Vrijdag 18/10/2019

Update

Turtelboom vervangt De Padt op Binnenlandse Zaken

Guido De Padt (Open Vld) zet op Binnenlandse Zaken een stap opzij voor partijgenote Annemie Turtelboom. Beeld UNKNOWN

Koning Albert II heeft vandaag zeven ministers en staatssecretarissen van de herschikte federale regering benoemd. Ze legden rond 11 uur de eed af bij de koning. Nieuwkomers in de regering zijn Yves Leterme (CD&V), Guy Vanhengel (Open Vld), Michel Daerden (PS) en Philippe Courard (PS). Ook Steven Vanackere (CD&V), Paul Magnette (PS) en Bernard Clerfayt (MR) leggen de eed af.

Turtelboom
Annemie Turtelboom vervangt in de federale regering Guido De Padt als minister van Binnenlandse Zaken. De Padt verdwijnt echter niet uit de ploeg-Van Rompuy. Hij wordt regeringscommissaris en moet in die hoedanigheid een interne audit opstarten van de federale overheid. Het gaat dus niet om een audit van de overheidsbedrijven, zo is vanmorgen in regeringskringen vernomen.

Vanhengel vicepremier

Premier Herman Van Rompuy en de meerderheidspartijen raakten het even voor middernacht eens over de herschikking binnen de regering. Guy Vanhengel (Open Vld) wordt vicepremier en minister van Begroting. Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) blijft ook bevoegd voor Begroting, maar valt daarvoor voortaan onder de voogdij van Vanhengel. De cdH'er krijgt er echter Asiel en Migratie bij, een bevoegdheid die tot nu toe in handen was van Open Vld'ster Annemie Turtelboom. Voor die bevoegdheid valt Wathelet onder de voogdij van cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Wathelet wordt zelf overigens voogdijminister voor de biculturele instellingen en behoudt de bevoegdheid over het Gezinsbeleid.

Leterme minister
Zoals bekend wordt ex-CD&V-premier Yves Leterme minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel. Dat gebeurt in opvolging van Karel De Gucht, die Europees Commissaris wordt. Els Van Hoof volgt Leterme op in de Senaat.

Daerden minister voor Pensioenen
Bij de PS wordt Michel Daerden minister voor Pensioenen en Grootstedenbeleid. Philippe Courard erft de resterende bevoegdheid van Marie Arena, namelijk Maatschappelijke Integratie. Aan die portefeuille hangt de bevoegdheid over de opvang van asielzoekers vast. De gewezen Waalse minister, die straks dus federaal staatssecretaris wordt, neemt overigens Armoedebeleid van staatssecretaris Jean-Marc Delizée over. Delizée zelf wordt voortaan bevoegd voor het Gehandicaptenbeleid, een post die tot nu toe Julie Fernandez Fernandez bekleedde. Deze laatste verdwijnt uit de regering. (belga/vsv/adv/tw)

Vanhengel verhuist van het Brusselse naar het federale niveau en wordt meteen ook vicepremier. Beeld UNKNOWN
Leterme wordt minister van Buitenlandse Zaken. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234