Maandag 18/01/2021

Update

Turtelboom ziet geen graten in Brusselse omzendbrief

Beeld BELGA

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vindt de argumentatie die de procureur van Brussel gaf voor zijn omzendbrief over de uitvoering van de Salduz-wet aanvaardbaar. De omzendbrief, die een indicatieve lijst bevat met misdrijven waarvoor de dader niet meteen verhoord moet worden, was deze voormiddag in de Kamercommissie Justitie de aanleiding voor een interpellatie van Bert Schoofs (Vlaams Belang) en een reeks vragen van leden van andere fracties.

De minister zei niet te willen suggereren dat er geen problemen zijn met de nieuwe wet, maar ze wil de evaluatie afwachten die de dienst strafbeleid - met daarin vertegenwoordigers van politie, parket en advocatuur - na één maand heeft gepland. Die evaluatie moet nagaan wat de effecten van de wet zijn op het strafbeleid en de politiecapaciteit en hoe de permanentie van de advocaten werkt.

Strafbeleid
Turtelboom stelde dat de procureur haar had verzekerd dat de omzendbrief niets verandert aan het strafbeleid. Aan de omzendbrief is naast de indicatieve lijst van misdrijven die niet meteen moet leiden tot een verhoor ook een lijst van misdrijven waarvoor het verhoor wel onmiddellijk moet plaatsvinden.

Salduz-ruimte
De minister verwees ook naar het voorbeeld van Bergen, waar een speciale Salduz-ruimte voorzien werd. Maar dit is de bevoegdheid van de burgemeesters en de minister van Binnenlandse Zaken, zei ze. Voor Stefaan Vanhecke (Groen!) en Luk Van Biesen (Open Vld) zou het centraliseren van de verhoren in Brussel, die nu op 40 locaties gebeuren, veel problemen kunnen oplossen. Sofie Dewit (N-VA) vond dat de Brusselse procureur de Salduz-wet met de omzendbrief in feite reeds heeft uitgehold, terwijl Renaat Landuyt (sp.a) de minister opriep om de procureurs niet teveel vrijheid te verlenen.

Krachtlijnen

De interpellatie vond plaats in het kader van de bespreking van de beleidsnota van de minister van Justitie. Annemie Turtelboom herhaalde de krachtlijnen van haar beleid: een betere strafuitvoering, een grondige hervorming van justitie en een meerjarenplan inzake informatisering.

Brussel-Halle-Vilvoorde

Wat de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV betreft, kondigde Turtelboom aan dat de technische werkgroep die deze hervorming moet uitwerken volgende week bijeenkomt en een hoog tempo zal aanhouden. Het is immers de bedoeling om de hervorming van het gerechtelijk arrondissement gelijktijdig met de splitsing van het kiesarrondissement BHV of met de nieuwe financieringswet goed te keuren. (belga/tma)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234