Dinsdag 22/09/2020

President Trump

Trump zet eigen mannetjes op kabinetten om de trouw aan zijn beleid te controleren

Amerikaans President Donald Trump. Beeld AP

De meeste leden van Trumps regering hebben hun kabinet nog niet op orde. Wat de meeste onder hen al wél gekregen hebben is een 'senior adviser': een raadsman speciaal geïnstalleerd door het Witte Huis om er per direct in de gaten te houden hoe trouw de verschillende regeringsleden precies zijn aan de politieke ideologieën van hun 'grote leider' Donald Trump.

Verschillende kabinetten werden door president Trump inmiddels voorzien van een eigen 'schaduwregering': een of meerdere adviseurs die in directe lijn verslag uitbrengen aan het Witte Huis over de gang van zaken op het departement in kwestie. De adviseurs huizen in – of vlakbij – het kantoor van de ministers zodat niets – of zo weinig mogelijk – aan hun aandacht kan ontsnappen. Trump zou al 16 adviseurs van dat type hebben aangesteld en ze verdeeld hebben over departementen als Gezondheid en Energie. Ook verschillende kleinere instellingen, zoals NASA, zouden al een raadsman gekregen hebben.

Officieel doen de adviseurs dienst als tussenpersoon die de communicatie tussen het praktische beleidsvlak en het Witte Huis vlot moet laten verlopen. Off the record gaat het echter om iets heel anders: de adviseurs moeten erop toezien dat de ministers en hun staf wel degelijk de orders van president Trump opvolgen, en in hun beleid niet te fel afwijken van wat wordt vooropgesteld door het Witte Huis. 

Volgens Barry Bennett, voormalig adviseur voor de verkiezingscampagne van Trump, is dat een uiterst slimme en bovendien noodzakelijke strategie: "Zeker wanneer je bij de start van een nieuwe legislatuur van partij verandert, en er beleidsmatig een heel andere toon op na gaat houden dan de voorbije vier jaar, is het een slimme zet om de dingen van dichtbij in het oog te houden", zo zegt hij aan The Washington Post. "Iemand moet het Witte Huis er rechtstreeks vertegenwoordigen. Er is immers nog geen senior staff waarop men kan terugvallen: de adviseurs moeten dienst doen als de ogen en oren van president Trump."

Ongebruikelijk 

Desalniettemin is de regeling die Trump treft bijzonder ongebruikelijk: geen enkele andere president – niet Bill Clinton, niet George W. Bush en niet Barack Obama – deed hem dit voor. Volgens critici is de strategie waar Trump zo radicaal voor kiest dan ook helemaal niet zo slim: "De teugels zelf zo strak in handen willen houden, zal op termijn zorgen voor onvrede, wantrouwen, chaos en inefficiëntie bij de kabinetten", zegt Kevin Knobloch, chief of staff onder Obama daarover. "Het is net gezond als er een beetje marge is tussen de kabinetten en het Witte Huis, met de nodige ruimte voor tegenspraak en onenigheid." Het lijkt er voorlopig echter niet op dat Trump wil riskeren om die 'ruimte voor onenigheid' te laten bestaan. 

De adviseurs die Trump tot nog toe aanstelde om de taak van 'oren en ogen' te vervullen, hebben stuk voor stuk niet meteen kennis van zaken wat betreft het beleidsdomein waarover ze verwacht worden te waken. De meesten onder hen hebben een verleden in de bedrijfswereld of in de politiek. Zo werden onder meer verschillende trekkers van de verkiezingscampagne van Trump aangesteld evenals een paar conservatieve activisten, lobbyisten en voormalige leden van het Republican National Committee. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234