Vrijdag 09/12/2022

Buitenland

Trump zegt in interview dat hij 'uitslover' Comey hoe dan ook wilde ontslaan

Trump op een archieffoto. Beeld AP
Trump op een archieffoto.Beeld AP

Terwijl Trump in een interview donderdag verklaarde dat FBI-chef James Comey een uitslover was en na zijn ontslag een puinhoop achterliet, liet diens opvolger in een hoorzitting weten dat Comey een brede steun had binnen de dienst. Hij verzekerde de Senaat ook dat het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen doorgaat.

Bert Lanting

De Amerikaanse president Donald Trump was al langer van plan om FBI-chef James Comey te ontslaan. "Hij is een uitslover, een aandachtzoeker, het is een puinhoop bij de FBI", zei Trump donderdag in een interview met NBC. Hij had eerder deze week gezegd dat het ontslag een aanbeveling was van het ministerie van Justitie: minister Jeff Sessions en diens onderminister Rod Rodenstein zouden Trump hebben geadviseerd afscheid te nemen van Comey.

In het interview vertelde Trump ook dat hij Comey op de man af heeft gevraagd of er een onderzoek naar hem liep. "Ik vroeg het hem gewoon", aldus de president. "Ik zei: ‘Als het mogelijk is, laat het me dan weten’, en hij zei: ‘Je wordt niet onderzocht.'"

Trump schreef in zijn ontslagbrief aan Comey dat er geen onderzoek naar hem liep. Dat riep vragen op, want het zou hoogst ongebruikelijk zijn als iemand die de FBI mogelijk onder de loep neemt, van de directeur persoonlijk krijgt te horen dat dit niet het geval is. Dat laatste bleek donderdag ook weer toen waarnemend FBI-chef Andrew McCabe werd verhoord door de inlichtingencommissie van de Senaat: hij weigerde te bevestigen dat Comey het Witte Huis had laten weten of er een onderzoek tegen de president liep. Het was volgens hem in ieder niet de gewoonte van de FBI om iemand te laten weten of dit het geval is.

Brede steun

Opvallend was dat McCabe ook direct afstand nam van de bewering van het Witte Huis dat Comey de steun van het personeel van de FBI had verloren. Volgens hem genoot Comey juist "brede steun" binnen de FBI. Hij zei dat het een "groot voorrecht" was onder hem te dienen.

MacCabe verzekerde de inlichtingencommissie van de Senaat dat het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar doorgaat, ondanks het ontslag van James Comey. "Er is tot nog toe geen enkele poging gedaan om ons werk te hinderen." De Democraat Mark Warner drong er bij McCabe op aan de commissie te waarschuwen als dat wel zou gebeuren.

Het was het eerste publieke optreden van McCabe als interim-chef van de FBI na het ontslag van Comey, die dinsdag plotseling aan de kant werd gezet door president Trump. Daarmee deed Trump veel stof opwaaien. Veel Democraten zijn ervan overtuigd dat Trump Comey ontsloeg wegens het FBI-onderzoek naar de banden tussen zijn campagneteam en de Russen.

McCabe beloofde de Senaatscommissie dat hij het Witte Huis geen informatie zal verstrekken over het verloop van het FBI-onderzoek. Hoewel hij weigerde te zeggen hoeveel mensen er betrokken zijn bij het onderzoek, verzekerde hij dat het een "heel belangrijk onderzoek" was voor de FBI. Daarmee zette hij zich af tegen Sarah Huckabee Sanders, een woordvoerster van het Witte Huis, die zei dat het onderzoek "een van de minst belangrijke zaken is die op het bord van de FBI liggen". Volgens haar is het tijd een punt te zetten achter het onderzoek.

Andrew McCabe verlaat de hoorzitting.  Beeld REUTERS
Andrew McCabe verlaat de hoorzitting.Beeld REUTERS

Omstreden

Het Witte Huis is inmiddels begonnen een opvolger te zoeken voor Comey. Naar verluidt overweegt Trump het voormalige Republikeinse Congreslid Mike Rogers te benoemen. Critici wezen er meteen op dat hij bepaald geen neutrale figuur is: Rogers maakte deel uit van Trumps overgangsteam en had felle kritiek op Hillary Clinton. Sinds het ontslag van Comey klinkt steeds luider de roep om een speciale aanklager die het onderzoek naar de Russische inmenging moet onderzoeken.

Medewerkers van Trump lieten donderdag weten dat de president per decreet een commissie in het leven zou roepen die onderzoek moet doen naar zwakke plekken in het Amerikaanse kiessysteem en mogelijk geknoei bij de verkiezingen van vorig jaar. Trump beweerde toen dat miljoenen illegale stemmen op Hillary Clinton zouden zijn uitgebracht, maar zwakte die bewering later af.

Het onderzoek lijkt een tegenzet waarmee Trump de aandacht wil afleiden van het rumoer om het ontslag van Comey en het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Maar tegelijk is het ook een reëel probleem. Het Amerikaanse kiessysteem is een wirwar van regels die van staat tot staat verschillen. In veel staten hoeven kiezers geen identiteitsbewijs met foto te laten zien. Het komt ook voor dat kiezers na een verhuizing in twee staten in het kiesregister staan, omdat er geen centrale registratie is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234