Vrijdag 24/09/2021

NieuwsKristina Tsimanoeskaja

Tsimanoeskaja stapt last minute op vlucht naar Wenen in plaats van Warschau vanwege haar veiligheid

De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja op het Narita vliegveld nabij Tokio. (04/08/2021) Beeld REUTERS
De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja op het Narita vliegveld nabij Tokio. (04/08/2021)Beeld REUTERS

Sprintster Kristina Tsimanoeskaja (24) heeft de Poolse ambassade in Tokio woensdagochtend verlaten en is op het vliegtuig naar Wenen gestapt. Eerder hadden ingewijden gemeld dat ze samen met Poolse diplomaten naar Warschau af zou reizen. Daar is haar namelijk politiek asiel beloofd.

De sprintster, die wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg van Wit Rusland was gezet, is woensdag op de luchthaven van Tokio gesignaleerd. Volgens een ooggetuige stapte Tsimanoeskaja op een vliegtuig naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Eerder was door enkele van haar supporters geopperd dat ze naar Warschau zou vliegen.

Ze kreeg namelijk eerder deze week een humanitair visum aangeboden in de Poolse ambassade. De atlete heeft volgens IOC-woordvoerder Mark Adams al twee keer met mensen van het IOC gesproken, maar totdat ook de Wit-Russische sportfunctionarissen hun zegje hebben gedaan, wil het IOC geen inhoudelijke uitspraken over de zaak doen.

Lees ook

De brutaliteit van Aleksandr Loekasjenko kent geen grenzen

De Wit-Russische atlete had vorige week geklaagd over haar “incompetente” coaches, waarna ze gewaarschuwd werd voor represailles. Toen Wit-Russische sportfunctionarissen haar zondag dwongen terug te keren naar het thuisland, zocht ze hulp en vond ze onderdak in de Poolse ambassade. De plotse wijziging van de bestemming van Tsimanoeskaja komt volgens een bron vanwege zorgen over de veiligheid van de gevluchte atlete.

Onderzoek

Vanwege alle ontwikkelingen rond Tsimanoeskaja gaat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoek doen naar het olympisch comité van Wit-Rusland. “Het IOC heeft besloten een formeel onderzoek te starten naar de situatie van het olympisch comité van Wit-Rusland. We moeten alle feiten vaststellen, we moeten alle betrokkenen aanhoren”, aldus woordvoerder Adams. Die zegt vandaag nog een rapport van de Wit-Russen te verwachten.

In een uitgelekt audiofragment was te horen hoe twee hoge functionarissen van het Wit-Russische olympische comité de 24-jarige Kristina Tsimanoeskaja proberen te ‘overtuigen’ om zich terug te trekken uit de Olympische Spelen, nadat ze openlijk kritiek had geuit op haar “incompetente en nalatige coaches”.

Sprinter Kristina Tsimanoeskaja in actie op de Spelen op de 100 meter sprint. Beeld REUTERS
Sprinter Kristina Tsimanoeskaja in actie op de Spelen op de 100 meter sprint.Beeld REUTERS

De sprintster was dat echter allesbehalve van plan, op maandag zou ze namelijk deelnemen aan de 200 meter sprint: “Ik ga niet terug naar Wit-Rusland.” Dat had echter niet alleen met haar sportieve uitdaging op de Spelen te maken. De atlete had hints ontvangen dat ze “bij thuiskomst nog gestraft zou worden”. Toen ze zondag door functionarissen tegen haar zin naar het internationale vliegveld van Tokio werd meegenomen, stapte ze dan ook naar de politie. Ook riep ze de hulp van het IOC in.

Kristina Tsimanoeskaja spreekt met de Japanse politie op de internationale luchthaven van Tokio. (01/08/2021) Beeld REUTERS
Kristina Tsimanoeskaja spreekt met de Japanse politie op de internationale luchthaven van Tokio. (01/08/2021)Beeld REUTERS

Persona non-grata

Het is overigens maar de vraag of het onderzoeksrapport van het IOC naar de zaak-Tsimanoeskaja voor het einde van de Spelen het daglicht ziet. “Dat kan nog even duren, we moeten dit tot op de bodem uitzoeken. Hoe lang dat gaat duren weet ik niet”, aldus Adams.

In de sportwereld is veel kritiek op de manier van werken van het olympisch comité van Wit-Rusland. Het land, ook wel “de laatste dictatuur van Europa” genoemd, wordt met strakke hand geregeerd door president Aleksandr Loekasjenko. Diens zoon is de voorzitter van het Wit-Russische Olympische Comité, maar wordt door het IOC niet erkend. Zowel vader als zoon werden in december vorig jaar al preventief door het IOC als persona non-grata verklaard op de Spelen.

Een voertuig met daarin Kristina Tsimanoeskaja verliet woensdagochtend de Poolse ambassade in Tokio. (04/08/2021) Beeld REUTERS
Een voertuig met daarin Kristina Tsimanoeskaja verliet woensdagochtend de Poolse ambassade in Tokio. (04/08/2021)Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234