Woensdag 11/12/2019

Duitsland

Turkse ministers met 'pro-Erdogan-campagne' niet welkom in Duitse steden

Uit protest zegde Bekir Bozdag, de Turkse minister van Justitie, een ontmoeting met zijn Duitse collega Heiko Maas af.
Beeld AFP

In de Duitse steden Gaggenau en Keulen is het Turkse ministers gisteren verboden hun achterban toe te spreken. Ze wilden hun aanhang oproepen 'ja' te stemmen bij het komende referendum over de positie van president Erdogan. Officiële reden: de locaties zijn niet geschikt voor de megabijeenkomsten. Ankara gelooft daar niets van en roept de Duitse ambassadeur op het matje.

Het is de zoveelste klomp lood aan het steeds dunnere draadje van diplomatieke vriendschap tussen Duitsland en Turkije. Uit protest zegde Bekir Bozdag, de Turkse minister van Justitie, een ontmoeting met zijn Duitse collega Heiko Maas (SPD) af.

Zij zouden juist praten over die andere, zeer gevoelige kwestie: de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel. De Turkije-correspondent van Die Welt zit sinds ruim twee weken in Turkije gevangen vanwege zijn kritische berichtgeving over de regering.

Voorafgaand aan de afspraak met Maas zou Bozdag gisteravond optreden in Gaggenau, vlak bij de Franse grens. Daar had de AKP-politicus de Turkse gemeenschap in Duitsland willen aansporen om op 16 april te stemmen voor uitbreiding van de bevoegdheden van president Erdogan. In Duitsland wonen zo'n 1,4 miljoen mensen die ook in Turkije stemrecht hebben.

Bozdag zou spreken in Kulturhalle Bad Rotenfels, waarin plaats is voor vijfhonderd toeschouwers. Volgens burgemeester Michael Pfeifer was de verwachte opkomst veel groter en kon de gemeente de veiligheid van het evenement daarom niet langer garanderen.

De hal was gehuurd door de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), een beweging die nauwe banden onderhoudt met Erdogans AKP. De UETD had laten weten de hal te willen gebruiken voor de oprichtingsbijeenkomst van een lokale afdeling. Over het optreden van de minister hoorden ze pas vorige week, zei de UETD, te laat om extra beveiliging te organiseren of eventueel uit te wijken naar een andere zaal.

Lees ook: Arrestatie Die Welt-journalist zet Turks-Duitse betrekkingen onder druk

In strijd met de democratie

In Keulen gaat het voor zondag geplande optreden van Nihat Zeybekçi, de Turkse minister van Economische Zaken, niet door. De UETD had in augustus 2016 een vrijblijvende optie genomen op een zaal, volgens de gemeente "voor een toneelstuk".

"Toen we daar niets meer over hoorden, hebben we het uit de agenda geschrapt", zei een gemeentewoordvoerder tegen Die Zeit. Pas woensdag meldde de UETD zich opnieuw, nu met de aankondiging dat ze de zaal voor een politieke bijeenkomst wou gebruiken. Volgens de gemeentewoordvoerder gaat dat niet door, omdat dit op korte termijn niet te beveiligen valt.

Ook een bijeenkomst van de Turkse minister Economische Zaken Nihat Zeybekci werd geschrapt. Beeld ANP

De Turkse regering verdenkt de Duitse regering ervan de bijeenkomsten te verbieden, omdat ze niet wil dat Erdogan campagne voert in Duitsland. Zo'n verbod is volgens minister Bozdag in strijd met de democratie. Hij herinnerde Duitsland eraan dat in een democratie vrijheid van meningsuiting en vergadering gelden - kritiek die de Turkse regering zo vaak van Duitsland heeft gehoord.

De verdenking van Bozdag is niet uit de lucht gegrepen. De kritiek op Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Duitsland zwelt de afgelopen jaren aan. Er is vorig jaar ook een rechtszaak over gevoerd in Münster. De rechter besloot toen dat alleen de federale regering in Berlijn een buitenlandse verkiezingsbijeenkomst met politieke argumenten mag verbieden.

Lokale en regionale overheden mogen dat dus niet. De regering heeft van dat recht tot nu toe geen gebruik gemaakt. Maar nu lijkt het onvermijdelijk dat Berlijn zich over de kwestie uitspreekt. Temeer omdat Erdogan heeft aangekondigd binnenkort zelf campagne te komen voeren in Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234