Woensdag 27/01/2021

Tuchtrechtbank krijgt tegenwind

Brussel

Een tuchtrechtbank voor alle juridische actoren, van magistraten tot notarissen en advocaten. Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) is dat idee ontzettend genegen, maar krijgt lang niet alle betrokkenen mee.

Bij de verwikkelingen rond het Fortisarrest bij het Brusselse hof van beroep en de affaires van handelsrechter De Tandt werden de magere interne tuchtonderzoeken zwaar op de korrel genomen. Tuchtonderzoeken, zo bleek, bleven jarenlang liggen of werden nooit grondig uitgespit. Een nieuwe tuchtrechtbank, zo staat in de herwerkte nota van De Clerck over de hervorming van het gerechtelijk systeem, moet voorkomen dat rechters moeten in tuchtrechtelijke procedures blijven oordelen over hun dichte collega’s. De Clerck wil een aparte rechtbank in het leven roepen die zich uitsluitend over die tuchtprocedures buigt. Die tuchtafdeling van de rechtbank van eerste aanleg zou niet alleen de magistraten berechten, maar ook advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders. Voorlopig blijft het echter bij een voorstel waarover ongetwijfeld nog hard gebikkeld zal worden binnen de regering. In de herwerkte nota van De Clerck (de eerste versie werd eind juni neergesabeld door zijn coalitiepartners) staan alle bezwaren opgesomd van de andere regeringspartijen en dat zijn er heel wat. De oprichting van een aparte tuchtrechtbank komt volgens De Clercks tegenstanders binnen Van Rompuy I veel te vroeg. Op de steun van de oppositie kan De Clerck ook niet echt rekenen. Groen! en sp.a staan achter de start van een onafhankelijke tuchtafdeling, maar vragen zich af of alle andere beroepsgroepen wel voor dezelfde rechtbank moeten verschijnen. “Ik ben het ermee eens dat de tuchtprocedure voor de magistraten grondig aangepast moet worden, maar ik ben er geen voorstander van om alle andere juridische actoren daarbij te betrekken”, zegt Stefaan Van Hecke, justitiespecialist van Groen! “Dit voorstel gaat veel weerstand oproepen, wat de hele hervorming zal bemoeilijken. We mogen de kar niet overladen.” Ook socialist Renaat Landuyt meent dat De Clerck “weer eens te veel hooi op zijn vork neemt”.De werkgroep Magistratuur en Maatschappij, die een aantal rechters groepeert, kant zich eveneens tegen de tuchtrechtbank, maar om andere redenen. De Gentse rechter Freddy Evers meent dat ‘een nieuw structuurtje’ de problemen van het tuchtecht niet zal oplossen omdat magistraten dan nog steeds hun zeg zullen moeten doen over de fouten van andere magistraten. De ASM, de Franstalige vereniging van magistraten heeft wel oren naar het idee van De Clerck, op voorwaarde dat de magistraten in de tuchtsecties ‘geografisch niet te dicht staan bij de magistraten die moeten voorkomen’. Eind december moeten de contouren van een nieuw, juridisch apparaat zichtbaar worden. Althans, dat is de timing die De Clerck zichzelf, regering en parlement oplegt. Tegen dan moet er nog overeenstemming gevonden worden over zowat alle ingrijpende voorstellen. (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234