Donderdag 01/10/2020

Brexit

Tusk klapt uit de biecht over vlot tijdpad voor Britse uittreding

Theresa May en Donald Tusk bij 10 Downing Street in Londen.Beeld EPA

De Britse regering zal begin volgend jaar een begin maken met de uittreding uit de Europese Unie, de Brexit. Dat beweert althans Donald Tusk. Volgens de voorzitter van de Europese Raad heeft Theresa May hem kort geleden tijdens een gesprek op Downing Street toevertrouwd dat Artikel 50 "misschien januari, misschien februari" in gang wordt gezet.

In een reactie op deze indiscrete onthulling heeft een woordvoerder van de Britse premier beweerd dat er geen maand is genoemd.

Als Tusk gelijk heeft, betekent dat een tegenvaller voor eurogezinde Britten die hadden gehoopt dat de Brexit nog even op zich zou laten wachten of misschien wel helemaal niet zou doorgaan. Premier May heeft nog niet laten doorschemeren wat voor een soort Brexit ze voorstelt. Binnen haar partij hebben radicale Brexiteers inmiddels Leave Means Leave opgericht, een pressiegroep die pleit voor een rap vertrek uit de EU. Geen toegang tot de interne markt is volgens deze leden beter dan een akkoord waarbij vrij verkeer van personen wordt geaccepteerd.

In volle gang

Tusk deed zijn uitspraak aan het einde van de informele top in Bratislava, waar de Britten niet aanwezig waren. Daar werd duidelijk dat de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU al in volle gang is. Zo is er onder meer bepaald dat de EU tientallen miljoenen meer zal uittrekken voor het 'Europa voor de Burger'-project, bedoeld om tegenwicht te bieden aan de toenemende euroscepsis. Drie jaar geleden was op initiatief van de Britten onder leiding van David Cameron juist bezuinigd op het uitdragen van de Europese gedachte.

De Royal Yacht Britannia.Beeld REUTERS

Sommige Brexiteers denken al aan het leven na de Brexit en hebben daarbij een geheim wapen op het oog: de Royal Yacht Britannia. Ze zien dit schip, in 1997 uit de vaart gehaald door Tony Blair, als probaat middel om de overzeese handel te bevorderen. Als een symbool voor 'a global Britain' kan het 126 meter lange gevaarte volgens de Conservatieve parlementariër Jake Berry het juiste decor worden voor handelsgesprekken.

Royal Yacht Britannia

Die gedachte is niet nieuw. Begin jaren negentig vonden meerdere succesvolle handelsbesprekingen plaats op de boot, die de jonge koningin bij haar aantreden in 1953 had gekregen. Oud-werkgeversbaas Digby Jones, thans Hogerhuislid, zei als handelsminister vaak vragen van buitenlandse contacten te hebben gekregen kreeg over het lot van de Britannia. Komende weken zullen kamerleden het plan, dat de steun zou hebben van minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, bespreken.

De vraag is dan nog of er een nieuwe boot moet worden gemaakt of dat het bestaande exemplaar, momenteel als toeristische attractie aangemeerd in Edinburgh, weer de wereldzeeën op moet. Berry wil er geen belastinggeld in steken en hoopt op crowdfunding binnen het Gemenebest. Een Canadese zakenman bood al eens tien miljoen dollar voor het hergebruik van de boot, waaraan de koninklijke familie, Elizabeth II voorop, zeer gehecht is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234