Woensdag 07/06/2023

Boscompensatiefonds

Turtelboom vs. Deprez: "Bestemming van het geld is zaak van Schauvliege"

Annemie Turtelboom (Open Vld). Beeld PHOTO_NEWS
Annemie Turtelboom (Open Vld).Beeld PHOTO_NEWS

Nadat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de problematiek van het zogenaamde 'spookgeld' uit het boscompensatiefonds doorschoof naar minister van Begroting Annemie Turtelboom, voelde Wouter Deprez ook haar aan de tand. In een reactie op Facebook legt Turtelboom de bal echter opnieuw in het kamp van Schauvliege: volgens haar liggen de trekkingsrechten van het geld wel degelijk bij Schauvliege zelf, die daar echter nog nooit een aanvraag voor zou hebben ingediend.

hv

Gisteren raakte openlijk bekend dat de Vlaamse regering in haar boscompensatiefonds door de jaren heen maar liefst een spaarpotje van 8,5 miljoen euro heeft opgebouwd. Aan dat geld - dat idealiter gebruikt zou moeten worden voor de heraanleg van bossen die elders gekapt werden - kan echter niet geraakt worden. Dit omdat de totale begroting anders in het rood zou gaan. Omdat de Europese begrotingsregels bepalen dat de jaarlijkse uitgaven in evenwicht moeten zijn met de inkomsten, kan het geld niet zomaar gebruikt worden. En dat terwijl Vlaanderen wel kampt met een bosachterstand van 1.300 hectare.

'Bevoegdheid van Schauvliege'

Gevraagd naar het waarom van de oppotting van die 8,5 miljoen euro in het boscompensatiefonds, verwijst Schauvliege volgens Deprez steevast naar minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld). Op die doorverwijzing reageert Turtelboom nu op haar beurt in een open bericht op haar Facebookprofiel. Volgens Turtelboom valt de uitbesteding van het geld uit het boscompensatiefonds wel degelijk onder de bevoegdheid van de minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. "De miljoenen in het boscompensatiefonds zijn gereserveerd voor meer bos én dat blijft zo. Als minister van begroting beheer ik het geld, de bestemming ervan is een zaak van de bevoegde minister", schrijft ze in haar bericht.

Geen aanvraag

Volgens een medewerker van het kabinet Turtelboom zou Schauvliege voor een dergelijke trekking echter nog nooit een aanvraag hebben ingediend: "De trekkingsrechten voor het geld liggen bij de bevoegde minister, in dit geval Joke Schauvliege, maar in het conclaaf is daarvoor nog nooit een vraag gesteld", zo meldt het kabinet aan De Standaard.

Ook Turtelboom zelf laat in haar Facebookbericht eenzelfde geluid horen: 'Dossiers kunnen steeds ingediend worden bij mijn collega Joke Schauvliege, daarna zal de regering hierover beslissen'. Schauvlieges bewering dat het geld uit het boscompensatiefonds geblokkeerd zou zitten, wordt door het kabinet van Turtelboom niet onderschreven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234