Donderdag 28/05/2020

Begroting

Turteltaks is een feit

De liberale minister verdedigt haar heffing.Beeld Tim Dirven

Met een verstevigde juridische onderbouw, jaagt Annemie Turtelboom (Open Vld) de Turteltaks door het parlement. Maar na het ene rotdossier krijgt ze al het andere op haar bord. "Oosterweel bedreigt het Vlaams begrotingsevenwicht", meldt het Rekenhof.

In het Vlaams Parlement stond gisteren het langverwachte debat over de omstreden energieheffing op de agenda. Met de heffing - Turteltaks volgens de oppositie - wil de Vlaamse regering in vijf jaar tijd de miljardenput die geslagen werd door de oversubsidiëring van zonnepanelen, wegwerken. Twee elementen hadden het debat vooraf nog verder op scherp gezet: een negatief advies van de Raad van State en een ongeziene clash binnen de meerderheid over Uplace en het klimaatakkoord. Maar van beide was gisteren niet veel meer te merken.

Begrotingsminister Turtelboom had het weekend aangegrepen om haar wetteksten zo te herschrijven dat ze bestand zouden moeten zijn tegen de verwachte procedures bij het Grondwettelijk Hof. En ook de meerderheid schaarde zich eendrachtig achter de minister. "De taks staat juridisch nu een stuk steviger. We gaan het risico wagen", aldus bronnen bij CD&V en N-VA.

Turtelboom kwam vrij offensief uit de hoek. "Het moet ontluisterend zijn voor de oppositie dat het advies van de Raad van State net aantoont dat alle mogelijke alternatieven voor onze energieheffing eigenlijk onhaalbaar zijn. Men vroeg om er een belasting van te maken. Maar in dat geval zouden de bedrijven vrijuit gaan, want Vlaanderen heeft niet de bevoegdheid om vennootschappen te belasten. Men vroeg om er een taks op het verbruik van te maken. Mag niet. Men vroeg om niet de elektriciteits- maar de verwarmingsfactuur te belasten: kan niet. Men vroeg om het in de begroting op te nemen, maar dat zou betekenen dat we jaarlijks 750 miljoen minder zouden kunnen uitgeven voor scholen en sociale woningen. Kortom: er is geen silver bullet."

"Onze aanpak met een heffing per aansluitingspunt is de enige, juiste mogelijkheid om de erfenis op korte termijn weg te werken", aldus Turtelboom. "Er moet geen btw betaald worden, de eigenaars van zonnepanelen betalen mee, we maken een onderscheid tussen kleine en grote verbruikers en tussen personen en bedrijven, het is transparant en we voorzien een sociaal tarief voor de kwetsbare groepen."

Volgens de oppositie gaat Turtelboom er te licht over. "U neemt ongeziene risico's door hiermee door te zetten", aldus Bjorn Rzoska van Groen. "Uw Turteltaks is helemaal niet transparant", volgens Rob Beenders (sp.a). "U betaalt er niet alleen de factuur uit het verleden mee af, maar ook het toekomstig energiebeleid." Beiden vroegen nog de tweede lezing van het dossier, maar dat haalt niet veel meer uit. Morgen volgt de stemming in de commissie, zodat we op onze afrekening van 2016 al de eerste Turteltaks zullen betalen.

Oosterweel-problemen

Maar rust is Turtelboom daarmee niet gegund. Het ene rotdossier is nog maar afgehandeld, of daar komt het volgende al. Het Rekenhof doorprikte gisteren het plan van de Vlaamse regering om de kosten voor het Oosterweel-project buiten de begroting te houden. Hierdoor mag Bourgeois I volgens de cijferwaakhond een kruis maken over de ambitie om tussen 2017 en 2019 begrotingen in evenwicht af te leveren. "De Vlaamse regering zou daar beter nu al afspraken over maken met Europa en de federale regering, gezien dit het begrotingstraject van de hele NV België zal beïnvloeden", klinkt het.

Turtelboom wil pas donderdag reageren in het parlement, maar binnen de Vlaamse meerderheid tilt niet iedereen even zwaar aan het rapport. "De factuur begint in 2017 te lopen als de werken effectief in 2017 starten. Maar of dat ooit gaat lukken..."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234