Maandag 06/12/2021

persvrijheid

Turkse oppositiekrant krijgt overheidsstempel: bouwproject, martelaren en Erdogan op voorpagina

null Beeld AP
Beeld AP

De Turkse oppositiekrant Zaman, die vrijdag met een gerechtelijke beslissing onder curatele werd geplaatst -wat enorm veel protest uitlokte-, is zondag opnieuw verschenen. Op de eerste pagina staat een artikel over een "ambitieus" bouwproject van de Turkse regering. Ook een foto van president Erdogan kon niet ontbreken. "De krant die vermoord werd op vrijdag wordt wakker als pro-overheid zombiekrant op zondag", klinkt het op Twitter.

Zaman, die tot de oppositie behoorde maar vrijdag door de overheid werd overgenomen, heropende zaterdag onder zware politiebewaking. "Het internet werkt niet en we kunnen ons redactiesysteem niet gebruiken", getuigt een journalist tegenover het persagentschap AFP. "De editie van zondag is niet gemaakt door het personeel van Zaman."

De overname van de Turkse krant Zaman door de regering heeft duidelijk zijn weerslag op de inhoud. Het dagblad gold tot twee dagen geleden als kritisch op het beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen, is daar niets van over.

De krant pakt zondag uit met nieuws over de bouw van een brug ter waarde van 3 miljard dollar. Verder staan er op de eerste pagina foto's van de begrafenissen van "martelaren" die sneuvelden bij gevechten met de Koerdische rebellen. Ook een foto van de Turkse president Erdogan ontbreekt niet op de frontpagina van de krant. De president schudt er de hand van een vrouw. Erdogan ontving de vrouw naar aanleiding van de internationale vrouwendag. Over de protesten van lezers voor de redactie van de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten was niets te lezen.

null Beeld ap
Beeld ap

Groen: "Turkije beantwoordt niet langer aan EU-toetredingscriteria"

Met het optreden tegen de krant Zaman voldoet Turkije de facto niet langer aan de basisvoorwaarden voor het houden van gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie. Dat zeggen het groene Kamerlid Wouter De Vriendt en Europees parlementslid Bart Staes, nadat de Turkse krant onder curatele van de overheid werd geplaatst. "België en de Europese Unie moeten dit krachtig veroordelen en agenderen op de EU-Turkije top van 7 maart".

Het optreden van de Turkse politie tegen de vrijheid van media en de diversiteit van meningen, is niet verenigbaar met de grondrechten van de EU en in tegenspraak met met de geest van het onderhandelingsproces tussen de EU en Turkije, stellen De Vriendt en Staes. De EU kan dit volgens hen niet zomaar over zijn kant laten gaan. "De EU-vertegenwoordigers moeten Turkije duidelijk maken dat deze gang van zaken een directe invloed heeft op de toetredingsgesprekken".

Ze benadrukken dat hun partij voorstander is van een deal tussen Turkije en Europa over de Syrische vluchtelingen. "Maar op de EU-Turkije top kan deze aanval niet zomaar worden genegeerd", aldus nog Staes en De Vriendt.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Vld: "Turkije kan niet tot EU toetreden"

Dit Turkije is niet klaar voor toetreding tot de Europese Unie, stelt Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) in een reactie. Het liberale parlementslid veroordeelt 'krachtg' de inval en vindt dat Turkije "nu te weinig respect heeft voor Europa en voor de persvrijheid. Na Charlie Hebdo is deze staatsgreep op de redactie van de Turkse oppositiekrant Zaman een zwarte bladzijde voor de persvrijheid op korte tijd", stelt ze in een persbericht.

Vautmans vraagt dringend de persvrijheid te respecteren. "Wat in Istanboel vrijdag is gebeurd, tart de verbeelding. Turkse politie die de redactielokalen bestormen van Zaman en dan onder curatele plaatsen van de overheid. Vandaag publiceert de krant Zaman plots allerlei pro-regeringsnieuws met een foto van president Erdogan op de voorpagina toe."

Vautmans spreekt van gebeurtenissen "du jamais vu", die een ernstige schending van de persvrijheid zijn en ook het monddood maken betekent van de oppositie. "En dat één dag voor de top met de EU. Het is duidelijk dat de president van Turkije niet klaar is voor een toetreding".

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234