Vrijdag 15/11/2019

ondanks akkoord

Turkije speelt nauwelijks informatie door over Belgische Syriëstrijders

Beeld PHOTO_NEWS

Ondanks een samenwerkingsakkoord uit 2013, speelt Turkije nauwelijks informatie door naar ons land over Belgen die langs daar naar Syrië proberen door te reizen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan Kamerlid Benoît Hellings (Ecolo).

Weinig gegevens
Hellings wilde van de minister weten hoeveel landgenoten er sindsdien naar België werden teruggedreven en of daar minderjarigen bij waren. "Er zijn helaas weinig gegevens beschikbaar", aldus Jambon. Hij haalt daarvoor verschillende oorzaken aan. In Turkije zijn verschillende agentschappen en diensten belast met "border management". Ook bij de controles in het land zelf is er meer dan één tussenkomende partij.

Bovendien is er een Turkse wet die de doorstroming van informatie beperkt. "Over het algemeen verschaft het land bijgevolg informatie betreffende het binnenkomen en verlaten van het land, zonder meer", aldus de minister. "Van de zeldzame gevallen van uitwijzing die daadwerkelijk in 2014 werden behandeld, is er in dit stadium geen overdracht door de Turkse autoriteiten van andere informatie dan de datum van staandehouding".

"Akkoord geen groot succes"
In mei 2013 trok toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet naar Turkije om er met de autoriteiten rond de tafel te gaan zitten, onder meer met toenmalig premier Recep Tayip Erdogan. Met haar Turkse evenknie sloot ze een akkoord over de constante uitwisseling van informatie en een versterking van de politionele en gerechtelijke samenwerking. In juni van dat jaar werden vier jongeren uit België aan de Syrische grens staande gehouden en gerepatrieerd.

"Twee jaar later kunnen we vaststellen dat het akkoord geen groot succes is", reageert Hellings. "De enige manier om de stroom Syriëstrijders vandaag te beheersen, is door te weten wie zich waar bevindt. En de Turkse diensten weten dat, maar blijkbaar doet Turkije op het vlak van informatie doorspelen zijn deel van het werk niet".

Missie
Bedoeling is dit jaar de politiesamenwerking nieuw leven in te blazen. Jambon merkt daarbij op dat er vorig jaar een fikse reorganisatie binnen de Turkse politie plaatsvond. In september vindt er een gezamenlijke missie Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken naar Turkije plaats om de nieuwe dynamiek gestalte te doen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234