Woensdag 21/08/2019

portret

Turkse seksgoeroe schenkt Antwerpenaars duizenden anti-PKK-boeken

Adnan Oktar, omringd door 'zijn katjes', voert al zijn hele leven strijd tegen de evolutieleer. Beeld rv

Adnan Oktar (1956), de man die de jongste dagen duizenden Antwerpenaren een anti-PKK-boek bezorgde, is al decennia een superrijke en invloedrijke islamcreationist. In zijn bizarre tv-programma’s pakt hij graag uit met siliconebabes en homofobe uitspraken.

Duizenden Antwerpenaren kregen de afgelopen dagen ongevraagd een raar boek in de brievenbus: De verraderlijkheid en de wreedheid van de PKK. De pr-stunt komt op een moment dat het Turkse leger aan de Syrische grens een offensief tegen Koerdische dorpen voert. Het apocalyptische boek vertelt hoe de Koerdische PKK-organisatie half Turkije en de buurlanden in een oorlogszone veranderde.

Op het kaft staat een naam die voor de meeste Antwerpenaren onbekend klinkt, maar die voor veel Turken en mensen in het Midden-Oosten wél een begrip is: Adnan Oktar, ook wel Harun Yahya genoemd.

Oktar is een excentrieke figuur die al sinds de jaren 80 een verbeten strijd tegen de evolutieleer van Darwin voert en daarbij tal van miljonairs in zijn kamp wist te lokken. Hij is ook een Turkse nationalist en anticommunist, wat meteen verklaart waarom hij miljoenen uitgeeft om overal in Europa anti-PKK-boeken te verspreiden.

Blingbling 

Wie zijn tv-shows op zijn persoonlijke satellietzender A9 bekijkt, kan amper begrijpen waarom de man zo invloedrijk is. De uitzending is niet meer dan een slaapverwekkende monoloog van Oktar, steevast gekleed in een blingblingpak. In de studio zitten naast een tiental jongemannen ook enkele schaars geklede dames met een duidelijke voorkeur voor silicone, die Oktar ‘katjes’ noemt. De aanwezigen zeggen niets, het enige wat ze doen is beaat naar het oerconservatieve en bijwijlen homofobe betoog van hun goeroe luisteren.

Journalisten die hem in het verleden durfden te vragen wie zijn satellietzender en zijn boeken betaalt, vingen bot. Maar het is een feit dat Oktar met zijn Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek en zijn Stichting voor het Behoud van Nationale Waarden vooral jonge studenten uit gefortuneerde Turkse families weet aan te trekken.

Enkele jaren geleden zette het gerecht een onderzoek tegen Oktar op, omdat hij naar verluidt mooie vrouwen had gerekruteerd om rijke mannen te verleiden en naar zijn organisatie te lokken. De goeroe zou over talrijke sekstapes beschikken, waarmee hij zijn mannelijke volgelingen zou chanteren en afpersen. Aanvankelijk veroordeelde de rechter Oktar tot drie jaar gevangenis, maar in beroep werd die veroordeling ongedaan gemaakt.

Atlas van de Creatie 

In 1996 veroorzaakte hij een internationale rel met een boek waarin hij de Holocaust afdeed als een leugen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren volgens hem 'enkele' Joden gestorven aan tyfus en honger. De controverse was bijzonder groot en verklaart waarom Oktar in 2006 een bocht van 90 graden maakte en een boek schreef waarin hij het nazigeweld tegen de Joden veroordeelde.

In 2007 kwam hij opnieuw in de internationale schijnwerpers terecht. Deze keer met zijn Atlas of Creation, een enorm boek van 800 pagina’s dat vijf kilo weegt en waarvan tienduizenden exemplaren naar universiteiten werden gestuurd. Ook alle Amerikaanse Congresleden kregen een gratis boek, waarin het darwinisme op elke pagina werd aangevallen. 

Dat alles zou de indruk kunnen wekken dat Oktar niet meer is dan een schimmige schertsfiguur. Maar dat is niet zo: hij is wel degelijk machtig en invloedrijk. Dat blijkt uit het feit dat hij er in Turkije in geslaagd is een aantal internetdomeinnamen te laten blokkeren. Zo sloten de Turkse autoriteiten enkele jaren geleden de website van Richard Dawkins af, ’s werelds bekendste evolutiebioloog. Ook de blogsite WordPress.com werd op vraag van Oktar geblokkeerd, omdat die volgens hem goddeloze geschriften verspreidde.

De internetcensuur voedt de vermoedens dat er nauwe banden zijn tussen Oktar en het regime van president Erdogan. Hoewel onder meer de Huffington Post al suggereerde dat Oktar veel politieke contacten heeft, zijn de banden met de Turkse regering vooralsnog niet bewezen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden