Woensdag 03/03/2021

InterviewBurgemeester Paul Van Miert

Turnhouts burgemeester is voorbereid op rellen: ‘Loopt het af met een sisser, des te beter’

Paul Van Miert, de burgemeester van Turnhout. Beeld RV
Paul Van Miert, de burgemeester van Turnhout.Beeld RV

De Turnhoutse politie staat op scherp voor zaterdag nadat via sociale media werd opgeroepen tot rellen, om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) belde de ouders van jongeren die de oproep mee verspreiden persoonlijk op.

Hoe ernstig neemt u de oproep?

Paul Van Miert: “We nemen onze voorzorgsmaatregelen om zaterdag weerstand te bieden aan eventuele herrieschoppers op de Grote Markt. Tegelijk roep ik alle Turnhoutenaren op om de rust en kalmte te bewaren. Dus ja, we bereiden ons voor op ernstige scenario’s. En nee, ik denk niet dat we daardoor juist mensen op ideeën brengen. De oproep om herrie te schoppen is wel degelijk breed verspreid, dus reageren we daadkrachtig. Misschien loopt het allemaal met een sisser af, des te beter. Liever dat dan achteraf te moeten vaststellen dat we te weinig hebben gedaan.”

Hebt u enig idee vanwaar de oproep komt?

“Formeel hebben we geen aanwijzing. De oproep werd via sociale media verspreid. Ik had vorige zondag nogal fel uitgehaald naar de Nederlandse funshoppers die over de grens kwamen. Daarop volgde die boodschap via Snapchat en Twitter. Het taalgebruik (‘We gaan Turnhout op ze kankerkop zetten’, LID) doet ons sterk vermoeden dat de bron in Nederland ligt.”

Er zijn ook in uw stad potentiële relschoppers gedetecteerd, toch?

“We hebben geprobeerd om de bron van de oproep te detecteren. Zo zijn we erachter gekomen dat een aantal mensen de boodschap mee verspreid hebben. Het waren zowel jongeren uit Turnhout als uit omliggende gemeenten.”

Die hebt u dan zelf persoonlijk opgebeld?

“Dat was een voorstel van onze korpschef. Het gaat om een tiental jongeren, 14- en 15-jarigen, van wie we de meesten kennen. Turnhout telt amper 45.000 inwoners, hier heerst een heus dorpsgevoel. Liever dan een combi voor de deur te zetten heb ik de ouders gebeld. Ik heb hen duidelijk gemaakt dat wat hun zoon op sociale media postte strafbaar is. We willen niet bekeuren of vingerwijzen, wel sensibiliseren. Maar ook duidelijk maken dat indien hij opdaagt zaterdag, hij dan wel degelijk opgepakt wordt én veroordeeld kan worden voor het aanzetten tot geweld.”

Welke reactie kreeg u?

“Klassiek, de ouders weten niet wat hun zoon allemaal doet op sociale media. Tegelijk reageerden ze positief op de aanpak en hebben verschillende van die jongeren mij teruggebeld om zich te verontschuldigen. Ze waren zich niet bewust van de draagwijdte van hun actie. Kijk, het gaat vaak om tieners die zich laten meeslepen. Dan bereik je veel meer met een goed en open gesprek dan met politievertoon aan de voordeur, waarna de hele buurt misschien ook nog een stempel plakt op het gezin.”

Wat verwacht u zaterdag?

“We laten niks aan het toeval over. Het cybercrimeteam van de Politie Regio Turnhout blijft de berichten op sociale media screenen. Vanaf zaterdagochtend zijn extra politieploegen voortdurend aanwezig en zijn er arrestatieteams beschikbaar. Een drone zal rondvliegen specifiek om samenscholingen te detecteren, zwaardere middelen als een waterkanon staan klaar. De grensovergangen worden extra nauwlettend gecontroleerd, de politie zal ook op het openbaar vervoer controles uitvoeren. Jammer dat we onze tijd en energie hierin moeten stoppen. We moeten nu bezig zijn met het opzetten van vaccinatiecentra, niet met dit soort acties.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234