Zondag 23/01/2022

Tuinbeurzen in het buitenland

Vorige week kreeg u een overzicht van interessante planten- en tuinbeurzen in België, deze week kijken we naar onze buurlanden.

FRANKRIJK

Fête des plantes vivaces, Saint-Jean de Beauregard

Het Fête des plantes vivaces dit weekend op het domein van Saint-Jean de Beauregard in het dorpje Les Ulis, een twintigtal km ten zuiden van Parijs (in de richting van Chartres), is ook bij Vlaamse liefhebbers en kwekers geen onbekende. Diverse gespecialiseerde kwekers uit Vlaanderen zijn er elk jaar present met hun bijzondere planten, naast uiteraard Franse en ook Engelse kwekers. Thema dit jaar: 'Soyez fleur bleu'.

Saint-Jean de Beauregard is nog een van die beurzen waar de planten op de eerste plaats komen. Dit jaar wordt speciaal aandacht besteed aan het viooltje in al zijn aspecten. Maak van de gelegenheid ook gebruik om de prachtig gerestaureerde moestuin van het kasteel te bezoeken.

Info: 00-33-1-60.12.00.01

Journées des Plantes de Courson

De 'Moeder van alle tuinfestivals' zou men de plantendagen, van 14 tot 16 mei in het kasteelpark van het Franse Courson, kunnen noemen. Diverse tuinfestivals, waaronder Beervelde, hebben zich duidelijk op Courson geïnspireerd.

Van een louter plantenfestival is Courson echter steeds meer geëvolueerd naar een mondain tuinevenement voor le tout Paris dat er de nieuwste tuinmodes komt showen en bewonderen. Maar het blijft ook voor gewone tuin- en plantenliefhebbers toch ook best nog een te genieten beurs met vaak prachtige stands en veel zeldzame en hier nog vrijwel onbekende planten van kwekers uit ondermeer het zuiden van Frankrijk en Engeland.

Bovendien zijn er tal van interessante nevenactiviteiten, zoals spreekbeurten over de koninklijke tuinen van Marly, de tuinen van het Italiaanse Ninfa, de Rosa gallica, enz.

Info: Hélène et Patrice Fustier, Domaine de Courson, 91680 Courson-Monteloup, France, tel. 00-33-1-45.55.41.74 of 33-1-64.58.90.12.

Weekend des jardiniers, Château du Lude

Het Weekend des jardiniers in het Câhteau du Lude in de Loirestreek op 5 en 6 juni is een kleinschalig, maar boeiend initiatief dat vooral gewijd is aan (oude) fruitbomen. Het Château du Lude heeft nog een authentieke moestuin met oude fruitbomen die alleen tijdens dit weekend kan worden bezocht.

Le Lude ligt in het departement Sarthe, 250 km ten zuiden van Parijs (autoweg A10 Paris-Bordeaux, sortie Châteaurenault).

Info: 00-33-2-43.94.60.09

NEDERLAND

Internationale Kwekerijdagen Bingerden

De Kwekerijdagen op het kasteeldomein van Bingerden (in het dorpje Angerlo bij Arnhem), van vrijdag 18 tot zondag 20 juni, is wellicht de belangrijkste en alleszins de interessantste plantenbeurs in Nederland. Tientallen gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland (waaronder ook heel wat Belgen) zijn er aanwezig met hun bijzondere bloemen en planten, en dit alles in een prachtige omgeving.

Dit jaar, met het einde van het millennium in zicht, wordt speciaal aandacht besteed aan bomen, met ondermeer demonstraties boomklimmen en snoeien, houtbewerking, rondleidingen langs oude en bijzondere bomen in het park van Bingerden, en diverse stands met speciale bomen. Op zaterdagnamiddag is er een spreekbeurt over onderbeplanting van bomen en op zondag een over herfstkleuren en de rol van bomen in de geschiedenis. Op zaterdagochtend is er ook een spreekbeurt over het gebruik van clematis in de tuin.

Info: Eugénie van Weede, Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21, 6986 CE Angerlo, 00-31-313-47.22.02.

Home and Garden Fair

Van 12 tot 16 mei. De Nederlandse tegenhanger van de Chelsea Flower Show, op het landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid (Noord-Holland). Iedereen die in Nederland ook maar iets betekent in de interieur- en de exterieurdecoratie en de modieuze bloemsierkunst heeft hier een standje of bezoekt deze societygebeurtenis. Eregast dit jaar is de Deense 'bloemenkunstenaar' Tage Andersen die het domein opluistert met enkele bijzondere bloemwerken. Geopend van 10 tot 21 uur.

Info: 00-31-55.301.2323

ENGELAND

Chelsea Flower Show

De Chelsea Flower Show, van 25 tot 28 mei in het Londense Royal Hospital, is wellicht de bekendste tuinbeurs ter wereld. Het is een enorme fancy fair met tientallen modeltuinen, de exclusiefste planten van gerenommeerde kwekers, alle mogelijke en onmogelijke tuindecoraties en -prullaria en vooral veel societygedoe. Misschien een beetje voorbijgestreefd, blijft Chelsea niettemin voor al wat naam en faam heeft in Engeland, en liefst wat blauw bloed, een van de hoogtepunten op de kalender. Maar ook voor de doorsnee-Britse tuinfanaat is Chelsea zowat de jaarlijkse tuinhoogmis. Op 25 en 26 mei is de show alleen toegankelijk voor leden van de British Horticultural Society.

De tickets moeten vooraf besteld worden, ter plaatse zijn er geen te koop.

Info: 00-44-171-649.1885 of 344.4343.

BBC Gardeners' World Life, Birmingham

Een gigantische tuinhappening in het tentoonstellingspark NEC in Birmingham op 16 en 20 juni, georganiseerd door het ook hier veel bekeken BBC-tuinprogamma Gardeners' World. Een wat populairder versie van de Chelsea Flower Show, maar voor de rest op dezelfde leest geschoeid. Enigszins te vergelijken met het soort tuinbeurzen dat de laatste jaren ook onze contreien teistert, maar dan veel groter.

Info: 00-44-120.767.45.05 of 767.41.11

Hampton Court Palace Flower Show

Een gebeuren dat, net als de Chelsea Flower Show, wordt georganiseerd door de Royal Horticultural Society en dat van 6 tot 11 juli plaatsheeft op het prachtige domein van Hampton Court in Londen (op 6 en 8 juli alleen toegankelijk voor leden van de RHS). Dit is wellicht de grootste tuinexpositie ter wereld, waar u zowat alles vindt wat er op tuingebied te koop is. Met ondermeer een grootse rozenshow. Net als de Chelsea Flower Show is het allemaal very British, maar het is hoe dan ook iets wat je toch minstens één keer in je leven moet meemaken. Trek er minstens één hele dag voor uit.

Info: 00-44-171.649.1885

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234