Vrijdag 09/06/2023

Donald Trump president

Trumps halen hakbijl boven

Trump en zijn familie tijdens de opening van het Trump International Hotel in Washington, DC in oktober. Ook dat hotel kan voor problemen zorgen. Beeld The Washington Post/Getty Images
Trump en zijn familie tijdens de opening van het Trump International Hotel in Washington, DC in oktober. Ook dat hotel kan voor problemen zorgen.Beeld The Washington Post/Getty Images

Om te voorkomen dat het Witte Huis geplaagd wordt door belangenvermenging, zijn Donald Trump en zijn familie druk bezig te wieden in diens enorme zakenimperium. Onder meer de Trump Foundation moet eraan geloven. Ook zijn de Trumps bezig een aantal gevoelige projecten in het buitenland af te stoten.

Eric Lipton en Maggie Haberman

Aanvankelijk wuifde Trump alle waarschuwingen weg dat zijn zakelijke belangen hem in de weg zouden zitten bij zijn presidentschap, maar het lijkt erop dat de boodschap nu toch is aangekomen. "Dit is een proces dat mijn vader en mijn familie uiterst serieus nemen", zei Eric Trump, de tweede zoon van de miljardair, die een hoofdrol krijgt in het beheer van Trumps zakenimperium.

Trump heeft zo veel zakelijke belangen dat de enige methode om belangenverstrengeling te voorkomen volgens veel deskundigen is dat hij zijn imperium verkoopt en de opbrengst onderbrengt in een blind trust, die wordt beheerd door een buitenstaander. Maar tot nog toe heeft Trump dat idee afgewezen, omdat hij het 'onpraktisch' en 'onredelijk' vindt.

"Ja, het is natuurlijk moeilijk om je bedrijf te verkopen, dat doen pijn", erkent Robert Weissman, de voorzitter van Public Citizen, een organisatie die zich vrolijk heeft gemaakt over Trumps belofte dat hij het "moeras van Washington zal droogleggen", gezien zijn eigen weigering het probleem van belangenverstrengeling onder ogen te zien. "Maar ja, hij wilde president van de Verenigde Staten worden en nu hij het is, tellen die overwegingen niet meer mee."

Zorgen over Ivanka en Jared

Er zijn vooral zorgen over de rol die Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner mogelijk zullen spelen in zijn regering. Beiden hebben hun eigen bedrijven die zouden kunnen profiteren van hun rol in de regering-Trump, zelfs als ze de dagelijkse leiding van hun bedrijf in andere handen leggen. Doordat Trump altijd heeft geweigerd zijn belastingpapieren openbaar te maken, is het moeilijk overzicht te krijgen over de mogelijke problemen die hem wachten.

Tot voor kort heeft Trump steeds gezegd dat hij alle mogelijke problemen kan oplossen door zijn zakelijke belangen in handen te geven van zijn kinderen, maar sinds kort is hij samen met zijn familie en een team van advocaten bezig een reeks potentiële problemen uit de weg te ruimen. Eén ervan is de Trump Foundation, zijn liefdadigheidsinstelling die onder vuur is komen te liggen nadat bekend was geworden dat Trump niet zijn eigen geld uitdeelde, maar dat van zakenrelaties. Trump wil de stichting nu opdoeken, maar daarvoor moet hij toestemming krijgen van de autoriteiten van de staat New York. Die hebben juist een onderzoek naar de Foundation lopen.

Een ander probleem is dat de Trumps een aantal hotels uitbaten waar zich arbeidsgeschillen kunnen voordoen met het personeel. Dat kan die geschillen dan voorleggen aan de National Labor Relations Board, waarvan de leden worden benoemd door de president, kortom Donald Trump.

Met nog maar een maand te gaan tot de beëdiging van Trump is er nog een hoop werk te doen voor de aankomende president, maar een paar problemen heeft hij al uit de weg geruimd. Zo heeft Trump voor 25 miljoen dollar (23,9 miljoen euro) een schikking getroffen met voormalige cursisten van zijn Trump University, die zich opgelicht voelden doordat de opleiding tot makelaar nauwelijks iets voorstelde.

Trump heeft afgelopen week ook opeens een punt gezet achter een arbeidsgeschil met het personeel van het Trump International Hotel in Las Vegas met de belofte dat de werknemers pensioen en ziektekostenverzekering krijgen, iets dat Trump steeds weigerde. Trumps bedrijf heeft ook de plannen voor de bouw van een drie meter hoge wal langs een golfbaan in Ierland in de ijskast gezet na protesten van milieugroeperingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234