Donderdag 28/10/2021

Trumps superteam

In de Trump Tower is al in alle stilte vergaderd over de ministerposten. Trumps transitieteam heeft gewerkt aan een bonte lijst van conservatieve Republikeinen en rijke industriëlen. Aan enkele sleutelfuncties zijn al namen verbonden.

1 Voor wat, hoort wat

Door de harde campagne hebben heel wat bekende Republikeinen zich het afgelopen jaar van Trump gedistantieerd. Wie wel achter hem bleef staan, zou daarvoor beloond kunnen worden. In zijn overwinningsspeech bedankte de president elect uitgebreid zijn familie, maar ook enkele Republikeinen die een belangrijke rol in de campagne hebben gespeeld.

Zoals Rudy Giuliani. De voormalige burgemeester van New York is waarschijnlijk toekomstige minister van Justitie. Bijna even waarschijnlijk is de aanstelling van Newt Gingrich als minister van Buitenlandse Zaken. Gingrich greep net naast de functie van running mate en riep de Republikeinen op om zich massaal achter Trump te scharen.

Ook Jeff Sessions werd bedankt in Trumps speech. Hij was de eerste senator die publiekelijk zijn steun uitsprak in aanloop van de belangrijke voorverkiezing van Super Tuesday. Sessions wordt getipt als minister van Defensie, al komen ook voormalig adviseur Nationale Veiligheid Stephen Hadley en voormalig senator Jim Talent voor die positie in aanmerking.

Chris Christie zou volgens de meeste bronnen net naast een ministerspost grijpen. Ook al leidt hij het transitieteam dat sinds de voorverkiezingen de overgang naar het presidentschap moet voorbereiden.

Mike Pence werd dan wel geen enkele keer vernoemd in de overwinningsspeech, maar als running mate is hij de gedoodverfde vicepresident.

Pence is het op veel vlakken niet eens met Trump, bijvoorbeeld als het gaat over handelsverdragen of de islam, waar hij minder radicale standpunten over heeft. Omgekeerd is hij een fervent tegenstander van abortus en homorechten, thema's waarover Trump zich vaak onverschillig toonde. Met Pence heeft hij veel conservatieve twijfelaars kunnen overtuigen.

2 Een CEO-kabinet

Naast bekende namen uit de politiek, is het de verwachting dat Trump ook zal putten uit zijn connecties in het zakenleven. Tijdens zijn campagne liet hij zich omringen door CEO's uit diverse sectoren, die hun visie gaven over uiteenlopende thema's zoals handelsakkoorden, Obamacare en landbouw.

Het is bekend dat hij zich voor energiedossiers liet bijstaan door oliemagnaat Harold Hamm. Daarnaast is ook de investeerder Robert Grady een potentiële minister van Energie.

De belangrijke post van Binnenlandse Zaken zou naar Forrest Lucas gaan, de 74-jarige medeoprichter van Lucas Oil, alweer een naam uit de sector van fossiele brandstoffen. Ook politica Sarah Palin heeft nooit een geheim gemaakt van haar ambities voor de post van minister van Binnenlandse Zaken onder Trump.

Trump heeft zelf aangegeven dat hij graag Steven Mnuchin zou aanstellen tot minister van Financiën. Mnuchin vergaarde een fortuin bij Goldman Sachs en staat aan het hoofd van investeringsmaatschappij Dune Capital Management. Tijdens de Trump-campagne was hij financieel directeur.

3 Familiebanden

Trump zou Trump niet zijn als er geen verrassingen in zijn kabinetskeuze zouden zitten. Zijn schoonzoon Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump, speelde een belangrijke rol in zijn transitieteam en zou volgens sommige bronnen in het kabinet zitten. Zijn zoon Donald Trump Junior zou dan weer geïnteresseerd zijn in de job van minister van Binnenlandse Zaken.

Het valt af te wachten in hoeverre Trump na zijn aanstelling zal conformeren. Een vergelijking met oud-president Ronald Reagan ligt voor de hand. Van de populaire Hollywood-acteur werd na zijn verkiezing weinig verwacht, maar hij liet zich goed omringen en kreeg, voornamelijk voor zijn buitenlandpolitiek, applaus van vriend en vijand.

Kabinet-Trump: de meest logische namen

VICEPRESIDENT
Mike Pence running mate, was belangrijk voor conservatieve kiezers

MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Newt Gingrich ex-voorzitter Huis van Afgevaardigden, kandidaat-running mate

MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN
Forrest Lucas oprichter Lucas Oil

of Sarah Palin ex-gouverneur Alaska

of ex-Goldman Sachs, financieel directeur Trump-campagne

MINISTER VAN FINANCIËN
Steve Mnuchin, ex-Goldman Sachs, financieel directeur Trump-campagne

MINISTER VAN DEFENSIE
Jeff Sessions senator, eerste om publiekelijk Trump te steunen

MINISTER VAN JUSTITIE
Rudy Giuliani ,ex-burgemeester New York, verdedigde Trump bij klachten over racisme, aanranding en belastingontduiking

MINISTER VAN ENERGIE
Harald Hamm, ondernemer in olie- en gassector, energieadviseur tijdens campagne

of Robert Grady investeerder

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234