Woensdag 24/07/2019

Turkse 'terroristen' dagvaarden ministerie van Justitie

Brugge

Belga/Eigen berichtgeving

De advocaten van Fehriye Erdal, Musa Asaoglu en Kaya Saz hebben voor de Brugse burgerlijke rechtbank een kort geding ingeleid om de bijzondere detentievoorwaarden teniet te doen. Het trio wordt verdacht van bendevorming, valsheid in geschrifte, diefstal, heling en verboden wapendracht. Ze zouden lid te zijn van de extremistische Turkse groepering DHKP-C, de vroegere DEV-SOL. Turkije vraagt de uitlevering van Erdal, omdat ze medeplichtig zou zijn aan de moordaanslag op Turkse zakenmannen in Istanbul. Er is al een rogatoire commissie om haar in België te komen verhoren.

Musa Asaoglu is in hongerstaking. De drie mogen geen bezoek ontvangen en zitten alleen in een cel. Die mogen ze maar een uur per dag verlaten voor een wandeling, alleen en onder begeleiding. Met andere gedetineerden mogen ze geen contact hebben en ze mogen geen werk verrichten noch bezoek ontvangen. Volgens de advocaten is er geen enkele grond om dergelijke voorwaarden op te leggen. Daarom dagvaarden ze het ministerie van Justitie. De eis wordt behandeld op 1 december. Een vijftigtal Turken was afgezakt naar de rechtbank om hun steun te betuigen. Een Turkse journalist die er foto's nam, kreeg het aan de stok met zijn landgenoten die het fototoestel eisten. De rijkswacht moest de journalist ontzetten en noteerde de identiteit van een aantal Turken. Fehriye Erdal werd midden oktober opgepakt toen ze samen met twee landgenoten dozen buiten plaatste nadat het brandalarm was afgegaan in hun appartement in de Knokse deelgemeente Duinbergen. Die dozen bevatten wapens, munitie, valse Turkse identiteitspapieren, computers en scanners. Daaropvolgende huiszoekingen in Luik en Beringen leverden nog twee aanhoudingen op. Een andere Turk was al aangehouden in Brussel. Na Nebi A. en Zeki K. vorige maand stelde de Brugse raadkamer dinsdag ook Hasan E. in voorlopige vrijheid. De drie anderen blijven in de cel. Fehriye Erdal gebruikte bij haar aanhouding de valse naam Nese Yildirim, maar onderzoek van de vingerafdrukken heeft haar ware identiteit aan het licht gebracht. Toen bleek dat het wel degelijk Erdal was die werd aangehouden, onstond beroering in Turkije. Erdal wordt in dat land al langer gezocht voor haar aandeel in de aanslag in de Sabanci Holding in Istanbul op 9 januari 1996. Daarbij werden drie mensen gedood: het voormalige hoofd van de Sabanci Holding, het hoofd van Toyota-Sa en een secretaresse. Zij wordt volgens het Turkse gerecht verdacht informatie te hebben geleverd aan de twee daders. Een van hen werd al eerder opgepakt. Erdal werkte tijdens de aanslag in de cafetaria van de holding.

Verdachten krijgen streng gevangenisregime

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden