diefstal van democratie". 

Tevreden reacties op de speech van May zijn wel te horen bij het anti-Europese UKIP. "Echte vooruitgang", tweette boegbeeld Nigel Farage. Hij vreest wel dat het hele onderhandelingsproces met de Europese Unie te veel tijd in beslag zal nemen en de Britten zal verhinderen om snel handelsakkoorden te sluiten met de Verenigde Staten en andere landen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234