Zaterdag 03/12/2022

Turijn

Turijn in de lente is als een meisje in een minirokje: fris en verleidelijk. De stad tussen de Alpen en de Middellandse Zee, vroeger vooral bekend om de lijkwade van Turijn en de Fiatfabrieken, heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Wie in Turijnse sferen wil komen zonder het vliegtuig te nemen, kan nu naar de Brusselse Bozar, waar je de volgende maanden een voorproefje krijgt van de kunst en gastronomie van de Noord-Italiaanse stad. Door Katrijn Serneels

Waarom nu gaan?

In Italië begint de lente vroeger dan in België. Geniet op een van de vele terrasjes aan de Po van de lentezon en drink er, mocht er nog een fris windje waaien, een bicerin, een heerlijke mix van cappuccino en chocolademelk. Denk niet dat deze voormalige Fiatstad grijs is, ze is bijzonder groen. Oude spoorterrils en industriezones zijn omgevormd tot parken met moderne musea en restaurants. Het oude centrum is prachtig bewaard gebleven, net als de vele koninklijke paleizen en abdijen die Turijn rijk is. Ideaal om met de fiets te ontdekken, terwijl de bomen groen kleuren en de grasvelden vol madeliefjes staan.

Wie een voorproefje wil van de dynamische mix van jong en oud in Turijn kan naar de Bozar in Brussel, waar nog tot 24 mei onder de noemer 'Italiaanse lente' muziek, schilderkunst, film en food uit Turijn geserveerd wordt. Hoogtepunten zijn de tentoonstelling Van Van Dyck tot Bellotto, Slow Food (Carlo Petrini, de stichter van de slowfoodbeweging, komt op 6 maart langs en je zult dan ook van slowfood kunnen proeven) en het optreden van Roberto Benigni, wereldberoemd sinds La vita è bella. Hij speelt op 11 maart zijn nieuwe voorstelling Tutto Dante in Bozar. Voor meer informatie: www.bozar.be.

Hoe geraak ik er?

SN Brussels Airlines vliegt twee keer per dag rechtstreeks van Zaventem naar Turijn. Wie een paar weken op voorhand boekt, kan tickets bemachtigen tegen zeer interessante prijzen: vanaf 21 euro per vlucht. Een ticket heen en terug van donderdagochtend tot zondagavond, taksen en boekingskosten inbegrepen, kost in totaal 129,83 euro, een koopje dus. De Torino International Airport ligt op 16 kilometer van de stad, een expresbus brengt je om het halfuur naar het centrum. Een taxirit kost tussen 30 en 40 euro. Met de combinatie trein (halte Dora) en bus (lijn 11) ben je het goedkoopst af: voor een Trenibusticket betaal je 3,40 euro.

Racen op het dak

De oude Fiatfabriek Lingotto (1) (Via Nizzo 230) heeft vandaag een tweede leven gekregen dankzij architect Renzo Piano. Hij renoveerde de voormalige gebouwen met grote glaspartijen tot een moderne mix van musea, kantoorruimte, woningen en een shoppingcentrum. Ga zeker naar het dak van Lingotto. Daar ligt nog altijd de racebaan die vroeger werd gebruikt om de Fiats te testen. Je vraagt je met een bang hart af of niemand hier ooit uit de bocht is gevlogen, recht de Po in.

Op het dak kun je niet naast de glazen bol en het vliegend tapijt kijken. De bol is een kantoorruimte, het vliegend tapijt is een museum voor moderne kunst, de Pinacoteca Agnelli (www.pinacoteca-agnelli.it), waar onder anderen Picasso, Matisse en Damien Hirst te bewonderen zijn. Vanop het dak van Lingotto heb je ook een mooi uitzicht op de Po en het voormalig Olympisch terrein, nu een groen park waar enkel de rode boog nog herinnert aan de Winterspelen die hier hebben plaatsgevonden.

Musea van Mao tot farao

Turijn telt een overvloed van musea en is het mekka van Italië als het over moderne kunst gaat. Castello di Rivoli (2) (Piazza Mafalda di Savoia, 0039/011.956.52.22, www.castellodirivoli.org) combineert oud en nieuw. In dit traditionele palazzo vind je moderne kunst van onder meer Maurizio Cattelan en Damien Hirst. Wil je de nieuwste trends volgen in kunstland, ga dan eens langs bij de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (3) (Via Modane 16, 0039/011.379.76.00, www.fondsrr.org). Eigenares Patrizia Sandretto is een moderne mecenas voor Italiaanse kunstenaars. In haar eigen huis heeft ze zelfs een kunstwerk boven het zwembad hangen.

Liever oud dan nieuw? Het Egyptische museum (4) (Via Accademia delle Scienze 6, 0039/011.561.77.76, www.museoegizio. org) is het tweede grootste ter wereld. Met dank aan een avonturier en een archeoloog die Egyptische beelden en andere schatten te koop aanboden aan de koning van Italië, die in Turijn woonde. In het MAO (5) , het pas geopende museum voor oriëntaalse kunst, kom je in oosterse sferen (Via San Domenico 9-1, 0039/011.443.69.27, www.maotorino.it). Van terracottakrijgers tot Tibetaanse gebedstapijten, hier zie je het allemaal.

Maar het mooiste museum in Turijn? Dat is de Mole Antoniella (6) (Via Montebello 15, 0039/011.813.85.11, www.museonazionaledelcinema.it). Dit gebouw is ook het hoogste van Turijn. Het is ronduit indrukwekkend om in de glazen lift door het dak van de koepel te breken om vanop de toren van het panorama te genieten. De Mole Antoniella is ook een filmmuseum, waar je van de ene verbazing in de andere valt. Je weet niet waar eerst te kijken. Je wandelt van een huiskamer met tv uit de jaren zeventig een ruimteschip vol aliens binnen, om daarna in het rode kamertje met de vieze filmpjes te belanden. Hier komt iedereen met een leuke herinnering buiten, ook wie helemaal niet van musea houdt.

Aperitief

Je hoeft niet meer op restaurant na het aperitief in Turijn. Aperitief betekent hier niet gewoon dat je een glaasje wijn drinkt. Nee, bij dat glas wijn krijg je gratis en voor niets tussen 19 en 21 uur een heleboel hapjes en gerechten aangeboden, van belegde broodjes tot pasta's. Een goed adresje om te aperitieven, aanbevolen door de locals, is Caffe Elena (7) (Piazza Vittorio Veneto 5). Geniet er van de lekkere tramezzini (sandwiches) bij een glas pinot grigio. Grote honger? Je hoeft maar tien stappen te zetten en je staat in restaurant Porta di Po (8) (Piazza Vittorio Veneto 1, 0039/011. 812.76.42). Je proeft er de specialiteiten van de streek, van soufflé met groene asperges tot malse ossentong.

Lekker slapen

Wil je slapen als een Olympische atleet? Ga dan naar The Golden Palace (9) (Via dell'Arcivescovado 18, 0039/011.551.21.11, www.goldenpalace.thi.it), een luxehotel opgetrokken voor de Winterspelen. Het ziet er hip uit en heeft een trendy zwembad. Het prijskaartje voor een dubbele kamer ligt om en bij 270 euro.

Wil je slapen als een hippe proletariër? In Lingotto (1), de oude Fiatfabriek, vind je ook een hotel, Le Meridien Turin Art+Tech (Via Nizza 262, 0039/011.664. 20.00, www.lemeridien.com/turin). Het telt 143 loftachtige kamers met grote ramen, plasma-tv en meubels van Philippe Starck en Giò Ponti. Voor een dubbele kamer betaal je ongeveer 170 euro.

Of wil je gewoon lekker slapen en ontbijten? Hotel Urbani (10) (Via Saluzzo 7, 0039/011/669.90.47, www.hotelurbani.it) ligt centraal tussen het Porta Novastation en de Via Roma, de belangrijkste winkelstraat. Vanaf 79 euro heb je een dubbele kamer, het ontbijt is er meer dan oké.

Besteed je je budget liever aan iets anders dan een hotelkamer? In het Ostello Della Gioventú (11) (Via Alby 1, 0039/011.660.29.39, ostello@ostellotorino.it) heb je een dubbele kamer voor 42 euro of een bed in een slaapzaal vanaf 15 euro, ontbijt inbegrepen. Deze jeugdherberg ligt op 2 kilometer van het Porta Novastation.

Zondagochtend in het park

Strek je benen of vlij je neer in het gras van het park aan de Dora (12) , een zijrivier van de Po. Mooi detail voor de dames onder ons: waar het park zich nu uitstrekt, stonden vroeger de fabrieken en ateliers van modereuzen als Armani, Hermes en Dolce & Gabbana.

Op zondag is het ook fijn flaneren langs de Po. Lange promenades vol restaurants en terrasjes strekken zich uit over het midden van het oude stadscentrum. Het doet zowaar een beetje aan de Seine in Parijs denken. Boekenstalletjes op straat vind je naast het mooi gerenoveerde Teatro Regio (13) (Piazza Castello 215, 0039/011.881.51,www.teatroregio.torino.it), waar de koning vroeger naar opera's en concerten kwam kijken.

Lusthof

WIl je nog meer groen? Ga dan naar La Venaria Reale (14) (Piazza della Repubblica, 0039/011.499.23.33, www. lavenaria.it), ook wel 'Klein Versailles' genoemd. Dit lusthof en jachtverblijf van de Italiaanse koningen ligt een tiental kilometers buiten de stad. Vanaf 1861 woonden de koningen in Turijn, dat destijds de hoofdstad van Italië was. Dit lusthof is een lust voor het oog met zijn muur- en plafondschilderingen. De Britse cineast Peter Greenaway geeft al die grandeur een ludieke toets door ook de kok en de wasmeid hun verhaal te laten doen in filmpjes. Pittig detail: onze gids maakte ons attent op deurtjes in de slaapkamer van koning en koningin, die rechtstreeks uitgaven op de tuin. Dat was de ingang voor de minnaar of minnares. Voor wie het leven van de groten der aarde boeiend vindt: ook de ouders van Carla Bruni, de bekendste inwoonster van Turijn, hebben in deze heuvels hun buitenverblijf waar de kleine Carla vroeger speelde. Een Carla Bruniroute door Turijn is er nog niet, aldus de toeristische dienst.

Tijd om te shoppen

Via Roma is de belangrijkste winkelstraat van Turijn. Je vindt er alle bekende ketens. Wil je liever iets fris en alternatiefs, dan moet je in de Via Po (15) zijn. Daar heb je fraaie winkels van jonge ontwerpers tussen zaken met brocante en design. Loop ook even de zijstraten van de Via Po in. Je vindt er La Belle Histoire (16) (Via Montebello 15), waar jonge Turijnse en Italiaanse ontwerpers hun beste beentje voorzetten, en dat tegen betaalbare prijzen.

Ben je eerder een etalagekijker? Sla dan zeker de chique winkels in het midden van de Via Roma niet over, waar Hermes en co. te bewonderen zijn. Leuk detail: al deze straten hebben overdekte gaanderijen die de voetgangers beschermen tegen een onverwachte bui of frisse wind. Turijn zou zijn 100 kilometer aan gaanderijen te danken hebben aan de koningen van Italië, die middenin de stad in het Palazzo Reale woonden en geen zin hadden om nat te worden tijdens hun wandeling naar de kerk, de opera of op andere uitjes.

Kers op de taart

Of moeten we zeggen: de chocolade op de taart? Guido Gobino (17) (Via Cagliari, 15/b, 0039/011.247.62.45, info@guidogobino.it) is de beste chocolatier van de stad. En nee, hij moet echt niet onderdoen voor onze Belgische chocolademeesters. Proef zijn pralines met saffraan, jasmijnthee of Barolo en smelt weg. Zijn gianduiotto's (typische ganachepralines waar Turijn trots op is) zijn de beste van de stad.

Wie van ijs en chocolade houdt, moet eens langsgaan bij Gelateria Pepino (18) (Piazza Carignano 6, 0039/119.367.615, www.gelatipepino.it). Hier werd in het begin van de negentiende eeuw de frisco uitgevonden. Vraag echter geen frisco, maar een pinguino. Zo heet de frisco hier, genaamd naar de pinguïns. Het ijs van Pepino is, zo vernamen we uit goede bron, vandaag niet meer helemaal artisanaal. Vroeger smaakten de pinguino's beter.

n Op de murazzi, de promenade langs de Po, is het heerlijk flaneren en terrasjes doen.

n Turijn telt ruim tien parken, waaronder het lusthof van de Italiaanse koningen, La Venaria Reale, alias 'Klein Versailles'.

n Een frisse wind of regenbui? Wandel door de galerijen vol winkels en terrasjes.

n Ga aperitieven in Caffé Cambio en bewonder de prachtige muurschilderingen.

n Dit vliegend tapijt, de Pinacoteca Agnelli, is een modern museum met werk van Picasso en Damien Hirst.

n Eataly is een supermarkt annex restaurant dat aanvoelt als een overdekte straatmarkt. Een ideale plek om te lunchen.

n Design op

het dak van de voormalige Fiatfabriek Lingotto. Renzo Piano plaatste er

een glazen bol vanwaaruit

je een mooi uitzicht hebt.

n De Mole Antoniella is de hoogste toren van de stad en herbergt een wervelend filmmuseum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234