Maandag 17/05/2021

Ruimtevaart

Trumps ruimteleger kadert mogelijk in ‘nieuwe Koude Oorlog’

Op de National Space Council in het Witte Huis vroeg Amerikaans president Donald Trump aan een van zijn generaals om een Space Force op te richten als zesde tak van het leger. Beeld Photo News
Op de National Space Council in het Witte Huis vroeg Amerikaans president Donald Trump aan een van zijn generaals om een Space Force op te richten als zesde tak van het leger.Beeld Photo News

Trumps aankondiging dat hij in de ruimte een legereenheid wil, doet op allerlei manieren wenkbrauwen fronsen. "Vaag, controversieel en potentieel bedreigend", reageren experts.

De aankondiging van de Amerikaanse ‘Space Force’ klonk indrukwekkend. “Ik geef hierbij de opdracht aan het ministerie van Defensie en het Pentagon om een ruimtemacht op te richten als de zesde tak van het leger”, zo zei Trump tijdens een bijeenkomst van de National Space Council. “We willen niet dat China of Rusland of andere landen ons leiden.”

Bemande missie naar Mars

Met de Space Force wil Trump dus de macht in de ruimte nemen. Ook wil hij “het ruimteverkeer regelen, een bemande missie naar Mars, samenwerking met de commerciële ruimtevaartindustrie en een aanpassing van de verouderde ruimtereglementen”.

Maar de aankondiging staat nergens neergeschreven. De president legde het idee tijdens de bijeenkomst mondeling voor aan de generaal die de verzamelde legerleiding voorzit. “Zou je dit voor me willen doen, generaal Dunford?”, vroeg Trump. “Begrepen”, antwoordde de generaal.

Haalbaarheid en betaalbaarheid

Het ministerie van Defensie leek ook wat uit de lucht te vallen en meldde "de mogelijkheden te zullen onderzoeken". Twee andere studies naar de haalbaarheid en betaalbaarheid lopen al.

Mochten de conclusies positief zijn, is er wel nog een politieke hindernis. Dit kan niet zonder akkoord van het Congres en de legerchefs. En dat lijkt niet evident.


“Gelukkig kan Trump dit niet zonder het Congres en de generaals die dit zouden moeten uitvoeren, steunen het idee niet”, reageert Democratisch senator Bill Nelson, die lid is van het comité dat over het Amerikaanse ruimteprogramma gaat.

Defensie tegen

Ook minister van Defensie James Mattis is tegen. "Maar het is duidelijk dat Trump Mattis' mening hier opzijschuift", zegt professor Internationale Politiek Tom Sauer (UA). En dat doet hij volgens Sauer onder druk van machtige figuren in het leger die wel meer slagkracht in de ruimte willen. "Zeker ook het Amerikaanse leger is sterk afhankelijk van satellieten. Een eigen legereenheid voor de ruimte lijkt dan niet zo onlogisch en het lijkt erop dat Trump zich heeft laten overtuigen", zegt Sauer.

Specialist ruimterecht Ward Munters (KU Leuven) wijst er ook op dat in de National Council waar Trump de aankondiging deed, mensen zetelen die een unilateraler Amerikaans parcours in de ruimte nastreven. "Voorzitter Scott Pace ziet de ruimte niet als gemeenschappelijk gebied, een principe dat nu verankerd zit in internationale wetgeving", zegt Munters.

De twee experts hebben echter een andere visie op de mogelijke impact van zo'n Space Force. "Dit is vooral een interne reorganisatie die volgens mij niet meteen veel globale impact zal hebben", zegt Sauer.

Munters ziet dat anders. “Misschien is het inderdaad enkel een interne reorganisatie zoals China recent deed , waarbij bepaalde afdelingen worden gecentraliseerd om een en ander efficiënter te laten lopen, zoals gps- en cyberverkeer via de ruimte”, zegt hij.“Maar je kunt dit ook zien als een meer militaristisch signaal, ondanks de pacifistische bedoelingen van het Ruimteverdrag."

Ruimtewetten

Dat Ruimteverdrag, getekend in 1967, legt wapens, militaire installaties en commerciële uitbuiting en kolonisatie in de ruimte aan banden.

“Trumps voorstellen om ruimteverkeer te regelen, commerciële ruimtevaart te omarmen, de ruimtewetten te herschrijven en de uitspraak dat China en Rusland niet mogen overheersen, kunnen wijzen op een Amerikaanse koers die ingaat tegen de geest van dat verdrag”, zegt Munters nog.

Hij wijst erop dat ook China en Rusland proberen. "Sinds China in 2007 zijn eigen weersatelliet neerhaalde om zijn raketkracht te bewijzen, zitten we misschien wel in een soort nieuwe Koude Oorlog met als inzet de ruimte. Dit voorstel kadert daar volgens mij in. De militarisering van de ruimte en de mogelijkheid op escalatie of conflict is een grote bekommernis van de internationale gemeenschap. Het is dan ook zeer de vraag wat de gevolgen zullen zijn van dit soort initiatieven, die mogelijk eerder olie op het vuur gooien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234