Vrijdag 20/05/2022

Turkije bijna in politieke

Receptie Onafhankelijkheidsdag voor het eerst georganiseerd door gesluierde vrouw

crisis wegens hoofddoek

De viering van het Onafhankelijkheids- en Kinderfeest heeft bijna een politieke crisis veroorzaakt in Turkije toen bleek dat de gastvrouw van de receptie een gesluierde vrouw zou zijn, namelijk de echtgenote van parlementsvoorzitter Bülent Arinç van de islamitische AKP. Dat is niet enkel tegen het protocol, maar zorgde voor een boycot door verschillende seculiere politici. Uiteindelijk beslisten zowel de vrouw van de parlementsvoorzitter als die van premier Recep Tayyip Erdogan, die ook een hoofddoek draagt, niet naar de receptie te komen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

Het zijn niet de eerste wrijvingen tussen de islamitische AKP, die in november vorig jaar de grootste partij werd in Turkije, en seculiere politici in het land. Maar nooit was een crisis - die nu al de receptiecrisis wordt genoemd - zo nabij. Het feit dat 23 april zo'n seculiere bijklank heeft, is daar niet vreemd aan. Ataturk riep deze dag niet enkel uit tot Feest van het Kind, maar ook de verjaardag van het parlement, dat hij 83 jaar geleden stichtte. Ieder jaar wordt hij dan ook traditioneel afgesloten met een receptie in de feestzaal van het huis van de volksvertegenwoordigers. En ieder jaar weer zijn de gastheer en -vrouw de parlementsvoorzitter en zijn echtgenote. Dit jaar dook echter een nieuw probleem op: Münevver Arinç, de vrouw van voorzitter Bülent Arinç draagt een hoofddoek.

Het was de CHP, de Republikeinse Volkspartij, die als eerste protesteerde tegen deze inbreuk op het parlementaire protocol. Eerst liet de partij, die nog gesticht werd door Ataturk en achter diens idealen van een strikt seculiere regering staat, weten dat ze toch zou deelnemen om de receptie toch enigszins een "moderne uitstraling te geven". Maar gisteren verklaarde voorzitter Deniz Baykal dat hij, samen met zijn partijleden, de receptie toch zou boycotten.

Bij de generale staf van het leger, de bewaker van Ataturks erfenis, werd daarop urenlang vergaderd over de heikele kwestie. Uiteindelijk werd beslist om 's avonds een heel beperkte delegatie naar de receptie te sturen en dat maar voor heel even. Ook president Ahmet Sezer zat met het probleem verveeld. Hij boycotte via een omweg: hij liet de receptie niet opnemen in zijn dagprogramma, maar zorgde wel voor manoevreerruimte. Eerder had de president gezegd dat hij vreesde dat de receptie zou ontaarden in een "vertoning van hoofddoeken".

Gisteren liep de hoofddoekkwestie in Turkije met een sisser af: zowel Bülent Arinç als premier Erdogan verklaarden gisteren dat hun - gesluierde - echtgenotes niet aanwezig zouden zijn op de receptie. "We doen dat enkel om spanning te vermijden bij de bevolking", zei Erdogan in een interview met de krant Yeni Safak.

De hoofddoek vormde al eerder een punt van discussie tussen de seculieren, het leger en de islamieten van de AKP. Ook toen een gesluierde Münevver Arinç op 20 november 2002 samen met haar echtgenoot de Turkse president en diens vrouw uitgeleide deed voor een staatsbezoek naar Praag steeg gemor op. Om deze inbreuk op het officiële protocol te voorkomen, besliste Sezer om bij zijn volgende staatsbezoek zijn vrouw niet meer mee te nemen. Er wordt ook met spanning uitgekeken naar het eerste staatsbezoek dat de kersverse premier Erdogan zal doen in het gezelschap van zijn gesluierde vrouw Emine.

Sinds haar verkiezingsoverwinning in november loopt de AKP op eieren om niet fundamentalistisch over te komen. Altijd staat wel iemand klaar staat om de partij van Erdogan te verbieden of te berispen omdat ze in strijd zou zijn met de seculariteit van Turkije. Erdogan mocht zo niet deelnemen aan de verkiezingen van 3 november. In zijn nieuwjaarstoespraak nog waarschuwde de stafchef van het leger de Turkse regering, die uitsluitend uit AKP-leden bestaat, voor het aanmoedigen van fundamentalistische activiteiten en voor het wijzigen van het verbod op de hoofddoek in overheidsgebouwen.

Met spanning wordt uitgekeken naar het eerste staatsbezoek van premier Erdogan in gezelschap van zijn gesluierde vrouw

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234