Donderdag 01/12/2022

Turks-Koerdische tentenoorlog in Brussel

Vandaag verrijst aan het Madouplein een 'infotent' tegen terreur, opgericht door aanhangers van de Turkse premier Erdogan. Zij hebben zelfs nabestaanden van de aanslagen in Brussel uitgenodigd om 'samen' een vuist te maken tegen terroristen. Al lijkt die vuist voornamelijk op de Koerdische PKK gericht.

Zingend en dansend eren de mannen in zwarte leren vestjes Abdullah Öcalan, de PKK-leider die in Turkije een levenslange gevangenisstraf uitzit. Meisjes dragen vuurrode T-shirts met de afbeelding van een stralende zon, het symbool voor onafhankelijk Koerdistan. In het hart van de Europese wijk manifesteren deze aanhangers van de Koerdische strijders in Syrië en in Turkije al een maand lang. De witte tent, geprikt op een pleintje tussen de Europese instellingen, trekt dagelijks tientallen sympathisanten, tot groot ongenoegen van veel Belgische Turken. En van de Turkse president Erdogan.

Vandaag verrijst aan het Madouplein, een boogscheut verderop, een andere tent, georganiseerd door aanhangers van Erdogans regeringspartij AKP. De tentenoorlog is symbolisch voor de toenemende wrevel tussen rivaliserende facties in Turkije. De inzet: wil de echte terrorist nu opstaan?

Vriendschap?

'Stop terreur Turkse staat', staat op de vestjes van PKK-aanhangers. En: 'Erdogan, commandant van Daesh'. De PKK-manifestatie wekte in de Turkse gemeenschap zoveel woede op dat in de nacht van 19 op 20 maart de tent deels in brand is gestoken. Op sociale media poseren de zelfverklaarde daders, de gezichten onherkenbaar, met de Turkse nationale vlag. Het stoot hen tegen de borst, zo klinkt het, dat kort na een door Koerdische vrijheidsstrijders opgeëiste aanslag in Ankara haar aanhangers van de Belgische autoriteiten een podium krijgen.

De tent bleek ook een doorn in het oog van president Erdogan, die in verschillende speeches fulmineerde tegen de "vodden" die de "terroristen" in België gewoon kunnen uithangen. "Zijn dat vrienden? Is dit vriendschap?"

Ook de organisator van de tent op Madou verwijst naar dit ongenoegen. De tent, zo zei Basir Hamarat aan persagentschap Anadolu Agency, zetten wij op "om het ware gelaat van de terreurorganisatie PKK te tonen aan de Europeanen". Hamarat, voorzitter van de UETD (Unie van Europese Turkse Democraten) zegt nu aan de telefoon dat zijn woorden verkeerd zijn begrepen.

De tent aan Madou, zegt hij, "is gericht op informatie en om steun te tonen aan de gezinnen van de slachtoffers". Er zullen nabestaanden en overlevenden van de aanslagen in Zaventem en metro Maalbeek getuigen, er komt een Turkse man spreken die zijn dochter verloor bij de aanslagen in Parijs. Wat hebben zij met de PKK te maken? "Het toont aan dat wij tegen álle terreur zijn, van PKK maar ook van Daesh. En je zult zien dat er op ons evenement ook Koerdische Turken zullen zijn. We maken namelijk een onderscheid tussen terroristen en Koerden."

De grote gewelddadige confrontaties tussen Koerden en Turken in ons land lijken verleden tijd. In beide kampen is te horen dat er in Brussel niet gevreesd wordt voor geweld.

Maar hoe diep het water tussen Turkije en België is, bleek begin maart al uit de mislukte Ankara-trip van minister Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Voor de N-VA is de Turkse president een mensenrechtenschender die de onafhankelijkheidsdrang van het Koerdische volk niet respecteert. Volgens Erdogan is Brussel een vrijplaats voor groeperingen die in zijn land aanslagen plegen en (burger)slachtoffers maken.

'PKK-show'

Premier Michel bevestigde dat beeld nog eens tijdens een bezoek van Turks premier Ahmet Davutoglu aan Brussel. Terwijl Erdogan op tv fulmineerde tegen de "PKK-show" in Brussel zei Michel op Twitter dat de tent in de tuin van de Europese Commissie een kwestie is van "vrijheid van meningsuiting".

En dat is precies wat de Turken tegen de borst stoot, zegt analist Dries Lesage (UGent), die in het verleden al openlijk pleitte voor meer "empathie" met de Turkse afkeer van terreur die gerelateerd is met de Koerdische zaak. Je moet het zo zien, zegt Lesage: "België is gechoqueerd door het optreden van rechtse hooligans die een rouwmoment verstoren. Op hetzelfde moment is er nauwelijks heisa over sympathisanten van een organisatie die gelijkaardige misdaden heeft opgeëist. De Turken snappen niet dat onze overheden hier geen kritiek op hebben."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234