Woensdag 20/11/2019

Turkije haalt zwaar uit naar Europa: "Oproep tot matiger houding is waardeloos"

Beeld afp

De Turkse regering heeft scherp uitgehaald naar de Europese Unie. Een oproep van de EU tot matiging verwijst Ankara naar de prullenmand als "waardeloos". In de zaak rond het verbod voor Turkse ministers om in het buitenland campagne te voeren, heeft Europa zich aan de zijde van Nederland geschaard, hoewel de regering in Den Haag "mensenrechten en Europese waarden duidelijk heeft geschonden", stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoog vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini en commissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn hadden Turkije gisteren opgeroepen "af te zien van buitensporige verklaringen en daden die de situatie nog verder kunnen verslechteren."

Nederland had de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu en ook minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya het voorbije weekend niet de toestemming gegeven om verkiezingsmeetings te houden. Turks president Recep Tayyip Erdogan reageerde furieus en vergeleek Nederland met nazi-Duitsland.

Extremisme
Volgens Ankara vuurt de mededeling van de EU "extremisme, vijandigheid tegenover buitenlanders en anti-Turkse gevoelens aan", omdat de oproep tot de-escalatie alleen aan Turkije gericht is, en niet aan de eigenlijk verantwoordelijke landen. "Onze Europese gesprekspartners gebruiken democratische waarden, grondrechten en vrijheden slechts selectief", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Om al die redenen heeft de kortzichtige EU-verklaring geen waarde voor ons."

Referendum
Met de organisatie van verkiezingsmeetings hoopt Erdogan de Turken die in het buitenland wonen, ervan te overtuigen om bij een referendum op 16 april vóór grondwetswijzigingen te stemmen die de president meer macht moeten bezorgen.

Turkije gaat overigens bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa klagen over de schending van het Verdrag van Wenen (1961) door Nederland. Dat meldt de krant Hürriyet. Gisteren liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese Mensenrechtenhof.

Diplomaten
Het Verdrag van Wenen regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder meer de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel.

Het Internationaal Gerechtshof, dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234