Vrijdag 31/03/2023

KortGeldfabriek

Turks merk wil Tesla van de troon stoten

De Togg, Turkse auto op stroom. Beeld RV
De Togg, Turkse auto op stroom.Beeld RV
Redactie

“Vanaf het moment dat we onze ­elektrische auto’s over de hele ­wereld zien ­rijden, hebben we ons doel bereikt”, was de niet mis te ­verstane boodschap van de Turkse president ­Erdogan bij de presentatie van Togg. Het Turkse ­automerk wil Tesla van de stroomtroon ­stoten. Het werkt ­daarvoor ­samen met grote Turkse bedrijven, vond inmiddels al miljarden aan ­investeringen en kreeg de steun van Erdogan. De president bestelde meteen al zijn eerste elektrische SUV. Het eerste model moet volgend jaar op de markt zijn.

Just Eat TakeAway wil boodschappen leveren

Maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd onderweg op hun fiets. Het bedrijf is een onderdeel van Just Eat Takeaway.com Beeld ANP
Maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd onderweg op hun fiets. Het bedrijf is een onderdeel van Just Eat Takeaway.comBeeld ANP

De maaltijdbezorger Just Eat Take­away.com overweegt om ook ­boodschappen aan huis te leveren. Dat vertelde topman Jitse Groen bij de ­toelichting van de kwartaalcijfers. Het bedrijf vraagt zich af of die tak wel ­levensvatbaar is. “Maar dat betekent niet we het voorstel niet leuk vinden”, zei Groen. In België, waar het bedrijf bekend is als Take­away.com, hebben concurrenten als Uber Eats en Deliveroo al samen­werkingen ­op­gestart met ­Carrefour.

Geen kaas door hack

Bijna lege kaasschappen bij Albert Heijn op maandag 12 april. Beeld Photo News
Bijna lege kaasschappen bij Albert Heijn op maandag 12 april.Beeld Photo News

Wie deze week naar Albert Heijn trok om voorverpakte kaas in te slaan, kwam allicht van een kale reis thuis. De schappen waren ­enkele dagen zo goed als leeg. Door een hack bij een ­logistiek dienstverlener van AH begonnen de leveringen een week geleden stil te vallen. Tegen het einde van de week lagen in de meeste AH’s de kaasrekken weer vol.

CIJFER
€32 miljard

De hoogste Duitse rechtbank oordeelde dat Volkswagen ook de ­interest op leningen voor de ­aankoop van een ‘sjoemelwagen’ moet terugbetalen. ‘Dieselgate’ heeft VW al meer dan 32 miljard euro gekost.

Luxemerken boeren goed in pandemie

Handtas van Louis Vuitton. Beeld Kos
Handtas van Louis Vuitton.Beeld Kos

Mensen met een goed ­gespijsde bankrekening kunnen dat geld dezer dagen niet ­uitgeven aan reizen of restaurants. En daar varen de luxemerken wel bij. Zo maakte het Franse bedrijf LVMH, geleid door miljardair Bernard Arnault, bekend dat het weer evenveel verkoopt als voor de start van de pandemie. Vooral ­consumenten uit de Verenigde ­Staten en China vormen de motor voor het herstel. Ze zijn vooral ­geïnteresseerd in producten van ­merken zoals Louis Vuitton en Dior.

Werken na de crisis

Werkgevers kunnen maar beter goed nadenken over hoe ze werk organiseren. Onderzoeksbureau McKinsey deed een enquête bij meer dan 5.000 mensen over heel de wereld die kunnen telewerken. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan dat ze overwegen om te veranderen van werk wanneer hun werkgever zou eisen dat iedereen terug naar het werk komt zoals dat pre-corona het ­geval was. Toen McKinsey vroeg hoeveel dagen mensen precies wilden thuiswerken, liet meer dan de helft weten dat drie dagen of meer ideaal is. In Europa ligt dat cijfer iets lager.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234