Maandag 20/01/2020

"Trumps beloftes zijn even waardeloos als een diploma van de Trump University"

Nu Donald Trump na Super Tuesday steeds meer op weg lijkt om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de wacht te slepen, wordt het establishment van de partij steeds nerveuzer. Alles wordt uit de kast gehaald om de kiezer te overtuigen niet op hem te stemmen. Vandaag riep voormalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney op om de Trump geenszins de nominatie te geven voor de race tegen de Democratische kandidaat. De 69-jarige Newyorker heeft echter al tien van vijftien voorverkiezingen gewonnen en ook in vele peilingen staat hij op kop.

Romney gaf een persconferentie in Utah waarin hij zijn licht liet schijnen over de voorverkiezingen, maar vooral uithaalde naar de vastgoedmiljardair. "Trumps beloftes zijn even waardeloos als een diploma van de Trump University", zei Romney, verwijzend naar de beschuldiging dat Trump aan zijn "universiteit" tot 500 studenten zou bedrogen hebben. "Zijn binnenlands beleid zou tot een recessie leiden. En zijn buitenlands beleid zou Amerika en de wereld onveiliger maken. Hij beschikt over de aanleg noch over het beoordelingsvermogen om president te kunnen zijn, voegde hij eraan toe. Als Donald Trump de Republikeinse kandidaat wordt, wint de Democrate Hillary Clinton sowieso de race naar de het presidentschap, zo zei Romney nog.

Bij de presidentsverkiezingen in 2012 moest Romney de duimen leggen voor de Democraat Barack Obama. Volgens Fox dacht hij er begin vorig jaar aan opnieuw een gooi te doen, maar bedacht hij zich met het oog op de winstkansen die vroeger gouverneur Jeb Bush van Florida had (enkele weken geleden stapte die laatste niettemin uit de race). De jongste tijd spuwde Romney in toenemende mate zijn gal op Donald Trump.

Eerder hadden nog andere prominente Republikeinen zich voorstander getoond om grote inspanningen te leveren om Trump tegen te houden. De roep wordt almaar luider naar een zogenaamde "brokered convention", wat inhoudt dat de kandidaten gedurende de partijconventie in Cleveland individueel de mogelijkheid krijgen de aanwezige afgevaardigden te overtuigen om op hen te stemmen, en zo alsnog een meerderheid te behalen. Tot nog toe hebben alle andere kandidaten samen meer afgevaardigden achter hun naam staan dan Trump.

Enkele experten hebben echter de indruk dat het daarvoor al te laat is. Een "brokered convention" zou tot een opstand onder de vele Trump-aanhangers leiden. Mediamagnaat Rupert Murdoch schreef donderdag op Twitter: "Als het onvermijdbaar is, dan moet de partijtop gek zijn om zich niet achter hem te scharen." Probleem voor die partijtop is dat met Ted Cruz en Marco Rubio nog twee kandidaten in de race zitten die nog serieuze hoop koesteren op de kandidatuur en daardoor elkaar stemmen afhandig maken. Ook John Kasich, die gouverneur van de grote staat Ohio is en daar kan winnen, verdeelt het stemmenpotentieel verder.

Trump acht de argumenten tegen zijn kandidatuur als niet steekhoudend. "Ik heb miljoenen mensen de Republikeinse partij binnengebracht, terwijl de Democraten terrein verliezen. Wil het establishment van de partij die beweging onderdrukken?" vroeg hij zich af op Twitter. Romney is een "mislukte kandidaat".

Indien Trump op 15 maart ook in de grote staten Florida en Ohio wint, is zijn kandidatuur nog nauwelijks te verhinderen. In Florida, waar de winnaar volgens de statuten alle afgevaardigden achter zijn naam krijgt, ligt Trump in de peilingen ver voorop. Zaterdag worden de voorverkiezingen voortgezet in de staten Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234