Woensdag 12/08/2020

Turnhout wil met miljardeninvesteringen Kempense metropool worden

'Ongetwijfeld het grootste vastgoedproject dat de Kempen de afgelopen decennia heeft gekend'

TURNHOUT.

EIGEN BERICHTGEVING

Turnhout broedt op ambitieuze plannen om een aantal 'zwarte plekken' in het stadscentrum een nieuwe bestemming te geven. Zo zal de bekende kazerne Majoor Blairon omgevormd worden tot een innovatiecentrum. De leegstaande Brepols-fabriek zal plaats moeten ruimen voor het grootste vastgoedproject dat de Kempen de afgelopen decennia heeft gekend en dat ongeveer 13.000 vierkante meter winkelruimte zal omvatten.

Turnhout maakte begin deze week bekend dat het bereid is om de voormalige opleidingskazerne Majoor Blairon aan te kopen. Deze kazerne is - na het Kasteel van de Hertogen van Brabant - ongetwijfeld het bekendste gebouw van de stad. Honderdduizenden miliciens kregen er destijds hun opleiding. Het opmerkelijkste voorstel is de ombouw van de kazernegebouwen tot het 'Vlaams Innovatiecentrum Blairon'. Dit centrum zou zich vooral gaan toespitsen op innoverende ontwikkelingen in de sector van de telecommunicatie, de multimedia en de grafische sector.

Turnhout wil voor een ander deel van de legerterreinen een huisvestingsproject opstellen. Hiervoor worden kazernegebouwen die in slechte staat zijn, afgebroken. Het stadsbestuur is bereid om de kazerne aan te kopen (kostprijs geschat op 100 miljoen). "Het is wel een onhaalbare kaart om in ons eentje de renovatie en inrichting van de gebouwen op ons te nemen en te prefinancieren", zo benadrukt burgemeester Marcel Hendrickx (CVP) .

Pal in het hart van de stad, verscholen achter de gebouwen op de Grote Markt, ligt al sinds jaar en dag een van de beruchtste Turnhoutse stadskankers: de voormalige Brepols-gebouwen. De Leuvense vastgoedgigant Mulleman, die indertijd tekende voor de Ladeuze-parking in Leuven, heeft onlangs de gronden gekocht en eind deze maand zal hij een bouwvergunning indienen. Mulleman wil op de gronden een enorm complex neerpoten waarin onder meer 13.000 vierkante meter winkelruimte voorzien is. Er komt ook een bioscoopcomplex, een zwembad en er is ruimte gezien voor woningbouw. In totaal is met dit dossier een investering van zo'n twee miljard gemoeid.

"Het is ongetwijfeld het grootste vastgoedproject dat de Kempen de afgelopen decennia heeft gekend", zegt burgemeester Hendrickx, die verwacht dat de realisatie ervan tot zo'n vier tot vijf jaar in beslag zal nemen . "Wij hebben een strategisch commercieel plan opgesteld en daaruit blijkt dat het project een uitstraling moet hebben tot ver buiten Turnhout om rendabel te worden. Er is immers al heel wat leegstand in de Turnhoutse winkelstraten."

Een belangrijk probleem is dat het hele complex enorme verkeersstromen met zich mee zal brengen. Er is een ondergrondse parking voorzien die bereikbaar is via de Otterstraat, zodat het verkeer niet over de Grote Markt zal moeten rijden. Nu al is het Turnhoutse stadscentrum - vooral op spitsuren - verzadigd door het autoverkeer. Heel wat verenigingen en oppositiepartijen in Turnhout vrezen dan ook dat het Brepols-project de stad voorgoed zal doen dichtslibben.

"Wij zijn ons zeer bewust van dit probleem en daarom willen we de verkeersstromen weghouden van de Grote Markt. Toch zal de hele verkeerssituatie in de stadskern herzien moeten worden", zegt Hendrickx. Een autovrij stadscentrum met ruime parkeermogelijkheid aan de stadsrand, ziet Hendrickx niet zitten. "We houden alle opties open voor de toekomst, maar ik vrees dat Turnhout nog niet rijp is om zo'n drastische ingreep zonder slag of stoot te aanvaarden."

Karl van den Broeck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234