Maandag 27/03/2023

NieuwsTsjaad

Tsjaad levert militieleider die van oorlogsmisdaden verdacht wordt uit aan Strafhof in Den Haag

Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Beeld AP
Het Internationaal Strafhof in Den Haag.Beeld AP

Tsjaad heeft het voormalige hoofd van een Centraal-Afrikaanse militie uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof. Hij wordt in Den Haag vervolgd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die hij in 2013 en 2014 zou hebben gepleegd tijdens de verwoestende burgeroorlog.

Carlijn van Esch

De voormalige militieleider zit in afwachting van zijn zaak in de Nederlandse gevangenis, meldde het Internationaal Strafhof (ICC). Maxime Jeoffroy Eli Mokom Gawaka had een belangrijke positie binnen de zogenoemde Anti-Balaka-militie, die vele gewelddaden pleegde tegen de moslimbevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Hij wordt onder meer vervolgd voor moord, marteling, uitroeiing en het inzetten van kindsoldaten.

Het conflict in 2013 ontstond toen de regering van president François Bozize omver werd geworpen. Islamitische herders uit het noorden van het land voelden zich al langer achtergesteld door de regering in de hoofdstad Bangui. Zij sloten een coalitie met andere groepen onder de naam Séléka en grepen de macht. Als tegenreactie op de brute heerschappij van de Séléka, kwam de overwegend christelijke en net zo brute Anti-Balaka-militie op.

Het Strafhof vaardigde in 2018 een arrestatiebevel uit voor Mokom, die tussen september 2013 en december 2014 de nationaal coördinator van operaties van Anti-Balaka was. Vanwege zijn positie zegt het hof “redelijke gronden” te hebben om hem verantwoordelijk te kunnen houden voor de gepleegde misdaden. Mokom werd in 2019 ironisch genoeg nog minister van Ontwapening en Demobilisatie in CAR, maar is nu door buurland Tsjaad opgepakt.

Zowel van de Séléka als de Anti-Balaka zijn eerder enkele leiders gedaagd door het ICC. De bloedige oorlog tussen de twee milities heeft CAR volledig ontwricht. In het door geweld verscheurde land strijden steeds meer verschillende milities om de macht en om toegang tot waardevolle mineralen. Sinds 2017 heeft de regering Russische huurlingen in de arm genomen om meer controle te krijgen, die ook weer worden beschuldigd van misdaden tegen de gewone bevolking. Meer dan de helft van de bevolking is gedurende het slepende conflict ontheemd geraakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234