Donderdag 20/01/2022

TSM R.I.P.

Vandaag is de laatste dag van vier jaar nutteloosheid. Topsportmanager Ivo Van Aken heeft in een bijzonder wijze bui besloten zijn voedster-vader Bert Anciaux te verlaten en per 1 maart terug te keren naar de luwte van het tennis.

Hóé nutteloos deze topsportmanager geweest is, zullen we jammer genoeg nooit te weten komen omdat hij in tegenstelling tot de Vlaamse topatleten nooit geëvalueerd is. De Vlaamse topsportmanager, hierna TSM, was beter betaald dan de best betaalde ambtenaar in de Vlaamse administratie, maar heeft nooit last gehad van een resultaatsverbintenis.

Anciaux-Van Aken durven hun palmares weleens kleur te geven door te schermen met de gestegen investeringen in topsport. Daar heeft de topsportmanager niks mee te maken en zelfs de sportminister mag die pluimen niet op zijn hoed steken. De Vlaamse regering zwom de laatste legislatuur in het geld en sport zat mee aan de feestdis.

Het vele geld (in verhouding meer dan Nederland) bleek een maat voor niets, want tijdens de laatste Olympiade tussen Athene en Peking hebben we historisch laag gescoord op EK en WK's en zijn we vergeleken met Sydney en Athene in Peking respectievelijk drie medailles en één medaille achteruitgegaan.

Ivo Van Aken de zwartepiet toeschuiven voor het falende topsportbeleid in dit landsdeel is onterecht. Van Aken was een innemende man, met een hart voor topsport. Zijn kennis van de topsport kon beter (hij kwam uit het tennis, anders gezegd: Monopoly met een racket), maar hij heeft hard gewerkt, flirtend met het absurde, want een toonbeeld van efficiëntie was hij niet.

Lange dagen, zeven dagen per week, eisten op den duur hun tol en tijdens een loopje zeeg hij ineen. Het hart had tegengeprutteld en ook dat was niet zijn schuld. Wie met Bert Anciaux moet werken, heeft twee mogelijkheden: weglopen of doodvallen van ergernis. Ivo Van Aken kwam er goed van af: hij kreeg het eerst aan zijn hart en liep dan weg.

TSM Ivo Van Aken heeft maar één fout gemaakt, maar het was een kapitale: hij had de baan van topsportmanager nooit mogen aanvaarden. Niet bij Anciaux en al helemaal niet op zijn kabinet. Anciaux heeft Van Aken als voetveeg misbruikt, voor zijn eigen imago en voor zijn dienstbetoon.

Hij hield Van Aken bij zich aan een wurgketting en liet hem zijn mailverkeer beantwoorden en de TSM - kostprijs 160.000 euro - bekommerde zich hoogstpersoonlijk om de lengte van de bedden op de topsportschool. Een manager is hij nooit geweest en delegeren was niet zijn sterkte. Dat is zacht uitgedrukt.

Zijn minister Bert Anciaux wees hem de vijanden aan. Die zaten bij Bloso en bij de sportbonden, want in die simpele beelden dacht/denkt de sportminister, met als gevolg dat Van Aken in de aanvankelijk fel geroemde maar uiteindelijk volstrekt nutteloze taskforce nooit het achterste van zijn tong liet zien. De Vlaamse topsport was vier jaar lang verlamd door paranoia en dáár heeft de TSM wél schuld aan.

In het Grote Boek van de Vlaamse Topsport zal de geldverslindende passage Anciaux-Van Aken op zwart papier worden gedrukt, maar het hallucinante aan dit hele verhaal is dat Anciaux nog vóór zijn eigen politieke exit in juni met alle geweld een opvolger wil aanduiden.

Momenteel worden waardevolle mensen uit de sport(bonden) de kop zot gemaakt om toch maar TSM te worden. Ze staren zich onder meer blind op het salaris. Eén ervan is gaan luisteren maar haakte wijselijk af nadat Van Aken hem de 'job description' had uitgelegd.

Een andere twijfelt nog, maar hem weghalen bij zijn bond, betekent dáár een probleem creëren en hem tegelijk opzadelen met een onmogelijke opdracht. De man was nog nooit op een groot kampioenschap en met de brede topsport heeft hij geen ervaring. In managementtaal heet dat het Principe van Peter.

Anciaux wil over zijn graf regeren, maar als deze Vlaamse regering een beetje gezond verstand heeft, blokkeert ze de aanstelling van de nieuwe topsportmanager tot de nieuwe sportminister is aangetreden. Na vier verloren jaren kunnen die zes maanden er ook nog wel bij.

Wie met Bert Anciaux moet werken, heeft twee mogelijkheden: weglopen of doodvallen. Ivo Van Aken kwam er goed van af: hij kreeg het aan zijn hart en liep dan weg

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234