Dinsdag 04/08/2020

Turnhout wil overleg met Luc Martens over Brepols-gebouwen

'Kans is groot dat projectontwikkelaar schadeclaim indient'

TURNHOUT.

EIGEN BERICHTGEVING

Burgemeester Marcel Hendricxk (CVP) van Turnhout heeft een onderhoud gevraagd minister van Cultuur Luc Martens (CVP) om meer uitleg te krijgen bij de beslissing van de Commissie voor Monumenten en Landschappen om de oude Brepols-gebouwen achter de Grote Markt te beschermen (Zie De Morgen van gisteren).

Als die gebouwen effectief beschermd worden - en die beslissing ligt bij Luc Martens - dan komt het grootste Kempense vastgoedproject van de laatste decennia in het gedrang. Projectontwikkelaar Mulleman uit Leuven wil op de Brepols-terreinen een enorm complex van winkels, woningen, een aquacenter en bioscopen neerpoten. Kostprijs: twee miljard frank.

"Als de Brepols-gebouwen beschermd worden, dan moet Mulleman zijn plannen opbergen", zei Hendrickx gisteren in een gesprek met De Morgen. "Dat zou een ramp zijn, want Mulleman heeft al meer dan 300 miljoen geïnvesteerd in dit project. Hij heeft engagementen aangegaan met andere firma's en koopopties genomen op aanpalende gebouwen. Dit zou de doodsteek voor zijn firma betekenen. Vergeet niet dat hij nu ook de leegstandsbelasting op dit enorme gebouwencomplex moet betalen, tot de beschermingsprocedure is uitgeklaard."

Volgens Hendrickx is de kans groot dat Mulleman een schadeclaim zal indienen tegen de Vlaamse Gemeenschap. "Hij deed al die investeringen pas nadat hij van ons een stedebouwkundig attest kreeg. Pas toen de sloopaanvraag werd verstuurd naar de Vlaamse administratie, bleek plots dat de Monumenten en Landschappen de gebouwen wilde laten beschermen. Het klopt niet dat wij daarvan op de hoogte waren.

Pas in juni van dit jaar kregen wij dat te horen."

Voor Turnhout zou het mislukken van het Brepols-project een serieuze streep door de rekening zijn, zegt Hendrickx. "Wij hebben hier zes jaar aan gewerkt. Door dit project hadden wij de kans om de Grote Markt opnieuw aan te leggen en om te vormen tot een gezellig plein. Ook zouden de aanpalende stadsdelen opnieuw kunnen opleven door het project."

Hendrickx begrijpt niet waarom Monumenten en Landschappen plots geïnteresseerd is in de gebouwen. "Brepols beschermen is één zaak. Maar heeft de Vlaamse overheid genoeg geld om de restauratie ervan te cofinancieren? Ik vrees dat de gebouwen na hun bescherming nog twintig jaar leeg zullen staan." Of er achter het voornemen van Monumenten en Landschappen politieke manoeuvres moeten worden gezocht, weet Hendrickx niet. "Ik zie niet in welke partij er baat bij heeft om dit project te dwarsbomen. Ik heb de indruk dat iedereen in de stad tevreden was met de plannen."

"Maar wij laten het hier niet bij. Ik heb een gesprek gevraagd aan minister Martens en zal proberen hem ervan te overtuigen dat het beschermen van de Brepols-gebouwen een zeer slechte zaak zou zijn voor Turnhout. (KvdB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234