Donderdag 15/04/2021

AnalyseNieuwe regering

‘Tsjernobyl-generatie’ verovert de Wetstraat: jonge dertigers staan klaar om over te nemen

Van links naar rechts: Sarah Schlitz (1986, Ecolo), Conner Rousseau (1992, sp.a), Sammy Mahdi (1988, CD&V), Georges-Louis Bouchez (1986, MR), Thomas Demine (1986, PS). Beeld photo news, belga, Alexis Heulot
Van links naar rechts: Sarah Schlitz (1986, Ecolo), Conner Rousseau (1992, sp.a), Sammy Mahdi (1988, CD&V), Georges-Louis Bouchez (1986, MR), Thomas Demine (1986, PS).Beeld photo news, belga, Alexis Heulot

De ‘Tsjernobyl-generatie’ noemen ze zichzelf weleens: de jonge dertigers die de regering-De Croo onderhandeld hebben en gestalte geven. Vol branie en rechtdoorzee, maar daar schuilt ook hun grote zwakte: altijd is er ontploffingsgevaar.

Partijvoorzitters die in short (Conner Rousseau) of hoodie (Georges-Louis Bouchez) aan de onderhandelingstafel verschijnen. Een pingpong- en kickertafel in de coulissen van het Egmontpaleis om af en toe de frustratie van zich af te meppen tussen twee bilaterales door. Pakweg Yves Leterme (CD&V) of Bart De Wever (N-VA) zag je het niet doen, maar de nieuwe generatie politici heeft lak aan oude gewoontes en laat dat ook op alle mogelijke manieren blijken.

De ‘Tsjernobyl-generatie’, dat is de term die Thomas Dermine zelf graag gebruikt. De geboorte van heel wat van de politici die nu een hoofdrol opeisen, situeert zich rond het jaar van de kernramp in de Sovjet-Unie: 1986. Dermine is een van de exponenten ervan: als trouwe sjerpa van PS-voorzitter Paul Magnette wordt hij gezien als een van de voornaamste auteurs van het regeerakkoord. Hij werd ook meteen de regering ingeloodst als staatssecretaris voor Relancebeleid.

Hij is lang niet de enige die zijn stempel drukte. Ook MR-voorzitter Bouchez (1986) en Groen-onderhandelaar Kristof Calvo (1987) bepaalden, elk op hun manier, mee het ritme van de gesprekken. CD&V en Ecolo sturen dan weer Sammy Mahdi (1988) en Sarah Schlitz (1986) naar de regering. En dan is er ook nog sp.a-voorzitter Rousseau (1992), met zijn 27 jaar de jongste van allemaal.

Ze willen op een nieuwe manier aan politiek doen. Hun communicatie is directer en offensiever. “Vroeger werden mensen via het journaal ingelicht over politiek”, zegt Mahdi. “Via de sociale media heb je nu zoveel meer mogelijkheden.” Rousseau is dol op Instagram, Bouchez verslingerd aan Twitter. “De smartphone was er heel ons professionele leven”, zegt Dermine. “Dit is voor ons heel normaal.”

De dertigers claimen een open blik op de samenleving, ondanks hun soms uiteenlopende visies. “Wij zijn voor een stuk de Ryanair-generatie”, zegt Mahdi. “We zijn gewoon om voor een paar euro’s naar de andere kant van de aarde te vliegen. Het verruimt je kijk, al ben ik niet blind voor bedreigingen die een hypergeglobaliseerde wereld met met zich meebrengt.”

Het is een gemeenschappelijke ambitie om een antwoord bieden op nog een andere politicus geboren in 1986, Tom Van Grieken. De Vlaams Belang-voorzitter weet als geen ander de kracht van de sociale media uit te buiten. De PS’er Dermine outte zich eerder al als de ‘anti-Van Grieken’.

Divagehalte

Wat die generatie nog bindt: ze kennen elkaar van vóór de regeringsonderhandelingen. Dermine zat sinds een drietal jaar terug met Bouchez in een informeel debatclubje, met daarin ook onder meer Open Vld’er Brieuc Van Damme. Mahdi en Dermine waren beiden lid van de Vrijdaggroep, een platform voor jonge denkers, gesticht door diezelfde Van Damme. Niet toevallig dook de liberaal ook op bij de onderhandelingen om verschillende technische werkgroepen te leiden.

Calvo van zijn kant nodigde Dermine in Mechelen uit tijdens de kiescampagne van 2019, om te komen spreken over het reconversieproject in Charleroi dat hij leidde. Mahdi legde al jaren geleden contact met Bouchez via – hoe kan het ook anders – de sociale media. Het verhoogt het wederzijds begrip. De vorige generatie kreeg het verwijt vreemden te zijn voor elkaar.

Kristof Calvo (1987, Groen) trad vroeger dan zijn generatiegenoten op het voorplan, nu steekt het dat hij niet mee op kop kan lopen. Beeld Photo News
Kristof Calvo (1987, Groen) trad vroeger dan zijn generatiegenoten op het voorplan, nu steekt het dat hij niet mee op kop kan lopen.Beeld Photo News

De wil is er om samen te werken, benadrukt Dermine. “Wij zijn afgestudeerd in 2008 of later, net toen de financiële crisis losbarstte. We ging van crisis naar crisis en beseffen dat we elkaar nodig hebben om ergens te geraken. Dat geen van ons een beladen verleden van politieke vetes met zich meesleept, helpt ook.”

Let wel, het is lang geen vriendenclubje. Aan de onderhandelingstafel geen omzwachtelde, ingewikkelde redeneringen, wel zeggen ze meteen waar het op staat. Het kon stevig botsen, maar het bleef niet hangen, zo zeggen ze. Meestal toch. De aanpak van de ‘jonkies’ leidt niet noodzakelijk tot succes, zo is ook gebleken. Bouchez en Rousseau botsten frontaal in de laatste rechte lijn van de formatie. Een crash werd maar nipt vermeden.

Een aantal niet zo veel oudere onderhandelaars stoorde zich soms ook aan het ‘divagehalte’ dat Rousseau en Bouchez soms tentoonspreidden aan tafel. “Het ging toch iets te vaak over hun persoon”, zegt een toponderhandelaar met wat meer ervaring. “Dan voelde ik me al snel oud, een echte boomer.”

Waar zijn de vrouwen?

En ook intern kan de profileringsdrang tot brokken leiden. Bouchez’ lot als MR-voorzitter hing de voorbije dagen aan een zijden draadje omdat hij de verdeling van de ministerportefeuille verknoeide door er nauwelijks intern over te overleggen. Zijn persoonlijke atoomkracht leidde bijna tot een meltdown van de partij.

Bij Groen kreeg Calvo de rekening gepresenteerd, volgens sommige partijgenoten omdat hij de voorbije jaren te veel zelf wilde scoren en aversie opwekt met zijn assertieve stijl. Hij trad al veel vroeger dan zijn generatiegenoten op het voorplan, nu steekt het dat hij niet mee op kop kan lopen samen met die andere dertigers die de Wetstraat bestormen.

Het valt op dat er amper vrouwen van die generatie nu al meedraaien aan de top. Ecolo stuurde Schlitz uit, maar voor bijvoorbeeld Sihame El Kaouakibi (1986, Open Vld) of Nawal Farih (1988, CD&V) lijkt voorlopig nog geen hoofdrol weggelegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234