Woensdag 23/10/2019

Turkse 'terroriste' komt niet vrij

Brussel

Eigen berichtgeving

De Turkse die eind vorig jaar in Knokke werd aangehouden wegens verboden wapenbezit blijft achter de tralies. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) acht het gevaar dat ze bij vrijlating zou vluchten te groot. Fehriye Erdal (22) kreeg het etiket 'gevaarlijk' opgeplakt omdat Turkije haar uitlevering vraagt wegens vermeende betrokkenheid bij een aanslag door de extreem-linkse organisatie DHKP-C.

De raadkamer van Brugge beval twee weken geleden de vrijlating van Erdal en twee medeverdachten. Tegen die beslissing tekende het parket beroep aan. Dit beroep werd gisteren behandeld door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Die verklaarde het beroep gegrond. Volgens Raf Jespers, de advocaat van de Turkse, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Dat begon in september vorig jaar. Toen ging het brandalarm over in het Duinbergse appartement van de Turken. Die stonden er ingeschreven onder valse namen. Ze bleken in het bezit van blanco en valse paspoorten, gsm's, computermateriaal, richtlijnen voor het plegen van aanslagen en zes wapens. Via Interpol vernam de onderzoeksrechter dat een van de drie Feriye Erdal was. Turkije verdenkt haar van betrokkenheid bij een drievoudige moord in Istanbul, begin 1996. Die aanslag werd opgeëist door de extreem-linkse organisatie DHKP-C, de vroegere Dev-Sol. Bij die naamsverandering splitste de beweging zich op in een militaire en een politieke vleugel. Erdal beweert dat ze enkel lid is van die laatste.

Een tweede motief voor de KI om Erdal niet vrij te laten was volgens Jespers het risico dat ze er vandoor zou gaan. Die kans lijkt nochtans klein. De vrouw wacht op een definitieve beslissing over haar verzoek om politieke asiel. Dat werd in eerste instantie afgewezen door de Dienst Vreemdelingenzaken maar het beroep tegen die afwijzing wordt behandeld bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen. Bovendien moet België nog een eindoordeel vellen over het aanhoudingsbevel dat Turkije uitvaardigde tegen de jonge vrouw. De Gentse KI besliste midden februari dat het aanhoudingsbevel formeel in orde is maar ook daartegen die tekende de advocaat van Fehriye Erdal beroep aan. Het dossier verhuisde naar het Hof van Cassatie dat zich nog niet uitsprak over de zaak. In afwachting van dit arrest besliste de KI om te wachten met beoordeling van het Turkse uitleveringsverzoek. Of dit uiteindelijk wordt ingewilligd is een zaak waarover onze regering moet beslissen. Zo lang deze dat niet doet, is de vrouw hier relatief veilig en heeft ze er juridisch gezien weinig belang bij om te vluchten. (CN)

Ondanks aanvraag politiek asiel zou er toch 'vluchtgevaar' zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234