Donderdag 30/03/2023

Migratie

Turkije provoceert opnieuw met migranten aan de grens met Europa

Migranten rusten uit in de buurt van de landsgrens tussen Turkije en Noord-Griekenland. Beeld REUTERS
Migranten rusten uit in de buurt van de landsgrens tussen Turkije en Noord-Griekenland.Beeld REUTERS

Turkije heeft de afgelopen dagen 1.200 tot 2.000 migranten met bussen naar de kust gebracht om hen ogenschijnlijk de oversteek naar Griekenland te laten maken.

Carlijne Vos

Hiermee heeft Turkije mogelijk zijn eerdere dreigement van eind februari om de “poort naar Europa open te zetten” weer tot uitvoer willen brengen na een gedwongen pauze vanwege de covid-19-epidemie.

De groep migranten was eind maart uit vrees voor een coronauitbraak door de Turkse autoriteiten opgepakt bij de landsgrens tussen Turkije en Noord-Griekenland, waar ze al weken met duizenden bivakkeerden in de hoop de EU binnen te komen. De migranten werden hierna ondergebracht in diverse kampen in het land, waar ze twee weken in quarantaine moesten verblijven.

Afgelopen weekend verstreek de tweewekelijkse quarantaine in het kamp Osaminiye, in het zuiden van Turkije. De migranten kregen feitelijk de keuze om naar de kust te worden gebracht, de provincie waar ze eerder zijn geregistreerd of te worden gedeporteerd naar het land van herkomst, hebben diverse media, waaronder de Duitse kranten Die Welt en Der Spiegel, opgetekend van de migranten.

De Griekse autoriteiten hebben bevestigd dat er “activiteit aan de kust is waargenomen” en hebben de marine en de kustwacht in hoogste paraatheid gebracht voorafgaand aan dit komend Grieks-orthodoxe paasweekend. Twee marineschepen zijn naar de Egeïsche zee gestuurd om de kustwacht te assisteren. “We zullen er alles aan doen wat nodig is om onze soevereine rechten en de grenzen van Griekenland en de EU te verdedigen”, zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas eerder deze week tegen persbureau AP.

Risico’s

Volgens de mensenrechtenorganisatie Josoor die de migranten in de Turkse kustplaats Izmir hulp bood nadat ze daar deze week op het busstation waren achtergelaten, zijn de migranten weer vertrokken. Josoor en lokale hulporganisaties hebben de migranten met succes weten te waarschuwen voor de risico’s van een oversteek en de vreselijke situatie op de Griekse eilanden. Met hulp van de vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn de migranten woensdag weer teruggebracht naar de Turkse regio’s waar ze oorspronkelijk verbleven voordat ze eind februari naar de landsgrens met Griekenland waren getrokken.

Inmiddels worden ook migranten uit de andere quarantainekampen bevrijd – in totaal waren 5.800 migranten vastgezet. Migranten die woensdag het kamp Malatya, in het centrum van Turkije, hebben verlaten zijn echter direct teruggebracht naar waar ze oorspronkelijk verbleven, vertelt Josoor-woordvoerder Natalie Gruber vanuit Wenen. “Maar je weet nooit of er de volgende keer niet toch weer bussen naar de kust worden gestuurd. Niemand is er gerust op, en er is veel onrust bij de migranten. Vooral bij Afghanen en Iraniërs die vrezen te worden gedeporteerd.”

Ook de Syrische vluchtelingen die in Turkije een tijdelijke verblijfsstatus hebben, vrezen voor deportatie nadat ze ‘vreemde‘ documenten mee kregen uit de quarantaine. “Onze advocaten studeren er nog op, maar het lijkt erop alsof Turkije ze bewust naar de kust stuurde om ze te provoceren op een bootje te stappen naar Europa”, zegt Gruber. “Illegale migratie is namelijk een grond voor deportatie naar Syrië.” Daarmee wil Erdogan mogelijk toch weer de EU onder druk zetten meer Syrische vluchtelingen uit Turkije, dat 3,8 miljoen Syriërs opvangt, over te nemen, zo vermoedt Gruber.

Volgens de Griekse minister van Defensie, Nikos Panagiotopoulos, blijft Griekenland “zeer alert” deze dagen voor het geval Turkije besluit om “spanningen te laten escaleren”. Tegen de Griekse nieuwssite ekathimerini zei hij dat ook de de hekken bij de landsgrens met Turkije worden uitgebreid en versterkt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234