Woensdag 20/10/2021

Turkije

Turkse imams spioneerden wel degelijk in België

Bij de Turkse ambassade raakten vorige week nog voor- en tegenstanders van Erdogan slaags. Nu is bewezen dat de president ook zijn landgenoten in België laat bespioneren. Beeld Baert Marc
Bij de Turkse ambassade raakten vorige week nog voor- en tegenstanders van Erdogan slaags. Nu is bewezen dat de president ook zijn landgenoten in België laat bespioneren.Beeld Baert Marc

Turkije heeft wel degelijk imams ingezet als politieke spionnen. Ook al werd dat eind vorig jaar nog door de Turkse ambassadeur in ons land ontkend. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) vraagt overleg met de federale regering.

De eerste berichten over spionerende imams dateren al van eind vorig jaar. In december publiceerde het weekblad Knack een brief die de Turkse geheime dienst op 20 september stuurde naar religieuze instanties die verbonden zijn aan de Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken. In de brief kreeg het personeel van Diyanet in 38 landen de opdracht om verdachte Gülenisten op te sporen en te rapporteren. Ook de 65 Diyanet-moskeeën in ons land kregen de opdracht.

Minister Homans, bevoegd voor de erkenning van moskeeën op Vlaams niveau, nodigde na het uitlekken van de brief in december meteen de ambassadeur van Turkije uit voor een gesprek. “Die ontkende de spionage”, zegt haar kabinetschef Kris Snijkers. “De minister heeft hem duidelijk gemaakt dat het niet kan dat Turkse spanningen naar Vlaanderen worden geïmporteerd. Dat heeft de ambassadeur toen ook beaamd.”

Maar Le Soir en de European Investigative Collaboration (EIC) konden nu de rapporten inkijken die naar Ankara werden gestuurd. Blijkt dat er eind september al, een goede week na de oproep dus, in alle 38 landen wel degelijk informatie over organisaties maar ook fysieke personen doorgegeven is aan Ankara. Leden van de Diyanet verzamelden de info vanuit de moskeeën en schreven die in een rapport dat naar Ankara werd gestuurd.

Ambassade

Het rapport over België telt 8 pagina’s en is opgemaakt door Adil Sahin, ondervoorzitter van de Diyanet in België. Opvallend: het rapport is geschreven op briefpapier van de Turkse ambassade in Brussel. Sahin heeft ook zijn kantoor op die ambassade. Dat de ambassadeur niets zou afweten van zijn praktijken, is dan ook weinig waarschijnlijk.

Niet alleen de ambassadeur ontkende de beschuldigingen van spionage. Ook de Belgische afdeling van de Diyanet noemde in december in een persbericht de beschuldigingen van spionage nog ‘volstrekt onjuist en ongegrond’.

In Limburg was het de verantwoordelijke van de Diyanet-moskeeën die aan de provincieraad zei dat er niets aan de hand was. Moskeeën erkennen is Vlaamse materie, maar werkingsmiddelen krijgen ze via de provincie. "Na de eerste berichten besliste Limburg, de provincie met de meeste Turkse moskeeën, om de financiering even on hold te zetten", zegt deputé bevoegd voor religieuze zaken Ludwig Vandenhove (sp.a). "Als blijkt dat er nu toch sprake is van spionage, dan zijn er andere maatregelen nodig."

Overleg

Zowel minister Homans als deputé Vandenhove reageerden gisteren not amused en willen zo snel mogelijk duidelijkheid. Op zich is informatiegaring via open bronnen in ons land niet strafbaar. Maar een buitenlandse mogendheid die via de ambassade haar eigen diaspora bespioneert, is wel een andere kwestie.

“Spionage kan niet, zeker niet in erkende moskeeën”, stelt Homans' kabinetschef Kris Snijkers. “Dit gaat over buitenlandse inmenging en dat mogen we niet toelaten. De Staatsveiligheid is hiervoor bevoegd. Op Vlaams niveau zijn wij enkel bevoegd voor de moskeeën die erkend zijn of willen erkend worden. Daar zijn nu dertien Diyanet-moskeeën bij. We willen samen met de federale regering kijken wat we kunnen doen. We moeten duidelijkheid hebben over in welke mate de moskeeën gebruikt worden voor dergelijke doeleinden.”

Maar aan federale kant bleef het gisteren opvallend stil. Dat was in december ook al zo. Het is en blijft een bijzonder gevoelig dossier, waar de federale regering duidelijk voor de low profile aanpak kiest. Op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wensten ze niet te reageren. Ook bij premier Michel bleef het stil. Bij de Staatsveiligheid klonk enkel dat zij bevoegd zijn. "Als er inmenging is of wordt vastgesteld, wordt die dan ook gemeld", laat de woordvoerder weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234