NieuwsTurkije
Turks parlement neemt omstreden ‘censuurwet’ aan: tot drie jaar cel voor verspreiden van ‘desinformatie’
Een nieuwe ‘censuurwet’, zoals tegenstanders die noemen, dreigt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije verder in te perken. Het strafbaar stellen van ‘desinformatie’, zoals de regering het noemt, zal vooral gevolgen hebben voor nieuwssites en sociale media. Die glipten tot nu vaak door de mazen van de wet. Het Turkse parlement stemde donderdag in met het wetsvoorstel.
Het meest controversiële onderdeel van de wet, artikel 29, zet een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar op het verspreiden van berichten “in strijd met de waarheid” over Turkijes binnenlandse en internationale veiligheid, de openbare orde en de volksgezondheid, die “zorgen, angst en paniek” onder de bevolking kunnen veroorzaken.
De stemming donderdag ging gepaard met veel tumult in het parlement. Leden van de oppositie klapten en schreeuwden, en hielden borden omhoog met teksten tegen de “censuurwet”. Eén parlementariër sloeg zijn smartphone kapot met een hamer.
Erhan Usta van de centrumrechtse Goede Partij (IYI) gaf een voorbeeld van het soort beknotting waartoe de wet kan leiden. De leden van de onafhankelijke Inflatie Onderzoeksgroep (ENAG) kunnen voor de rechter komen, zei hij. De economen van ENAG publiceren elke maand data over de inflatie in Turkije, die volgens hen veel hoger is dan blijkt uit de officiële cijfers.
“Zelfs als je alleen maar zegt dat er corruptie en armoede is in dit land kun je al in hechtenis worden genomen en een gevangenisstraf krijgen van 3 jaar”, zei Usta. “Dit is een repressieve wet.”
‘Sombere dag’
Volgens Amnesty International is het “opnieuw een sombere dag voor de vrijheid van meningsuiting online en voor de persvrijheid in Turkije”. De nieuwe maatregelen stellen de regering in staat “kritische stemmen nog verder te censureren en het zwijgen op te leggen, in de aanloop naar de verkiezingen en daarna”.
Uiterlijk in juni volgend jaar vinden in Turkije verkiezingen plaats voor zowel het parlement als het presidentschap. President Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij staan er in de peilingen niet goed voor. Met name de beroerde staat van de Turkse economie is daar verantwoordelijk voor.
Volgens president Erdogan is de wet bedoeld om “fakenieuws” en het toenemende “digitale fascisme” te bestrijden. Die vormen in zijn ogen een bedreiging voor de binnenlandse en internationale veiligheid. Kranten en tv-zenders in Turkije vielen sinds de mislukte staatsgreep van 2016 al onder een strengere regelgeving. Die had volgens de regering echter onvoldoende vat op sociale media en online nieuwssites.