Maandag 03/08/2020

Turnhout lonkt naar jong volk

Hoofdstad van de Kempen maakt van wonen en nieuwe inwoners haar topprioriteit

Turnhout

Eigen berichtgeving

Freek Smets

Turnhout gaat stevig promotie voeren om meer jonge inwoners te lokken. In de Kempense hoofdstad staan tal van nieuwe woongebieden in de steigers die het stadsbeeld op korte tijd grondig zullen veranderen. Investeren in wonen en nieuwe inwoners wordt de komende jaren de topprioriteit van het stadsbestuur.

Sinds Turnhout erkend is als centrumstad is er heel wat veranderd. De afgelopen jaren werden er tal van nieuwe woon- en winkelcomplexen en andere voorzieningen gebouwd. De stad lijkt stilaan van een ietwat ingeslapen provincienest uit te groeien tot een moderne centrumstad. Als centrumstad kan Turnhout ook gebruikmaken van gelden uit het Stedenfonds. "Bij de besteding van die gelden kiezen we resoluut voor wonen", zei burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) gisteren tijdens een persconferentie, waar hij samen met enkele ambtenaren en schepenen de plannen van het stadsbestuur voor de komende jaren voorstelde.

Turnhout zal uit het Stedenfonds een kleine 5 miljoen euro krijgen, gespreid over vijf jaar. Er werd intussen een stedelijke huisvestingsdienst opgericht, er werd een heel stelsel van premies uitgewerkt voor wie een huis renoveert in Turnhout, en er werden al maatregelen genomen om het wonen boven winkels aan te moedigen.

Maar Hendrickx kondigde gisteren nog meer initiatieven aan. "We zullen een bureau aantrekken dat een promotieactie op poten moet zetten. Dat moet een strategie uitwerken om nieuwe mensen naar hier te trekken." Het is duidelijk dat het Turnhoutse stadsbestuur alle registers opentrekt om jonge, nieuwe inwoners te lokken.

Die nieuwe inwoners lijken de weg naar de stad in ieder geval al gevonden te hebben. In Turnhout woonden al sinds mensenheugenis 38.500 mensen, een getal dat een klassiek aardrijkskundig weetje geworden was. "Maar intussen zitten we aan net iets minder dan 40.000 inwoners", rekende Hendrickx gisteren voor.

De afgelopen jaren werd in Turnhout onwaarschijnlijk druk gebouwd aan nieuwe woningen en voorzieningen. Er werd onder andere een heuse jachthaven gebouwd aan de Nieuwe Kaai, aan het kanaal Dessel-Schoten, en de Luxemburgse bioscoopgroep Utopolis bouwde een nagelnieuw bioscoopcomplex. Op dit moment staan een gloednieuwe concertzaal aan het cultureel centrum De Warande én een nieuw zwembad aan het Stadspark in de steigers. Het maakte Turnhout aantrekkelijker als stad en als regionaal centrum. Honderden nieuwe inwoners kwamen er al bij.

Dat Turnhout zo aantrekkelijk is, blijkt ook uit de Stadsmonitor, een grootschalig onderzoek naar de tevredenheid van de inwoners van de dertien Vlaamse centrumsteden, een document dat het stadsbestuur als leidraad gebruikte bij het opstellen van het actieplan voor de komende jaren. Vijfenzestig procent van de Turnhoutenaren is fier op zijn stad. "Dat is hoger dan Mechelen of Antwerpen", luidde het gisteren niet zonder enige trots.

De Turnhoutenaars vinden het zeer aangenaam dat er zoveel groen in de buurt van hun stad is. "Maar we scoren ook bijzonder goed wat betreft onze culturele en vrijetijdsvoorzieningen", zegt Hendrickx. "In vergelijking met de andere centrumsteden hebben we bovendien relatief minder last van de files. Turnhout is eigenlijk echt een regionale metropool."

Toch wees de Stadsmonitor ook op een aantal problemen. Amper 43 procent van de bewoners vindt de straten, pleinen, parken en monumenten mooi, bijvoorbeeld. Ook afval is een probleem, want de Turnhoutenaar produceert per jaar gemiddeld 592 kilogram afval, 92 kilo meer dan de andere centrumsteden. Ook met de verkeersveiligheid zit het nog niet zo goed, "maar dat is vooral het gevolg van een aantal gevaarlijke punten op de ringweg rond de stad, die op de lijst van de 'zwarte punten' staat", zo luidt het. Ook de werkloosheid in Turnhout stijgt weer, het verkeer in de stad loopt niet erg vlot, al is er een mobiliteitsplan in de maak, en de Turnhoutse begroting is erg krap bemeten.

Dat belet niet dat er alweer een hoop projecten op stapel staan. De zone langs het kanaal zal zonder twijfel een van de belangrijkste nieuwe woon- en recreatiezones worden. In het noorden van de kanaalzone zijn al minstens 300 nieuwe woningen en evenveel nieuwe appartementen gepland, en in de binnenstad zal er nog op tal van plaatsen gebouwd worden. Op korte termijn zullen er 1.500 woningen bij komen. "2005 wordt zonder twijfel een cruciaal jaar voor Turnhout", zegt Hendrickx. "De uitvoering van dit beleid wordt een belangrijk examen voor ons als centrumstad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234