Vrijdag 18/10/2019

Verkiezingen Turkije

Turkse kiescommissie roept Erdogan uit als winnaar, oppositie spreekt van manipulatie

President Recep Tayyip Erdogan. Beeld REUTERS

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan de presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie, Sadi Güven, deze nacht in Ankara gezegd. Hoeveel procent van de stemmen Erdogan precies binnenhaalde, maakte hij niet bekend. Het huidige staatshoofd had de overwinning zelf al opgeëist op basis van voorlopige resultaten.

Eerder meldde ook het staatspersbureau Anadolu al dat Erdogan de absolute meerderheid heeft. De meerderheid in het parlement is Erdogans AKP-partij echter wel kwijt. Maar via samenwerking met de MHP, de zogenaamde Grijze Wolven, hoopt Erdogan toch ook daar de overhand te kunnen houden.

Momenteel zijn volgens de kiescommissie al 97,7 procent van de stemmen ingevoerd in het centrale informaticasysteem. “Uit de resultaten blijkt dat de heer Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid van de geldige stemmen heeft binnengehaald”, zei Güven in de loop van de nacht. “Het aantal stemmen dat nog niet in het systeem zit, zal geen invloed hebben op het resultaat.”

Het staatspersagentschap Anadolu sprak eerder al van 52,5 procent voor Erdogan, tegenover 30,8 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van het centrumlinkse CHP.

Erdogan: “Turkije heeft een nieuwe democratische test doorstaan”

Turkije heeft “een nieuwe democratische test doorstaan” en stelt daarmee “een voorbeeld voor de hele wereld”. Dat zei Erdogan nadat de kiescommissie had bekendgemaakt dat het zittende staatshoofd de presidentsverkiezingen al in de eerste ronde had gewonnen. “Onze democratie heeft gewonnen, de wil van het volk heeft gewonnen, Turkije heeft gewonnen”, zo sprak hij zijn aanhangers toe aan het hoofdkwartier van zijn partij AKP in Ankara.

Erdogan bedankte het Turkse volk ook voor de massale opkomst bij de stembusgang, volgens hem de hoogste in de geschiedenis van Turkije. “Met een opkomst van bijna 90 procent heeft Turkije de hele wereld een lesje in democratie gegeven”, verklaarde de uittredende president nog. Het staatspersagentschap Anadolu sprak over een opkomst van 87 procent.

Erdogans aanhangers vierden gisterenavond al feest in de straten van Istanbul, maar ook in ons land en in onze buurlanden Nederland en Duitsland gingen Erdogan-aanhangers de straat op.

Manipulatie

De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij in Turkije, heeft de eerste gedeeltelijke resultaten van de presidentsverkiezingen, waaruit zou blijken dat Recep Tayyip Erdogan een absolute meerderheid behaalt, gisterenavond als "manipulatie" bestempeld. Bij de resultaten die de CHP bereiken, haalt de uittredende president nooit meer dan 48 procent van de stemmen, aldus partijwoordvoerder Bülent Tezcan.

Ondertussen worden door diezelfde CHP ook onregelmatigheden gemeld. Er zouden vooral veel klachten zijn binnengekomen over de Turkse provincie Sanliurfa. Volgens Tezcan worden waarnemers daar verhinderd om hun taak uit te oefenen en lopen er op sommige plaatsen gewapende personen rond de kieslokalen die de kiezers proberen te intimideren.

In een ander geval bleek een urne al vol stembiljetten te zitten, allemaal voor de door de regeringspartij AKP gedomineerde alliantie, nog voor het stemlokaal de deuren opende. De pro-Koerdische partij HDP heeft het op sociale media over gelijkaardige incidenten. Oppositie en ngo’s hebben uit vrees voor fraude vooral in het zuidoosten van het land, waar de Koerden in de meerderheid zijn, honderdduizenden waarnemers ingezet om de stembusgang te controleren. De Turkse kiescommissie heeft al laten weten de klachten te zullen onderzoeken. Bij CHP zijn ze niet van plan op dat onderzoek te wachten. De grootste oppositiepartij van het land heeft de Turken opgeroepen naar het gebouw van de nationale kiesraad in Ankara te komen om te demonstreren en dat vol te houden tot de dageraad. 

In een reactie stelt president Recep Tayyip Erdogan dat er nergens in het land ernstige problemen werden gesignaleerd naar aanleiding van de verkiezingen. Met meer dan de helft van de stemmen geteld komt Erdogan uit op meer dan 56,4 procent van de stemmen, zo berichtte het staatspersagentschap Anadolu. Muharrem Ince van de CHP haalt 28,65 procent. Erdogan heeft al van zijn voorsprong moeten inboeten: eerder (met iets meer dan 20 procent geteld) haalde hij nog 59,12 procent.

Tezcan riep de kieswaarnemers op tot het einde van de tellingen op hun post te blijven. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234