Vrijdag 18/06/2021

Turkse ambassade boos om poster Vlaams Belang

De Turkse ambassade in Brussel is niet te spreken over een affiche van het Vlaams Belang waarop “een rood schaap met de Turkse en Marokkaanse vlaggen op geprint uit Europa wordt geschopt door een wit schaap dat de Europeanen moet voorstellen”. De affiche zou afgelopen zondag op het congres van het Vlaams Belang zijn voorgesteld. Naar verluidt werd het beeld gebaseerd op een vergelijkbare affiche van de SVP, de rechts-populistische volkspartij in Zwitserland. “Deze poster is racistisch en xenofoob”, zegt de Turkse ambassade in een persbericht. “Hij is dan ook in strijd met de Belgische wet.” De ambassade belooft verdere stappen te ondernemen tegen de poster. “We zullen kijken wat wettelijk mogelijk is en de zaak aankaarten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken”, klinkt het. (kvdp)

356 criminele illegalen uitgewezen in 2010

Vorig jaar werden in ons land 356 personen die hier illegaal verbleven uitgewezen wegens het plegen van criminele feiten. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid Melchior Wathelet op een schriftelijke vraag van Theo Francken (N-VA). Het aantal uitwijzingen in 2010 ligt lager dan in 2009 en 2008 toen respectievelijk 443 en 415 illegalen verplicht het land moesten verlaten.

Vijf à zes jeugdrechters te kort in Antwerpen

De jeugdrechtbank van Antwerpen kampt met een enorme werklast. “Iedere jeugdrechter heeft momenteel bijna zevenhonderd pupillen onder zich. We zouden vijf à zes extra rechters kunnen gebruiken om de werklast terug naar een normaal niveau te brengen”, zei rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu tijdens de voorstelling van het werkingsverslag van 2010 van de rechtbank van eerste aanleg. Uit cijfers van het Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse overheid blijkt dat in 2009 4.182 minderjarigen uit het arrondissement Antwerpen onder toezicht van de jeugdrechtbank stonden. Het gaat om jongeren die betrokken waren bij als ‘misdrijf omschreven feiten’ (MOF) of die zich in een ‘problematische opvoedingssituatie’ (POS) bevonden. Antwerpen is daarmee koploper in Vlaanderen, maar beschikt over slechts zes jeugdrechters voor dergelijke protectionele zaken, oftewel één jeugdrechter per 700 jongeren onder toezicht. Drie andere jeugdrechters houden zich met de burgerlijke zaken bezig (omgangsrecht, adoptie, etc). Ter vergelijking: in Brussel stonden er in datzelfde jaar 953 jongeren onder toezicht, maar beschikt men over vier jeugdrechters. Het tekort aan jeugdrechters in Antwerpen zou opgelost kunnen worden door meer toegevoegde rechters toe te wijzen. “Ik heb die vraag al gericht aan de eerste voorzitter van het hof van beroep, want hij beslist daarover”, aldus rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu. Ondanks de grote werklast, die niet alleen voelbaar is bij de jeugdrechtbank, heeft de rechtbank van eerste aanleg geen gerechtelijke achterstand. (Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234