Vrijdag 02/12/2022

President Trump

Trumps kabinet: wie zit erin en waarom zijn ze omstreden?

President Donald Trump. Beeld AFP
President Donald Trump.Beeld AFP

Tegen alle conventies in zet president-elect Donald Trump onervaren politici op sleutelposities in zijn kabinet. Zo wordt schoonzoon Jared, gespecialiseerd in vastgoed, waarschijnlijk tot Witte Huis-adviseur gebombardeerd. En moet een gouverneur zonder buitenlandse ervaring de States bij de VN vertegenwoordigen.

redactie

“Eén van de grootste bezorgdheden bij het transitieteam van Barack Obama in 2008 was dat er heel wat mensen in de regering gingen zetelen die weinig federale beleidservaring hadden”, zegt Norman Eisen, die aan Obama’s regeringsploeg heeft meegewerkt, aan The Huffington Post. “Maar het transitieteam van Trump heeft dit probleem tot de tiende macht.”

Een rist opvallende figuren zal zijn kabinet bevolken. Hieronder leest u terug wie. We maken een onderscheid tussen benoemingen die officieel zijn en benoemingen die in de steigers staan.

Officiële benoemingen

Steve Bannon, chef-strateeg

Wie? De 62-jarige Bannon is de voormalige baas van de ultrarechtse website Breitbart en hard pro-blank. Hij runde ook de campagne van Trump.

Waarom heeft Trump hem gekozen? “Steve en Reince (Priebus, red) zijn bijzonder gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt aan onze campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid. Nu zullen ze bij mij in het Witte Huis zijn om Amerika opnieuw groots te maken.”

Steve Bannon.  Beeld AP
Steve Bannon.Beeld AP

Waarom is hij omstreden? Een man in het Witte Huis die de ‘alt-right’ in Amerika vleugels heeft gegeven, dat kan niet anders dan beroering wekken. Onder zijn verantwoordelijkheid werden allerlei racistische, antisemitische en vrouwonvriendelijke stukken gepubliceerd. De gemene deler achter zijn Breitbart-verhalen is politieke incorrectheid.

Is de benoeming officieel? Ja.

Reince Priebus, kabinetschef

Wie? De 44-jarige Priebus is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over de Republikeinse partij.

Waarom heeft Trump hem gekozen? Zie ook Trumps statement voor Bannon: “Steve en Reince zijn bijzonder gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt aan onze campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid. Nu zullen ze bij mij in het Witte Huis zijn om Amerika opnieuw groots te maken.”

Reince Priebus.  Beeld Photo News
Reince Priebus.Beeld Photo News

Waarom is hij omstreden? Hoewel hij in het establishment gepokt en gemazeld is, heeft hij nog nooit in een regering gezeteld.

Is de benoeming officieel? Ja.

Michael T. Flynn, nationale veiligheidsadviseur

Wie? De 58-jarige oud-generaal heeft 33 jaar lang het Amerikaanse leger gediend. De laatste jaren heeft hij zich ontpopt tot criticaster van de regering-Obama.

Waarom is hij omstreden? In 2012 werd hij door president Obama aangesteld als het hoofd van de Defense Intelligence Agency (DIA), de inlichtingendienst van de Amerikaanse krijgsmacht. In 2014 stapte hij zelf op, een jaar eerder dan werd verwacht. Naar verluidt is hij echter vanuit het Witte Huis naar de uitgang gepusht omwille van zijn bedenkelijke managementstijl.

Michael Flynn.  Beeld EPA
Michael Flynn.Beeld EPA

Daarnaast is Flynn voorstander van stevige banden met Turkije en wil hij Fethullah Gülen uitleveren. Gülen leeft al sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in juli.

Is de benoeming officieel? Ja.

Benoemingen in de steigers

Vincent Viola, minister van Landmacht

Wie? Vincent Viola (61) is een gepensioneerd majoor, die mee aan de wieg stond van het Combating Terrorism Center in West Point. Maar bovenal is hij bekend voor zijn activiteiten in Wall Street, waar hij een fortuin van 1,8 miljard dollar verdiende. Hij is gewezen voorzitter van de New York Mercantile Exchange, richtte een hele reeks bedrijven op en is eigenaar van de hockeyploeg Florida Panthers.

Vincent Viola.

PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT. 
! Only BELGIUM ! Beeld Photo News
Vincent Viola.PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT. ! Only BELGIUM !Beeld Photo News

Waarom heeft Trump hem gekozen? Viola heeft heel wat militaire ervaring: hij behaalde een diploma aan de Military Academy in West Point en werd later infanterie-officier in de 101e Luchtlandingsdivisie. Na zijn actieve dienst sloot hij zich aan bij de U.S. Army Reserve en klom hij op tot majoor bij de landmacht. Trumps transitieteam looft hem voor zijn "onvermoeibare werk op het vlak van terrorismebestrijding, internetveiligheid en leiderschapsontwikkeling bij het leger". Trump zelf beschrijft Viola als "ongelooflijk getalenteerd en onbaatzuchtig".

Waarom is hij omstreden? Met Viola nomineert Trump alweer een miljardair. Ondanks zijn militaire ervaring is Viola vooral gekend voor zijn handelsactiviteiten. Hij is onder andere de oprichter van het bedrijf Virtu Financial, dat aan flitshandel doet. Bij die omstreden methode wordt gebruik gemaakt van algoritmen om in zeer korte tijd aandelen te kopen en verkopen. Volgens critici leidt die praktijk tot oneerlijke voordelen voor enkele bedrijven en tot scherpere pieken en dalen in de prijzen.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

James 'Mad Dog' Mattis, minister van Defensie

Wie? Mattis (66) was generaal in de marine. Hij heeft er een militaire dienst van meer dan veertig jaar opzitten. Hij leidde onder meer de troepen tijdens de eerste Golfoorlog, was de bevelhebber van Task Force 58 in Afghanistan en tussen 2002 en 2004, tijdens de invasie van Irak, leidde hij de eerste Marinedivisie.

James 'Mad Dog' Mattis. Beeld AP
James 'Mad Dog' Mattis.Beeld AP

Waarom heeft Trump voor hem gekozen? Mattis is gekend als een van de meest invloedrijke militaire leiders van zijn generatie. Trump beschreef hem eerder als een 'ware generaal der generaals'. Mattis is bovendien een hevige tegenstander van het huidige Amerikaanse beleid rond Iran en van de aanpak van president Barack Obama in Irak en Afghanistan en zijn strijd tegen het terrorisme.

Waarom is hij omstreden? Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gewaarschuwd voor Mattis' tegenstrijdige standpunten over de mensenrechten. Zo heeft hij bijvoorbeeld verklaard dat de gevangenen op Guantanamo daar voor altijd moeten blijven, zelfs zonder officiële aanklacht.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd. Vooraleer dat kan gebeuren, zal Mattis van het Congres bovendien een uitzondering moeten krijgen op de wet van 1947 die bepaalt dat er zeven jaar moet zitten tussen het vertrek bij het leger en het opnemen van het mandaat van minister van Defensie. Mattis ging slechts drie jaar geleden met pensioen.

Steven Mnuchin, minister van Financiën

Wie? De 53-jarige Mnuchin begon zijn carrière bij Goldman Sachs, waar hij partner werd. Later startte hij zijn eigen hedge fund op, verhuisde hij naar de westkust en werd geldschieter van enkele blockbusters in Hollywood, zoals X-Men en Avatar. Hij maakte als 'penningmeester' deel uit van het campagneteam van Trump.

Steven Terner Mnuchin. Beeld Photo News
Steven Terner Mnuchin.Beeld Photo News

Waarom heeft Trump voor hem gekozen? Mnuchin is een trouwe aanhanger van Trump. Hij heeft geen enkele beleidservaring, maar is als belegger en bankier diep geworteld in Wall Street en Hollywood.

Waarom is hij omstreden? De keuze van Trump voor Mnuchin is opmerkelijk omdat hij in zijn campagne fel van leer trok tegen zakenbankiers en Goldman Sachs daarbij herhaaldelijk noemde. De Republikein schilderde de zakenbankiers af als onderdeel van een mondiale elite die "onze arbeiders heeft bestolen".

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Wilbur Ross, minister van Handel

Wie? Ross (79) is een miljardair die zijn fortuin vergaarde met het oplappen van bedrijven die in verval waren geraakt.

Wilbur Ross. Beeld AP
Wilbur Ross.Beeld AP

Waarom heeft Trump voor hem gekozen? Ross is een fervent medestander van Trump. Hij kneedde de handelsvisie van Trump tijdens diens presidentiële campagne en is een felle criticus van de handelsakkoorden met Canada en Mexico, die volgens hem hebben geleid tot massaal jobverlies in de VS.

Waarom is hij omstreden? De conservatieve Ross staat in de VS ook wel bekend als de 'koning van het bankroet', aangezien hij zijn fortuin maakte door wegkwijnende en failliete bedrijven uit de industriesector op te kopen om ze vervolgens te herstuctureren en door te verkopen. Het leverde hem volgens Forbes een fortuin van bijna 3 miljard op, dat hij onder meer spendeert aan zijn uitgebreide Magritte-verzameling. Voordeel is dat Ross wel enige beleidservaring heeft. Zo was hij nog adviseur van president Bill Clinton.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Elaine Chao, minister van Transport

Wie? De 63-jarige Chao verhuisde op 8-jarige leeftijd met haar ouders van Taiwan naar New York. Ze zetelt in de bestuursraad van enkele grote bedrijven en was onder George W. Bush de eerste Aziatisch-Amerikaanse vrouw in een kabinet. Toen was ze minister van Werk.

Elaine Chao. Beeld AP
Elaine Chao.Beeld AP

Waarom heeft Trump haar gekozen? Met Chao kiest Trump voor een vaste waarde van het Republikeinse establishment om het departement te leiden dat een van de meest ambitieuze onderdelen van zijn agenda zal moeten uitvoeren. De herwaardering van infrastructuur, zoals wegen, bruggen, havens en andere transportsystemen, is een topprioriteit voor Trump.

Waarom is ze omstreden? Chao heeft ervaring en werd als minister van Werk door vele collega's bewonderd. Ze werd echter geminacht door arbeidersverenigingen, die haar ervan beschuldigden zakelijke belangen voorop te stellen.

Is de benoeming officieel? Nee, haar benoeming werd gelekt aan de pers. Wanneer het officieel wordt, moet ze ook nog bevestigd worden door de Senaat.

Tom Price, minister van Gezondheid en Gezondheidszorg

Wie? De 62-jarige Price is een orthopedisch arts uit Georgia. Hij zetelt al zes termijnen in het Congres namens de Republikeinen en diende sinds 2009, toen de Democraten begonnen te werken aan Obamacare, tal van gedetailleerde wetsvoorstellen in om de zogenoemde Affordable Care Act aan te passen.

Waarom heeft Trump hem gekozen? Price is een fel tegenstander van Obamacare, maar heeft in tegenstelling tot veel andere Republikeinse critici ook een alternatief voor de omstreden gezondheidshervorming. Price is momenteel voorzitter van het begrotingscomité van het Huis van Afgevaardigden, en ken het reilen en zeilen van de Amerikaanse politiek. Bovendien is hij een trouwe aanhanger van Trump.

Tom Price. Beeld REUTERS
Tom Price.Beeld REUTERS

Waarom is hij omstreden? Price schaarde zich al heel vroeg achter Trump omdat hij beloofde Obamacare af te schaffen. Intussen heeft Trump zijn harde lijn ietwat afgezwakt, en zou hij bepaalde delen van de Affordable Care Act toch willen behouden. Price voerde als senator een reeks wetten door die dokters beter beschermden tegen rechtszaken wegens medische blunders, en die artsen toelaten om private contracten af te sluiten zodat ze meer kunnen aanrekenen. De oerconservatieve Price is een uitgesproken tegenstander van abortus en het homohuwelijk, is lid van de Tea Party Caucus en een felle criticus van wat hij "de smerige liberale agenda" noemt.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Seema Verma, hoofd van Medicare en Medicaid

Wie? Seema Verma is de voorzitter, ceo en opzichter van SVC, een consultingbureau voor gezondheidsbeleid. Ze was de architect van het Health Indiana Plan, het allereerste gezondheidszorgplan onder Medicaid (een programma dat gezondheidsverzekeringen verzorgt voor mensen met een laag inkomen, red.) waarbij patiënten een maandelijkse bijdrage storten op een spaarrekening.

Seema Verma. Beeld AFP
Seema Verma.Beeld AFP

Waarom heeft Trump haar gekozen? Verma kent de Amerikaanse gezondheidszorg op haar duimpje. Ze komt aan het hoofd van de Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), een agentschap dat de gezondheidsprogramma's van de overheid en de verzekeringsstandaarden overziet. Samen met Price zal Verma een centrale rol spelen in het ontmantelen en hervormen van Obamacare.

Is ze omstreden? Nee, de benoeming van Seema Verma lijkt geruisloos te passeren in de Amerikaanse pers. Wel is er enig enthousiasme over haar gezondheidsplan in Indiana, waarvoor ze samenwerkte met toekomstig vicepresident Mike Pence, de gouverneur van Indiana.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Betsy DeVos, minister van Onderwijs

Wie? De 58-jarige Devos is een conservatieve activiste en miljardair. Ze heeft jarenlang de Republikeinse partij in de Amerikaanse staat Michigan voorgezeten.

Waarom heeft Trump haar gekozen? “Onder haar leiderschap zullen we het Amerikaanse onderwijssysteem hervormen en de bureaucratie doorbreken die onze kinderen in de weg staat, zodat we onderwijs van wereldklasse en vrije keuze kunnen aanbieden aan alle families.”

Betsy DeVos. Beeld AFP
Betsy DeVos.Beeld AFP

Waarom is ze omstreden? Ze heeft nul onderwijs- en overheidservaring. Zo heeft ze nog nooit met scholen noch onderwijsagentschappen samengewerkt. Wel is ze voorzitster van de ‘Amerikaanse Federatie voor Kinderen’, een organisatie die pleit voor ‘charterscholen’: scholen die gesubsidieerd worden door de overheid maar grotendeels privébezit zijn en privé georganiseerd worden.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Nikki Haley, VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties

Wie? De 44-jarige Haley is gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina en wordt de ‘rijzende Republikeinse ster’ genoemd.

Waarom heeft Trump haar gekozen? “Haley heeft bewezen dat ze een dealmaker is, en we zijn erop gebrand om verschillende deals te sluiten. Ze zal een geweldige leider zijn om ons op het wereldtoneel te vertegenwoordigen.”

Nikki Haley. Beeld AP
Nikki Haley.Beeld AP

Waarom is ze omstreden? Hoewel ze een uitstekende reputatie als gouverneur heeft opgebouwd, heeft ze weinig tot geen ervaring op buitenlands vlak. Een stevige handicap als VN-ambassadeur. Sappig detail ook: tijdens de kiescampagne heeft Haley stevig naar Trump uitgehaald.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Mike Pompeo, CIA-directeur

Wie? De 52-jarige Pompeo is afkomstig uit de Amerikaanse staat Kansas en is al drie ambtstermijnen lang, sinds 2011, Republikeinse vertegenwoordiger.

Waarom is hij omstreden? Pompeo kwam al onder vuur te liggen na enkele controversiële uitspraken met betrekking tot moslims. Hij moest zich onder meer verontschuldigen voor een beledigende tweet die zijn campagneteam had verstuurd toen hij opkwam voor het Congres in 2010.

Mike Pompeo. Beeld AP
Mike Pompeo.Beeld AP

De man verzet zich ook hevig tegen het sluiten van Guantanamo Bay. Toen hij de gevangenis in 2013 een bezoek bracht, zei hij over hen die in hongerstaking waren, dat ze “net verdikt waren”.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

Jeff Sessions, Attorney General (vergelijkbaar met onze minister van Justitie)

Wie? De 69-jarige Sessions is al twintig jaar senator voor de staat. Hij was eerder al minister van Justitie in de staat Alabama.

Waarom heeft Trump hem gekozen? Trumps transitieteam heeft verklaard dat de nieuwe president “ongelofelijk onder de indruk” is van Sessions.

Jeff Sessions. Beeld AP
Jeff Sessions.Beeld AP

Waarom is hij omstreden? In 1986 zou Sessions federaal rechter worden, maar hij raakte niet benoemd omwille van controversiële en racistische uitspraken tegen burgerrechten en voor de Klu Klux Klan. Zo noemde hij bepaalde burgerrechtenbewegingen “on-Amerikaans” omdat die rechten voor zwarten “door de strot” van de Amerikanen geramd hadden.

Is de benoeming officieel? Nee, ze moet nog door de Senaat worden bevestigd.

En wat met schoonzoon Jared Kushner, mogelijks Witte Huis-adviseur?

Wie? De 35-jarige schoonzoon van Trump en man van Ivanka. Een doorslaggevende bij alle belangrijke beslissingen tijdens Trumps campagne.

Waarom is hij omstreden? Kushners mogelijke aanstelling roept vragen op over mogelijke belangenvermenging. Hij zou een doorgeefluik kunnen worden naar zijn vrouw Ivanka, die het Trump-imperium moet gaan leiden.

Jared Kushner. Beeld Getty Images
Jared Kushner.Beeld Getty Images

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234