NieuwsKlimaat
Turkije ratificeert klimaatakkoord van Parijs
Enkele weken voor de start van de klimaattop in Glasgow heeft ook Turkije het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. Het parlement stemde woensdagavond in met het akkoord, zo meldt staatspersbureau Anadolu. Klimaatactivisten roepen de regering van president Recep Tayyip Erdogan op om nu tot actie over te gaan.
In het akkoord van Parijs van december 2015 hebben wereldleiders afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen zodanig moet verminderen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 2 graden boven het pre-industriële niveau - en bij voorkeur tot 1,5 graden. Maar op basis van de huidige verbintenissen van de lidstaten die de overeenkomst hebben ondertekend “is de wereld op weg naar een catastrofale 2,7 graden”, waarschuwde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres onlangs.
Indien “we ons traject niet collectief bijsturen, bestaat er een groot risico dat de COP26 in Glasgow zal mislukken”, benadrukte hij. Die conferentie wordt van 31 oktober tot 12 november in Schotland gehouden. De top zal een belangrijke stap zijn in de verdere implementering van de doelstellingen.
Vorige maand had Erdogan tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York al aangekondigd dat hij het klimaatplan in oktober zal voorleggen aan het parlement. Erdogan herinnerde er toen aan dat zijn land het Akkoord van Parijs wel had ondertekend, maar het tot nu toe nog niet had geratificeerd “vanwege een onrechtvaardige verdeling van de verplichtingen en de lasten” wat betreft de vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen. Turkije is namelijk van mening dat de inspanningen moeten worden gedifferentieerd tussen de geïndustrialiseerde landen, waartoe het ook behoort.
Maar afgelopen zomer werd Turkije echter, net als vele andere landen in de regio, zwaar getroffen door bosbranden en plotse overstromingen, die aan een honderdtal mensen het leven hebben gekost. Het land kampt ook met een aanhoudende droogte.