Maandag 17/02/2020

Verenigde Staten

Trumpcare opnieuw naar af: Republikeinen geraken niet aan meerderheid

De Amerikaanse president krijgt zijn zo gewilde 'Trumpcare' maar niet in een wet omgezet.Beeld reuters

De nieuwe zorgwet in de Verenigde Staten, die ziekteverzekeringswet van de vorige president Barack Obama moest vervangen, komt er voorlopig niet. Twee nieuwe Republikeinse senatoren hebben laten weten dat ze niet voor de hervormde wet zullen stemmen. Dat brengt het aantal dissidente Republikeinse stemmen op vier, en dat is voldoende om 'Trumpcare' te kelderen. De Republikeinse partijtop heeft de nederlaag al toegegeven.

Nadat eerder al Susan Collins en Rand Paul lieten weten tegen de wet te zullen stemmen, hebben ook Mike Lee en Jerry Moran laten verstaan dat ze niet kunnen leven met de hervormde zorgwet. De Republikeinen kunnen zich slechts twee dissidente stemmen veroorloven. "Naast het feit dat niet alle belastingen van de Obamacare verdwijnen, dalen de premies voor middenklassegezinnen niet ver genoeg; noch wordt er niet voldoende afgeweken van de duurste Obamacaremaatregelen", luidt de verklaring van Lee.

Moran treedt hem hier in een afzonderlijke mededeling in bij, de wetgeving slaagt er volgens hem niet in "om de Affordable Care Act te herroepen of iets te doen aan de hoge kosten". "We zouden onze goedkeuring dan ook niet moeten geven aan slecht beleid", aldus nog Moran, die eraan toevoegt dat het nog steeds de bedoeling is om Obamacare te vervangen.

Republikeins Senaatsvoorzitter Mitch McConnell heeft de nederlaag voor zijn partij al toegegeven, en kondigt aan de komende dagen een wet voor te leggen die Obamacare moet afschaffen met een overgangsperiode van twee jaar. In die tijd moeten de Republikeinen dan een nieuwe zorgwet - die meer steun kan krijgen - uittekenen. "Het is jammer genoeg duidelijk dat onze poging om de mislukte Obamacare te herroepen en te vervangen, niet succesvol zal zijn", liet McConnell weten in een mededeling.

Beeld getty

Nederlaag

Nadat een eerste stemming in de Senaat over de nieuwe Republikeinse zorgwet eind juni al werd uitgesteld, kwam ook een tweede stemming deze week in gedrang door een operatie voor senator John McCain. McConnell had hierdoor maar een stem meer over tegen de Democratische minderheid van 48 tegen 52.

De mislukking van 'Trumpcare' betekent een zware nederlaag voor president Donald Trump, die van het afschaffen of wijzigen van Obamacare een van zijn topprioriteiten heeft gemaakt. Hij heeft de senatoren de voorbije weken verschillende keren opgeroepen zich achter de nieuwe zorgwet te scharen, zonder succes.

Trump liet in een tweet vanmorgen al weten dat de "Republikeinen Obamacare nu gewoon moeten intrekken en met een propere lei werk maken van een nieuwe zorgwet. Democraten zullen meewerken!", twitterde de president. "Inactie is geen optie", klonk het ook in een mededeling van het Witte Huis.

Vraag is of alle Republikeinen ook op die lijn zitten. McCain brak vanmorgen bijvoorbeeld een lans voor samenwerking met de Democraten en liet weten dat "het Congres nu zijn gewone werk moet hervatten: hoorzittingen houden en ideeën inwinnen uit beide partijen".

Een eerdere versie van Trumpcare raakte enkele maanden geleden wel gestemd in het Huis van Afgevaardigden, maar zonder steun van de Senaat was die moeite voor niets. Volgens de onafhankelijke begrotingsinstantie van de VS zouden tegen 2026 22 miljoen extra Amerikanen hun zorgverzekering kwijtgeraken onder Trumpcare in vergelijking met Obamacare.

Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234